Almanya’da 8'i Türk 10 kişinin ölümünden sorumlu tutulan Neo-Nazi terör örgütü NSU üyesi 43 yaşındaki Beate Zschaepe'ye ömür boyu hapis cezası verildi. "Nazi Gelini" olarak nitelendirilen ve davanın baş sanığı olan Beate Zschaepe NSU davasında 10 ölümden de sorumlu tutularak müebbet hapis cezasına çarptırıldı. 10 kişiyi öldürmek, banka soygunları yapmak ve bombalı saldırılar düzenlemekle suçlanan aşırı sağcı Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) örgütüne yönelik beş yıldır devam eden davada bugün karar Almanya'nın Münih kentinde açıklandı. Münih Eyalet Yüksek Mahkemesi'nde görülen davada Manfred Götzl başkanlığındaki heyet, baş sanık Beate Zschäpe ve dört sanık hakkındaki kararını açıkladı.

DÖRT SANIK DAHA CEZA ALDI 
NSU davasında baş sanık Beate Zschaepe dışında dört sanık daha yargılandı. 43 yaşındaki Ralf Wohlleben, NSU'nun işlediği 9 cinayete yardım etmekten 10 yıl hapis cezası aldı. 
43 yaşındaki Holger G. teröre destek veren derneği desteklemek suçundan 3 yıl hapis cezası aldı. 37 yaşındaki Andre E, teröre destek veren derneği desteklemekten 2 yıl 6 ay hapis cezası alırken, diğer suçlamalardan beraat etti. 37 yaşındaki Carsten S. ise 9 cinayete yardım etmekten 3 yıl hapis cezası aldı. Cinayetlerin işlendiği dönemde reşit olmadığı için cezası daha düşük oldu. 

ZSCHAEPE KARARI TEMYİZE GÖTÜRECEK 
Müebbet hapis cezasına çarptırılan Beate Zschaepe’nin avukatı Wolfgang Heer, kararı temyize götüreceklerini açıkladı. Avukat Wolfgang Heer, kararın ardından verilen arada gazetecilere yaptığı açıklamada, Zschaepe’nin, Uwe Böhnhardt ve Uwe Mundlos’un işlediği suçlardan dolayı mahkum edilmesinin "gerekçesiz" olduğunu iddia ederek, "Karara itiraz edeceğiz" dedi.

NSU KURBANLARI
Mahkeme heyeti davanın baş sanığı Beate Zschäpe'yi suçlu bularak müebbet hapis cezasına çarptırdı.

BAŞSAVCI ÖMÜR BOYU HAPİS CEZASI İSTEMİŞTİ?
NSU davasında savcılık mütalaasının ve savunmanın alınma süreci yaklaşık 11 ay sürdü. Başsavcıık mütalaasında ana sanık Beate Zschaepe'nin tüm cinayetleri bildiğini, diğer örgüt üyeleriyle cinayetleri birlikte planladığını, suç ortağı olduğunu vurgulayarak ömür boyu hapis cezasına çarptırılmasını talep etmişti. Savcıık ayrıca Zschäpe'nin şartlı salıverilmemesi için de ihtiyati tevkif istemişti. Zschaepe bu yolla salıverilmesinin ardından da güvenlik denetimi altında tutulabilecek. Zschaepe'nin avukatları müvekkillerinin cinayet ve diğer saldırılara dahil olmadığını, sadece Kasım 2011'de Zwickau'da üçlünün saklandığı evi kundaklamaktan ceza alması gerektiğini savunmuştu.

NSU DAVASI NEDİR?
Almanya'da 2000-2007 yıllarında 8'i Türk 10 kişiyi öldürmek, 2 bombalı saldırı ve 15 banka soygunu yapmakla suçlanan NSU terör örgütü üyelerinin varlığı ve cinayetlerdeki rolü 4 Kasım 2011'de tesadüf sonucu ortaya çıkmıştı. NSU üyelerinden Uwe Böhnhard ve Uwe Mundlos, 4 Kasım 2011'de bir banka soygununun ardından saklandıkları karavanda ölü bulunmuş ve intihar ettikleri öne sürülmüştü.  Münih Eyalet Yüksek Mahkemesi'nde 2013'ten bu yana görülen davada, NSU terör örgütü üyesi olduğu iddiasıyla yargılanan Zschaepe, NSU üyelerinin son kullandıkları hücre evini ateşe verdikten birkaç gün sonra polise teslim olmuştu. Davada, aralarında NSU terör örgütünün hayattaki tek üyesi Beate Zschaepe ile örgüte yardım ve yataklık yapmakla suçlanan Ralf Wohlleben, Andre Emminger, Holger G. ve Carsten S. yargılandı. 5 yılı aşkın süre devam eden davada  437 duruşma yapıldı, 765 tanık ve 56 uzman dinlendi.
Ayrıntılar VATAN'da

Editör: Mehmet Kasimoglu