İsrail'in ABD'nin Kudüs elçiliğini açmasına yönelik protestolara kanlı müdahalesinde ölenlerine sayısı 60'a yükseldi. Ölenler arasında 8 aylık bebek de var tekerlekli sandalyeli de.

4'lü selfie ve acılı aile
Bir tarafta gülümseyerek selfie çeken ABD Başkanı Trump'ın kızı ve danışmanı, diğer yanda 8 aylık bebeklerinin ölümüne ağlayan Filistinli aile. ABD'nin İsrail'deki büyükelçiliğini Kudüs'e taşıma töreni ve eşzamanlı yaşanan katliam bu iki kareyle dünyaya yansıdı.
ABD'nin büyükelçiliğini Kudüs'e taşımasına tepki olarak Gazze sınırında yapılan gösterilere, İsrail güvenlik güçleri çok sert müdahalede bulundu. Keskin nişancılarla protestoculara ateş açıldı, insansız hava araçlarıyla gaz atıldı. Bu orantısız müdahalenin sonucunda dört yıl önceki Gazze savaşının ardından bölgedeki en kanlı gün yaşandı. O sırada Amerikan elçiliğinin Kudüs'te taşınma töreninde çok farklı görüntüler vardı. Törene Trump yönetimi adına katılan Amerikan Başkanı'nın kızı Ivanka Trump, eşi Jared Kushner yeni tabela önünde İsrail Başbakanı Netanyahu ve eşiyle selfie çekti.

8 aylık bebek Leyla da hayatını kaybetti
Gazze'deki ölümlerin çoğu keskin nişancılardan çıkan kurşunlardan geldi. Ancak gazdan zehirlenip hayatını kaybedenler de var. Onlardan biri 8 aylık bebek Leyla. Ailesinin yanında İsrail işgalinin protesto edildiği gösterilerin başlangıcında kurulan çadırlardan birinde kalıyordu. İsrail askerlerinin attığı gazı soludu, tüm çabalara karşın kurtarılamadı. Aile acı haberle perişan oldu.

Tekerlekli sandalyeli gösterici de öldü
Fadi Ebu Salah, Mart 2014'te İsrail'in hava saldırısında bacaklarını kaybetmişti. Ancak tekerlekli sandalyesiyle gösterilere katılmaya devam etti. Elçilik gösterisinde de sınırdaydı. Keskin nişancı kurşunundan kaçamadı, hayatını kaybetti. Filistin direnişinin sembollerinden biri olarak yerini aldı.
Filistinliler bir günde tam 60 kayıp verdi. Aralarında 18 yaşın altında 6 çocuk ve bir de bebek var. İsrail güvenlik güçleri ölenlerden 12'sinin militan olduğunu öne sürüyor.
Ayrıntılar VATAN'da

Editör: Mehmet Kasimoglu