Husilerin Yüksek Devrim Konseyi Başkanı Muhammed Ali el-Husi, "Çocuklarının bizden talep etmesi veya rıza göstermesi durumunda esir takası kapsamında Suudi Arabistan'dan Kaşıkçı'nın cesedini isteyeceğiz" dedi.

Yemen'de Husilerin Yüksek Devrim Konseyi Başkanı Muhammed  Ali el-Husi, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın  çocuklarının talep etmesi veya  rıza göstermesi durumunda esir takası kapsamında Suudi Arabistan'dan Kaşıkçı'nın  cesedini isteyeceklerini açıkladı. 
Husi, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Çocuklarının bizden talep  etmesi veya rıza göstermesi durumunda esir takası kapsamında Suudi Arabistan'dan  Kaşıkçı'nın cesedini isteyeceğiz" ifadelerini kullandı.
Konuyla ilgili ülkelerden esir takası yapılmadan kendilerine bilgi  vermelerini isteyen Husi, ellerinde Suudi Arabistanlı esirler bulunduğuna işaret  etti.
Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçlerinin operasyonlarına  dikkati çeken Husi,  "Konu insanidir. Halk, ABD, Suudi Arabistan, Birleşik Arap  Emirlikleri ve onların Yemen'deki müttefiklerinin düzenlediği saldırıların yanı  sıra işledikleri uluslararası ve insan hakları ihlalleri nedeniyle çok kötü günler yaşadı" değerlendirmesinde bulundu.
İsveç'te dün sona eren görüşmelerde taraflar arasında 16 bin esire  ilişkin listeler karşılıklı teslim alındı. Uluslararası Kızılhaç Komisyonu aracılığıyla 20 Ocak'ta esir takası işleminin gerçekleştirilmesi bekleniyor.

"Husiler imzaladıkları anlaşmaları bozacaklar"
Öte yandan, Yemen İçişleri Bakanı Ahmed el-Meyseri, yaptığı yazılı  açıklamada, "Husiler İsveç'te imzaladıkları anlaşmaları bozacaklar. Kim onlara inanırsa o hayal görüyor" ifadesine yer verdi.
Meyseri, Husilerden anlaşmayı uygulayacakları yönünde gerçek teminat  almadan Yemen hükümeti heyetinin anlaşmayı kabul etmesinin yanlış olduğunu vurguladı.
Anlaşmanın, El-Hudeyde ilinde yenilmek üzere olan ve bitme aşamasına  gelen Husilere sunulan bir zafer olduğunu ifade eden Meyseri, Husilerin uygulama aşamasında yapacakları yorumlarla anlaşmanın geçersiz kalacağını öne sürdü.
Yemenlilere Husilere inanmamaları çağrısında bulunan Meyseri, İsveç  anlaşmasının, devlete ve anayasal meşruiyete başkaldıran Husilerin ömrünü uzattığını, sivillere ve devlete karşı daha fazla ihlallerde bulunmalarına imkan  tanıdığını dile getirdi.

Hudeyde için taraflar anlaşmaya varmıştı
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, İsveç'te  sona eren Yemen konulu istişare toplantılarının ardından yaptığı açıklamada,  Yemen halkı için hayati önem taşıyan Hudeyde Limanı ve kenti için tarafların  anlaşmaya vardığını duyurmuştu.
Guterres, anlaşma gereğince "BM'nin limanda lider rolünü"  üstleneceğini, Yemen'e insani yardımların önünün açılacağını, böylelikle  milyonlarca Yemenlinin yaşam şartlarının iyileştirileceğini bildirmişti.
Taiz'deki durumun kolaylaştırılması için ayrıca ortak bir anlayışa  ulaştıklarını aktaran Guterres, kentte "insani koridorun" açılacağına inandığını ifade etmişti.
Guterres, gelecek ocak ayında yapılması planlanan bir sonraki Yemen  barış görüşmelerinde siyasi konulara ilişkin taslak çerçeve anlaşmasının müzakere edilmesi konusunda da taraflarla anlaşmaya vardıklarını, bunun barış sürecinde  çok önemli bir adım olduğunu kaydetmişti.

Editör: Mehmet Kasimoglu