TSK'dan yapılan açıklamada, Türkiye ve ABD askeri yetkililerinin, Menbiç Uygulama Planı'nda anlaşmaya vardıkları bildirildi.
Türkiye ve ABD askeri yetkilileri, Menbiç Uygulama Planı konusunda anlaşmaya vardı.
Genelkurmay Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, daha önce mutabık kalınan Menbiç Yol Haritası ve Menbiç Güvenlik Prensipleri doğrultusunda Türkiye ve ABD'li askeri yetkililerin katılımıyla ABD'nin Stuttgart'taki Avrupa Komutanlığı Karargahı'nda 12-13 Haziran'da toplantı gerçekleştirildi.
Toplantıda Türk ve ABD'li askeri yetkililer tarafından üzerinde çalışılan Menbiç Uygulama Planı konusunda mutabık kalındı.
Mutabık kalınan metnin, müteakip görüşmeler için her iki ülkenin üst makamlarına sunulması kararlaştırıldı.

MENBİÇ YOL HARİTASI 
YPG/PKK, nüfusunun yüzde 90'ından fazlasını Arapların oluşturduğu Suriye'nin Halep iline bağlı Menbiç ilçesini Ağustos 2016'da ABD'nin desteğiyle terör örgütü DAEŞ'ten alarak işgal etmişti.
Terör örgütü DAEŞ'e karşı mücadele bahanesiyle YPG/PKK'ya desteğini sürdüren ABD, ilçe merkezinin DAEŞ'ten temizlenmesinin ardından YPG/PKK'nın ilçeden çıkacağı konusunda Türkiye'ye garanti vermiş ancak bunu yerine getirmemişti.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, ABD'de 4 Haziran'da yaptıkları görüşmede Menbiç'te güvenlik ve istikrarın sağlanmasını da içerecek yol haritasını onaylamıştı.
Menbiç'e yönelik üç temel aşamadan oluşan yol haritasının ilk aşamasında ön hazırlık çalışması yapılması, ikinci aşamada PYD/YPG/PKK'nın yerel yapılardan Türkiye ile ABD'nin iş birliğiyle çıkarılması, son aşamada ise Türk ile ABD müşterek askeri devriyelerinin güvenliği ve istikrarı sağlaması hedefleniyor. 
Yol haritasının tamamlanmasının ardından bölgede durumun istikrara kavuşmasıyla Menbiçlilerin evlerine dönmeleri de sağlanacak.
Öte yandan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar da NATO Müttefik Kuvvetler Harekat Komutanı Curtis Scaparrotti ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.
İki isim, Suriye'nin kuzeyindeki güvenlik durumu ile Menbiç yol haritasıyla belirlenen güvenlik prensiplerini ele aldı.
Ayrıntılar VATAN'da

Editör: Mehmet Kasimoglu