Ankara-Moskova arasındaki ilişkilerin gerilmesine neden olan uçak krizinin ardından ilk kez bir araya gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, St. Petersburg kentinde ortak basın toplantısı düzenledi. Putin, toplantıda yaptığı konuşmada, "Türkiye'ye yönelik yaptırımları adım adım kaldıracağız" dedi. "İlişkilerin eski seviyelere taşınmasında iki taraf da kararlı" diyen Erdoğan da "peyderpey" atılacak adımları şöyle tanımladı: "Üst düzey işbirliği konseyinin yeniden canlandırılması, charter uçuşların tekrar hayata geçirilmesi, tarım ürünleri dahil ikili ticaretleri kısıtlayan tedbirlerin ortadan kaldırılması, Türk müteşebbislerinin Rusya'daki faaliyetlerinin önünün açılması, vizesiz rejimin tam teşekkülü şekilde tekrar yürürlüğe konması gibi başlıklarda gerekli adımları inşallah peyderpey ve müştereken atacağız."
Liderlerin açıklamalarından satır başları:

PUTİN'İN AÇIKLAMALARI

- Özellikle şunu kaydetmek istiyorum. Yapıcı bir görüşme yaptık. Bölgesel ve ikili konuları ele aldık. Bizim tarihimizde pek çok dönem var. Yapıcı saygı ve ortaklık öne çıkıyor.

- Türkiye ve Rusya'nın önceliği, ilişkileri kriz öncesi seviyeye döndürmek. Bu çok önemli bir hedeftir.

Yaptırımlar adım adım kalkacak

- Türkiye'ye yönelik yaptırımları adım adım kaldıracağız.

- İşbirliği mekanizmalarını canlandırdacağız. KEK toplantısı sonbaharda, ÜDİK zirvesi ise önümüzdeki yıl düzenlenecek.

- Hükümet düzeyinde 2016-2019 yıllarını kapsayacak ticari, ekonomik, kültürel ve sanayi işbirliği programı hazırlama kararı aldık. Bu programın hızlı bir şekilde onaylanıp kabul edilmesini umut ediyorum.
Editör: Mehmet Kasimoglu