Atina'nın yaklaşık 20 kilometre kuzeydoğusundaki Penteli ve Rafina bölgelerinde başlayan ve kısa sürede ormanlık araziden meskun mahallere sıçrayan yangınlar, Yunanistan tarihinin en büyük yangın felaketlerinden birine yol açtı. İtfaiye Teşkilatı'ndan alınan bilgiye göre, yangınlarda 80 kişi yaşamını yitirdi. Yangınlarda ayrıca 180'i aşkın kişinin yaralandığı açıklandı. Yaralılardan 11'nin durumunun ağır olduğu belirtildi. Bosna-Hersek ziyaretini yarıda kesen Başbakan Çipras ülkede 3 gün ulusal yas ilan edildiğini açıkladı. Yunanistan Avrupa Birliği'nden yangını söndürmek için yardım isterken, bölgede olağanüstü hal ilan etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan: Yunanistan Başbakanı Çipras'ı arayarak "Yardıma hazırız" mesajı verdi.
Yunanistan'daki orman yangınında ölü sayısı 80'e yükseldi.
Yunan Ulusal Acil Yardım Merkezi'nden (EKAV) yapılan açıklamada, Atina'nın kuzeydoğusunda yer alan Rafina bölgesindeki ormanlık alanlarda başlayan yangınların meskun bölgelere sıçradı.
En az 80 kişinin öldüğü yangında, ölenlerden bazılarının evlerinde ve araçlarında mahsur kalarak, bazılarının da yangından kaçmak için girdikleri denizde boğularak öldükleri kaydedildi.
Yangında 180'i aşkın kişi de yaralandı. Yaralananlardan 11'inin durumunun ciddiyetini koruduğu ifade edildi.
Kayıp başvurusu yapılan birçok kişiye henüz ulaşılamaması nedeniyle ölü sayısının artmasından endişe ediliyor.
Yerel kaynaklar, bir restoranda 26 kişinin cesedinin bulunduğunu iddia etti. Cesetlerin Mati köyünde bir restoranın avlusunda bulunduğu belirtildi. Bölgenin belediye başkanı yardımcısı Girgos Kokkolis, 26 cesede ulaşıldığını doğruladı.

ÇİPRAS ZİYARETİNİ YARIDA KESTİ
Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Bosna-Hersek'e düzenlediği geziyi yarıda keserek Atina'ya döndü. Başbakan Çipras, ilgili bakan ve bürokratların bulunduğu acil durum toplantısına katıldı. Çipras 3 günlük ulusal yas ilan edildiğini açıkladı. Yangına müdahale için tüm acil yardım ekiplerinin sevk edildiğini belirten Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, "Attiki'nin hem doğusunda hem batısında aynı anda çıkan yangınlar şüphe uyandırıyor" dedi.

ÇAVUŞOĞLU'DAN "YARDIMA HAZIRIZ" TELEFONU
Cumhurbaşkanı Erdoğan'da Yunanistan Başbakanı Çipras'ı arayarak "Yardıma hazırız" mesajı verdi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Yunan mevkidaşı Kocias ile telefon görüşmesinde Yunanistan'daki yangından dolayı üzüntülerini ve ölenler için taziyelerini iletti. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Kocias'a Türkiye'nin her türlü yardıma hazır olduğunu belirtti.

YÜZLERCE EV KÜL OLDU
Yüzlerce ev ve aracın kül olduğu yangınlar nedeniyle binlerce kişi bölgeden tahliye edildi. Yangından kaçarak Rafina Limanı'na ulaşan yüzlerce kişi, Sahil Güvenlik botları ve özel feribotlarla bölgeden uzaklaştırıldı. Yangının olduğu bölgelerde elektrik, telefon ve internet bağlantılarının kesildiği belirtiliyor. Dün öğleden sonra Atina'ya yaklaşık 20 kilometre mesafedeki ormanlık alanda çıkan yangınlar, şiddetli ve yön değiştiren rüzgar nedeniyle hızla yayılarak geniş bir bölgeyi etkisine aldı.

ÇAVUŞOĞLU YUNAN MEVKİDAŞINI ARADI
Rafina yakınlarındaki yangınlara yaklaşık 200 itfaiyeci, çok sayıda gönüllü ve yüze yakın araçla karadan, uçak ve helikopterlerle de havadan müdahale ediyor. Alevler büyük oranda kontrol altına alınmış durumda.

OLAĞANÜSTÜ HAL İLAN EDİLDİ Yangınların geniş bir bölgeyi etkisi altına alması sebebiyle İtfaiye Teşkilatının yanı sıra askeri birlikler de seferber edildi ve Avrupa Sivil Savunma Mekanizması'ndan yardım talebinde bulunuldu. İspanya ve Portekiz'in yanı sıra Güney Kıbrıs Rum kesimi de, Yunanistan'a destek göndereceğini açıkladı. Başkent Atina'nın da içinde olduğu Attiki bölgesinin bazı kesimlerinde olağanüstü hal ilan edildiği açıklandı. Attiki Eyalet Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada Vali Rena Duru'nun, yangınların devam ettiği doğu ve batı Attiki'de olağanüstü hal ilan ettiği belirtildi.
Ayrıntılar VATAN'da

Editör: Mehmet Kasimoglu