Bankaların kapalı kalması kararının açıklanmasının ardından ihtiyaç maddelerinde sıkıntı yaşanabileceği endişesine kapılan Yunanların market ve benzin istasyonlarına hücum ettiği ilk günün ardından çarşı ve pazarlarda büyük durgunluk yaşanıyor.

ATM'lerden çekebilecekleri para miktarına günlük 60 avro limiti konulan vatandaşlar, para harcamaktan kaçınarak harcamalarını tamamen zorunlu ihtiyaç maddeleri üzerinde yoğunlaştırırken, kara, deniz ve hava taşımacılığında yüzde 50'ye varan düşüş yaşandığı, bazı yerlerde otel rezervasyonlarındaki iptallerin ise yüzde 90'a ulaştığı belirtiliyor.

Yunan turizm işletmecileri, ülkede bankaların kapalı olmasının iç turizmi olumsuz etkilediğini, tatilini Yunan adalarında geçirmek isteyen turistler için caydırıcı etken olduğunu belirterek, bazı adalardaki iptallerin yüzde 90 oranında olduğunu açıkladı.

Yunanistan Pansiyon İşletmecileri Birliği Başkanı Kostas Vretos, televizyonlarda ATM ve benzin istasyonlarındaki kuyrukları gören turistlerin ülkeye geldiklerinde sıkıntı çekeceğinden endişe ettiklerini için rezervasyonlarını iptal ettiğini belirtti.

Korfu Adası'nda rezervasyon yaptıran 100 kişilik gruptan sadece 20 kişinin adaya geldiğini belirten Vretos, Atina'dan Kiklades Adaları'na hareket eden bir feribotta ise sadece 20 yolcu bulunduğunu söyledi.

Yunanistan Otelciler Federasyonu Başkanı Yannis Reços da ülkenin IMF'ye olan borcunu ödememesiyle temerrüte düşmesinin ardından ABD'den çok sayıda turun iptal edildiğini açıkladı. Reços, ABD'li tur operatörlerinin, Yunanistan'ın IMF'ye olan borcu nedeniyle banka havalelerine el konulacağından endişe ederek, ödeme yapmadıklarını söyledi.

Diğer yandan, ülkedeki nakit sıkıntısı nedeniyle birçok market ve benzin istasyonunda ikmal sıkıntısı yaşandığı bildirildi.

Yunan medyasına yansıyan haberlerde, bir an önce Avrupa'dan nakit akışının yeniden sağlanmaması halinde ülkenin durumun önümüzdeki günlerde daha kötüleşeceği ifade edilirken, referandum günü yakıt sıkıntısı nedeniyle şehirler arası otobüslerin çalışmayacağı belirtildi.

Bu arada, Yunanistan'da faaliyet gösteren aralarında büyük otomotiv firmalarının bulunduğu birçok uluslararası şirketin de ülkeyi terk etme hazırlığı içinde bulunduğu iddia edildi.

Yunan basınında çıkan haberlerde, uluslararası büyük şirketlerin Yunanistan'daki ekonomik belirsizlik nedeniyle faaliyetlerini askıya aldıkları ve ülkenin durumunda herhangi bir değişiklik olmaması halinde komşu ülkelere taşınma kararı aldıkları ifade edildi.

MERKEL: “GÖRÜŞMELER İÇİN YUNAN HÜKÜMETİNE KAPILAR AÇIK KALACAK"

Diğer ,yandan Almanya Başbakanı Angela Merkel, IMF'ye borcunu ödemeyerek temerrüde düşen Yunanistan hükümeti ile görüşmeler yapma konusunda kapılarının açık olduğunu söyledi.

Merkel, Federal Meclis'te Yunanistan'daki mali duruma ilişkin düzenlenen oturumda, Yunanistan'da çalkantılı günler yaşandığına işaret ederek, zor günlerin üstesinden gelmeleri gereken Yunan halkını düşünmek zorunda olduklarını belirtti.

Yunanistan'ın IMF'ye borcunu ödeyemeyerek sorumluluğunu yerine getirmediğini ve yardım paketinin başarıyla sonuçlanmasını sağlayacak görüşmeleri referanduma götüreceğini açıklayarak tek taraflı sonlandırdığını anımsatan Merkel, "Görüşmeler için Yunanistan'da kapılar açıktı, gelecekte de açık kalacak" ifadesini kullandı.

"ÖNCE REFERANDUMU BEKLEYECEĞİZ"

Referanduma gitmenin demokratik ve bağımsız Yunanistan'ın meşru kararı olduğunu söyleyen Merkel, "Aynı şekilde Avro Grubu'nda bulunan diğer demokratik ve bağımsız 18 ülkenin de Yunanistan'ın kararına uygun bir tutum geliştirmelerine yönelik meşru hakları var" dedi.

Merkel, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras'ın dün akşam yeni bir yardım programı talebinde bulunduğuna işaret ederek, bu konuda AB maliye bakanlarının görüşmeler yaptığını, Alman hükümeti olarak Yunanistan'a yeni yardım programı konusunda referandumu bekleyeceğini ifade ettiğini kaydetti.

"Referandumdan önce yeni bir yardım programı konusunda müzakere yapamayız" diyen Merkel, yeni bir yardım paketi kararının ayrıca Federal Meclis'ten de geçmesi gerektiğini anımsattı.

Merkel, koruma önlemleri alındığı için Avrupa'nın, mali ve ekonomik krizin başladığı 5 yıl öncesine göre daha güçlü ve dayanıklı olduğunu savunarak, bugün Yunanistan'da çalkantılar olduğunda diğer ülkelerde felaket endişelerinin bulunmadığını kaydetti.

Alınacak kararlarda avantajların, dezavantajlardan fazla olması durumunda uzlaşmaya gidildiğini belirten Merkel, "İyi bir Avrupalı AB sözleşmelerine ve ulusal hukuka riayet edendir" ifadesini kullandı.

"Hukuk ve sorumluluk toplumu" olan Avrupa'nın dayanıklı olduğunu belirten Merkel, Avrupa'nın geleceğinin tehlikede olmadığını söyledi.

Almanya Ekonomi Bakanı ve Sosyal Demokrat Parti (SPD) Genel Başkanı Sigmar Gabriel de Avrupa'nın Yunan halkını kendi kaderine terk etmeyeceğini belirtti.

Yunan hükümetinin şantaj yapmasına izin verilmemesi gerektiğini ifade den Gabriel, Avro ülkelerinin Atina'nın taleplerini karşılıksız kabul etmelerinin olumsuz sonuçlara yol açabileceğini kaydetti.

Sol Parti Federal Meclis Grubu Başkanı Gregor Gysi ise Başbakan Merkel'in Yunanistan'ın içinde bulunduğu kriz konusunda uzlaşmaya gitmesini istedi.

Merkel'in bu günlerde tarihi sorumluluk taşıdığını ifade eden Gysi, "Son saniyede bir çözüm bulun. Sizin Avrupa düşüncesinin kurtarıcısı olma veya onu yıkan olarak tarihe geçme fırsatınız var" ifadesini kullandı.

Gysi, Yunanistan'ın Avro Grubu'ndan ayrılmasının öngörülemez sonuçlara yol açabileceği uyarısında bulundu.

HOLLANDE:  "HEMEN BİR ÇÖZÜM İSTİYORUZ"

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ise, Yunanistan'ın yaşadığı mali krize hemen bir çözüm bulunmasını istediklerini söyledi.

Lyon'da küresel ısınma ile ilgili katıldığı bir toplantı öncesi Yunanistan'daki mali krizle ilgili basın mensuplarına kısa bir açıklama yapan Hollande, krizin Fransa için büyük bir risk teşkil etmediğini belirtti.

Hollande, referandumdan önce müzakere ile Yunanistan krizine çözüm bulunulmasından yana olduğunu vurgulayarak, ''Bu konuda açık olmak gerek, hemen bir çözüm istiyoruz" dedi.

Referandum sonrası koşulların müzakere için daha olumsuz olabileceğini ileri süren Hollande, ''Avrupa kurallarına uygun bir çözüm bulacağımızı umut ediyorum. Anlaşma olmadığı takdirde referandum düzenlerecek. Bizim görevimiz, Yunanistan'ı Avro Bölgesi'nde tutabilmek, Avrupalı olarak Avro Bölgesi'nin dağılmasını istemiyorum'' diye konuştu.

 

Editör: Mehmet Kasimoglu