İsrail polisi eşliğindeki 700'den fazla fanatik Yahudi, işgal altındaki Doğu Kudüs'ün "Eski Şehir" bölgesinde yer alan Mescid-i Aksa'ya baskın düzenledi.
720 fanatik Yahudi'nin bu sabah gruplar halinde İsrail polisinin korumasında Mescid-i Aksa'nın El-Meğaribe (Fas) Kapısı'ndan Harem-i Şerif'in avlusuna girdiği belirtildi.
Aralarında aşırı sağcı milletvekili Yehuda Glick'in de bulunduğu Yahudilerin bir müddet Mescid-i Aksa'nın avlusunda dolaştığı açıklandı.
Görgü tanıklarına göre, Aksa'nın tüm girişlerine bariyer koyan İsrail polisi, Filistinlilerin avluya girmesine kimlik kontrolünün ardından izin verdi.
Yahudilerin Süleyman Mabedi'nin yıkılışının yıl dönümü olarak kabul ettikleri ve "Tişa BeAv" adını verdikleri matem günü dolayısıyla Mescid-i Aksa'ya yönelik baskınlarının gün boyu devam etmesi bekleniyor. İşgal altındaki Doğu Kudüs'te bulunan Mescid-i Aksa, Müslümanların ilk kıblesi olma özelliğini taşıyor.

HAMAS'TAN MESCİD-İ AKSA BASKININA TEPKİ
Bu arada Hamas, yüzlerce fanatik Yahudi'nin, işgal altındaki Doğu Kudüs'ün "Eski Şehir" bölgesinde yer alan Mescid-i Aksa'ya düzenlediği baskını kınadı.
Hamas'tan yapılan yazılı açıklamada, bu baskının "işgalci İsrail hükümeti ve ABD yönetimi tarafından yürütülen örgütlü ve sistematik din savaşı politikası" çerçevesinde gerçekleştirildiği belirtildi.
Bu politikaların Filistin ve İslam kimliğini hedef aldığı vurgulanan açıklamada, İslam alemine, Aksa'yı başta Yahudileştirme olmak üzere tüm tehlikelerden koruma çağrısı yapıldı. 
Açıklamada ayrıca Batı Şeria, Kudüs ve İsrail'de bulunan Filistin halkı da İsrail'in ırkçı saldırılarına karşı Mescid-i Aksa'ya gitmeye çağrıldı. 

"BASKIN 'YAHUDİ ULUS DEVLET' YASASININ İLK UYGULAMASIDIR"
Öte yandan Hamas Siyasi Büro Başkan Yardımcısı Salih el-Aruri de yaptığı yazılı açıklamada, Mescid-i Aksa'ya yönelik söz konusu baskını, "Yahudi ulus devlet" yasasının ilk uygulaması, Kudüs sakinlerine ve mukaddesata yönelik saldırıların yeni döneminin başlangıcı olarak değerlendirdi. 
Aruri, Filistin halkının büyük tepki gösterdiği Mescid-i Aksa'daki elektronik kapı uygulamasının (Temmuz 2017) üzerinden bir yıl geçtiğini hatırlatarak, "Halkımızın Aksa'nın kutsallığına zarar verecek girişimlere izin vermeyeceğine eminiz" ifadesini kullandı. 

FİLİSTİN DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI BASKINI KINADI
Filistin Dışişleri Bakanlığı da, yüzlerce fanatik Yahudi'nin işgal altındaki Doğu Kudüs'ün "Eski Şehir" bölgesinde yer alan Mescid-i Aksa'ya düzenlediği baskını kınadı.
Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, bu tür baskınların Eski Şehir bölgesini Yahudileştirme politikası çerçevesinde ele alındığı belirtilerek, İsrail'in bu politikasını, Mescid-i Aksa ve statüsüne zarar veren siyasi kararlarına taraftar kazanmak için uyguladığı ifade edildi.
İsrail'in Mescid-i Aksa'nın yerine iddia ettikleri tapınağı inşa planları yaptığına işaret edilen açıklamada, İslam İşbirliği Teşkilatı'na bu planların durdurulması için acilen harekete geçme çağrısında bulunuldu.
Ayrıntılar VATAN'da

Editör: Mehmet Kasimoglu