Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) Kurucu Rektörü ve Kıbrıs Üniversiteler Birliği (KÜB) Başkanı Serhat Akpınar, yüz yüze eğitim sürecinin başlaması, öğrencilerin Adaya gelişleri ve bir sonraki akademik yıl planlamaları hakkında açıklamalarda bulundu.

“ÜNİVERSİTELER OLARAK CİDDİ TEREDDÜTLERİMİZ VAR”
Akpınar öğrencilerin Adaya gelme süreçleri hakkında yaptığı açıklamada “Milli Eğitim Bakanlığımız, Bakanlıklarımız ve KKTC hükümeti öğrencilerin adaya rahat bir şekilde giriş sağlamaları noktasında çok çaba gösteriyorlar. Ancak ortaya koymuş oldukları çabanın gerisindeki tüm şartların oluşumu noktasında üniversiteler olarak ciddi tereddütlerimiz var.
Her ne kadar Üniversiteler Birliği bu yönde Milli Eğitim Bakanlığı'mıza tam anlamı ile bir destek veriyor olsa da, Bakanlığımızın şu aşamada oluşmakta olan tüm sürecin ve atılması gereken adımlar noktasında bizlere gerekli bilgilendirmeyi yapmakta geç kaldığını görüyoruz” dedi.

“ÜNİVERSİTELERİMİZ YÜZ YÜZE EĞİTİME HAZIR”
Akpınar, KKTC üniversiteleri olarak üniversitelerin pandemi kurallarına uygun bir şekilde sınıflarını öğrencilere hazırladıklarını belirtirken “Geçtiğimiz hafta yapılan Üniversiteler Birliği toplantısında özellikle nisan ayı başı itibarıyla üniversitelerimiz öğrencilerimizi ağırlamaya hazırlar. Ancak bizlerin dışında gerek ulaşım gerek aşı ve karantina süreçlerinin doğru bir şekilde doğru zamanlama programı içerisinde ele alınması gerekiyor.” ifadelerini kullandı.
Akpınar, alınması gereken kararlar noktasında eğer doğru adımlar atmakta geç kalınırsa, bir sonraki akademik yılı da kaybedeceklerine işaret etti.
Üniversiteler Birliği’nin bir sonraki yıl için hazırlamış olduğu planlamaları Milli Eğitim Bakanlığına ve Başbakanlığa sunduğunu anlatarak, tüm temennilerinin süratli bir şekilde bu kararların alınması olduğunu, hükümetten öğrenci ve velilerin tüm kaygılarını ortadan kaldıracak şekilde açıklamalar yapmasını beklediklerini ifade etti.
Artan vaka sayıları ve tedbirler hakkında açıklamalarda bulunan Akpınar; “Öncelikle bizim bu vaka sayıları ile yaşamayı öğrenmemiz lâzım. Artık KKTC halkı kendi içindeki tutuk süreçten kurtulmalıdır. Geçtiğimiz günlerde bir üniversitemizde uygulamalı dersler için burada bulunan öğrencilerde pozitif vakalar çıktı. Ardından ciddi önlemler alındı ve bu alınan önlemler devam ediyor. Aşılama süreci sonlanmadan bunlar yaşanacak” dedi.

“YURTLAR BİRLİĞİ ÖĞRENCİLERİN TÜM KARANTİNA SÜREÇLERİNİ ÜSTLENMİŞ DURUMDA”
Akpınar, karantina süreçleri hakkında yaptığı açıklamalarda; “Adamızda şu anda Öğrenci Dostu Ada Projesine destek veren Yurtlar Birliği var. Yurtlar Birliği adaya gelecek olan öğrencilerimizin tümünün karantinasını üstlenmiş durumda. Yurtlar Birliği bu konuda hükümetimize birçok destek çağrısında bulundu. Hükümetimizin bu süreci daha doğru bir şekilde planlaması halinde gerek özel yurtlar gerek üniversitelerimizin yurtları gerekse de şu anda pandemi otelleri kapsamında ağırlanacak olan öğrencilerimizle  bu süreci rahatlıkla aşabileceğimizi görüyorum” dedi.

“AŞI MALİYETLERİ KARANTİNA MALİYETLERİNDEN ÇOK DAHA DÜŞÜK”
Akpınar; “Öğrenciye uygulanacak aşı maliyeti, öğrencinin 10 günlük karantina süreci ve masraflarından çok daha düşük. Biz şu anda hükümetimizi gelecek olan öğrencilerimizin aşılanması noktasında verilmesi gereken desteği vermelerini, atılması gereken adımları atmalarını bekliyoruz.” ifadelerine de yer verdi.

“TIP FAKÜLTESİ VE WEPSTER ÜNİVERSİTESİ İLE YENİ AÇILIMLARA GİDİYORUZ”
Akpınar açıklamasında, “GAÜ önümüzde ki yıl tıp fakültesi ile yeni bir açılım sağlayacak. Özellikle yapay zekâ vb. teknolojik içerikli programlarda yeni programları devreye sokacak. Arizona Üniversitesi ile çok yönlü programların uygulanması noktasında çift diploma iş birliğine de girmiş olacağız.” dedi.
Akpınar ayrıca, Bakanlığın izin vermiş olduğu Amerika'da ki Wepster Üniversitesi'nin GAÜ ile iş birliği yapma noktasındaki faaliyet programına Amerikan Yükseköğrenim Kurumu’nun da onay verdiğini kaydederek, bu onayın KKTC olarak verildiğini, GAÜ ve Milli Eğitim Bakanlığının tanınması şartını kabul ederek anlaşma sağlandığını, bunun da siyasi anlamda farklı bir kabulü ülke olarak elde etmek anlamına geldiğini sözlerine ekledi.

Editör: Mehmet Kasimoglu