9 Eylül İlkokulunda Kayıt krizinin ardından bu kez de çocuklarını okula kaydedemeyen ailelerin isyan etti
Nereye gideceklerini, kime başvuracaklarını bilemeyen velilerin sesleri okul koridorlarını çınlattı.
Dün sabah 08,00’den öğlen 12,00’ye kadar  çocuklarını belki okula kayıt yaptırırız umuduyla bekleyen veliler, müdürün geri adım atmayıp okulu terketmesinin ardından adeta patladı.
 Velilerden biri öfkesini  okul koridorundaki sandalyeleri ve çöp kutularndan çıkardı.
Eniz ORAKCIOĞLU
9 Eylül İlkokulunda Kayıt krizinin ardından bu kez de çocuklarını okula kaydedemeyen ailelerin isyanı etti. Nereye gideceklerini, kime başvuracaklarını bilemeyen velilerin sesleri okul koridorlarını çınlattı. Dün sabah 08,00’den öğlen 12,00’ye kadar  çocuklarını belki okula kayıt yaptırırız umuduyla bekleyen veliler, müdürün geri adım atmayıp okulu terketmesinin ardından adeta patladı. Velilerden biri öfkesini  okul koridorundaki sandalyeleri ve çöp kutularndan çıkardı.
 
Veliler ne dedi? 
Özlem Çabuk;
“Kaydımızı almıyorlar”
“Evimiz 500 metre ötede Yenikent’te kalıyoruz. Kayıtların birinci günü geldim tüm forumlarımı ve belgelerimi aldılar. Kura çekilecek haber vereceğiz dediler. Haber veren olmadı, ses de çıkmadı bizde buraya geldik. Çocuğumun 2 yeğeninin kaydı 9 Eylül İlkokulunda burada 3’müzde aynı evde kalıyoruz. Bir yeğeni de bu sene kayıt yaptırdı onların kaydı alındı bizimki ise alınmadı. Konu ile ilgili bakanlığa gittik sizi kayıt ettirmek zorundadır dedi, Bakanlık müsteşarı neden kaydetmediğine dair müdürden belge alıp getirin dedi. Müdür Mehmet Zorba ise işim var diyerek bizi dışarı atıyor. Diğer okullara başvurmak için gittiğimizde de sizin kaydınız 9 Eylül İlkokulu’na düşer diyerek kaydımızı almıyorlar. Kimle muhatap olacağımızı ne yapacağımızı bilmiyoruz.”
 
Mehtap Gözütok;
“Çocuğumuzu hiçbir okula kaydettiremiyoruz”
“Haziranda geldim, adresimin uyduğunu evraklarımı tamamlayarak Eylül’de gelmemi söylediler. Eylülde geldim evrakları verdim kura çekeceğiz dediler, daha sonra yine geldim kontenjan dolu diyerek beni  Gelibolu İlkokuluna gönderdiler. Orada da evraklarım uymaz diye çocuğumu okula kaydetmediler. Ertuğrul İlkokuluna gittik orada da ikametgâh uymuyor diye kaydımızı almadılar. Ne yapacağımızı bilmiyoruz çocuğumuzu okula göndermeyelim mi?”

Müdür Muavinleri ne dedi?
 Müdür Muavini Yiğitler;
“Nüfusu 600’ü geçen bir okuluz”
Müdür Muavini Şöhret Yiğitler ise Yeni Bakış’a konuyla ilgili yaptığı açıklamada , 9 Eylül İlkokulunun 1999’da kurulmuş bir okul olduğunu belirterek, “ 9 Eylül kurulduğu zaman pilot okul olarak seçildi sınıflarda pilot okula uygun yapıldı. O dönemde okula öğleden sonra eğitimi ile başlandı ve dendi ki sınıflar 24 kişi olacak ve sınıfların ebatları da ona göre yapıldı. Daha sonra gelişen politikalardan dolayı bu kaldırıldı, 9 Eylül pilot okul olmaktan da çıkıldı ve o zaman da Ortaköy ve Kermiya bölgesinden çocuk alınmaya başlandı. Okul ilk açıldığı zaman 2’şer şube olarak açıldı ve her geçen yıl şube sayısı arttı. Okula üs kat ve ek binalar eklenerek arttı. Şu an biz 4’er şubeden oluşan, 20 şubeli nüfusu da 600’ü geçen bir okuluz” dedi.
 
“Bölgeye birçok ev yapıldı”
Yiğitler, sözlerine şu şekilde devam etti; “Okul nüfusunun artmasına bölgeye devlet sosyal konutlarının yapılması, şehit çocuklarına arsa verilmesi ve oraya birçok ev yapılması da etkendir. Bunun yanındaki bölgedeki tek okul olmamız da bu nüfusu artıran sebeplerden de biridir ki Gönyeli’nin içinde okul olmasına rağmen 9 Eylül’ün Yenikent’in daha yakın olmasından dolayı Yenikent’i de biz almaya başladık.”
 
“Dışardan çocuk almıyoruz”
Yiğitler,  dıştan çocuk aldık iddialarına da cevap vererek, şunları söyledi;  “Biz geçmişte okula her yıl 100 çocuk alırdık, 100 çocuğun 60-70’i bölgeden olurdu 30-40’ı ise kontenjan boş kaldığı için dıştan alınırdı. Ama son 3 yıldır kesinlikle dıştan çocuk almadık çünkü bölgeden alacağımız çocuklarda da sorunumuz oldu. Nüfus artışı okula fazla geldi.”
 
“Bakanlıktan bize yardımcı olmasını istedik”
Bu yılın başında toplantı yaptıklarını belirten Şöhret Yiğitler; “Ortak kararımız sınıflara 27-28 çocuk alınmasıydı. Çünkü birinci sınıf öğretmenlerimiz artık bu sınıfların da küçük olmasından dolayı iyi ve kaliteli eğitim veremez hale geldi. Yine de talebin fazlalığından dolayı sınıf sayılarını 30 kişiye kadar çıkardık. Biz bu talep fazlalığını Bakanlığa’da bildirdik ve diğer okullarla görüşmesini ve geriye kalan çocukları başka okullara kaydırılması talebinde bulunduk. Bizim istediğimiz bakanlığın bize yardımcı olmasıdır” şeklinde konuştu.
 
“Vicdanım rahat değil”
Haziran ayında 100’ün üzerinde  çocuğun okula kayıt olduğunu belirten Yiğitler, “Bazı aileler ise burada ev tutup, elektriği de üzerine alarak bu bölgede ikamet ediyormuş gibi göstererek çocuklarını 9 Eylül’e kayıt etmektedir. Bu okulun bu şekilde kalabalık olmasının bir sebebi nüfusun gelişmesi olabilir, ama bir diğer sebebi de ailelerin okulun çok tercih edilmesinden dolayı ikametgâhlarını farklı göstererek, elektriklerini de üzerlerine almasıdır. Bu nedenle de kapasiteyi aştığımızdan dolayı kalan çocuklarımızı  okula alamıyoruz ve benim vicdanım rahat değil. Ama maalesef yapacak bir şey yok. Bana göre bütün devlet okullarında bir sorun var. Biz çocuk ayırmamakla birlikte, adresi ve evraklar tutan çocukları uyruklarına bakmadan kabul ediyoruz. Ama velilerde okulumuzun kalitesinden dolayı 9 Eylül’ü tercih etmektedir” dedi.
 
“Öğretmenlerde isyanda”
Öğretmenlerde daracık sınıflarda 30’u aşkın öğrenciye eğitim vermekten dolayı isyan ettiğini dile getiren Yiğitler, “Eğitimcilerimiz de bu şartlar altında öğrencilerin sağlıklı eğitim alamadığını dile getiriyor. Müdürümüz Milli Eğitim Bakanı ile bu konuyu konuştu ve bakana sorunumuzu da iletti, ama bakan şartlar uygunsa kayıt yapmakta diretiyor. Sınıf sayılarını 35’e çıkarsak bu seferde bu okulda eğitim de kalmaz artık bu iş çocuk bakıcılığına döner. Başka okullarda 12-15 kişilik sınıflar varken bu okulda okuyan öğrencilerin 35 kişilik sınıflarda eğitim yapması doğru değildir” diye konuştu.

Müdür Muavin Kalkan;
“9 Eylül bu bölgeye yetmiyor”
Müdür Muavin Sevay Kalkan da, 9 Eylül İlkokulun bu bölgeye yetmediğini vurgulayarak, “Bu bölge çok geniş bir bölgedir. Ortaköy’den başlayarak Öğretmen evlerine kadar gitmektedir. Bütün Yenikent, sosyal konutlar, Kermiya’yı içine kapsar ve bu bölgelerdeki genç nüfus çok yüksektir ve hepsinin de çocuğu vardır. Dolayısıyla bu bölge bir okul daha ister” şeklinde konuştu.

Ayrıntılar VATAN'da
Editör: Mehmet Kasimoglu