KTAMS 30 NİSAN İTİBARİ İLE DÖRT KİŞİLİK BİR AİLENİN AÇLIK SINIRINI HESAPLADI
BENGİHAN: “NET ASGARİ ÜCRET AÇLIK SINIRININ ALTINDA”
 Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS) Başkanı Güven Bengihan, 4 kişilik bir aile için 30 Nisan tarihi itibariyle açlık sınırı 4 bin 44 TL olarak hesapladıklarını açıkladı. 
Bnegihan yaptığı yazılı açıklamada, hesaplamanın, Sağlık Bakanlığına bağlı Yataklı Tedavi Kurumları Dairesi’nden aldıkları dört kişilik bir ailenin sağlıklı bir biçimde beslenmesi için gerekli olan beslenme kalıbı ve bu kalıptaki maddelerin İstatistik Kurumu’nca açıklanan fiyatlarının ortalamaları alınarak yapıldığını belirtti. 
Sendikanın yaptığı çalışmada, sağlıklı beslenmek için yetişkin bir kadının yapması gereken zorunlu gıda harcama tutarı günlük 34,50 TL, aylık 1035 TL, yetişkin bir erkek için günlük 36,08 TL,  aylık 1.082,40 TL, 15-19 yaş çocuk için günlük 38,46 TL, aylık 1.153,80 TL ve 4-6 yaş çocuk için günlük 25,74 TL, aylık 772,20 TL olarak belirlendi. 

“NET ASGARİ ÜCRET AÇLIK SINIRININ ALTINDA”
Dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) dört bin 44 TL iken, aynı tarih itibari ile yürürlükte olan net asgari ücretin  3 bin 828 TL olduğuna işaret eden Bengihan, net asgari ücretin de açlık sınırının altında olduğunu belirtti.
Bengihan açıklamasında, şu ifadelere yer verdi: 
 “1 Şubat 2020 itibarı ile geçerli olan ve 22/1975 sayılı Asgari Ücretler Yasası’ndaki tanımı ile ‘işçilere normal bir çalışma günü karşılığı olarak ödenen ve işçi ile eşinin ve bir veya iki çocuğunun yeterli beslenme, sağlıklı konut, giyim, aydınlatma ve ısıtma, ulaşım, çağdaş düzeyde sağlık servisi, eğitim kültür, dinlenme, eğlence ve benzeri temel gereksinmelerini geçerli fiyatlar üzerinden karşılamaya yetecek miktarda olmak üzere Asgari Ücret Saptama Komisyonu tarafından belirlenen 3.828.00 TL’lik net asgari ücretin de açlık sınırının altında olduğunu göstermektedir. 
31 Mart itibarı ile asgari ücret 3828 TL,   açlık sınırı 3920 TL, yani aradaki fart 92 TL iken Nisan ayında asgari ücret yine 3828 TL, açlık sınırı ise 4044 TL’ye yükselmiştir. Yani aradaki fark 216 TL’ye çıkmıştır.    
Aynı dönemde Euro bazında yaptığımız hesaplamada; 31 Mart itibarı ile KKTC Merkez Bankası’nın 31 Mart tarihli döviz kuru ile asgari ücret 391 Euro’ya tekabül ederken açlık sınırı 400 Euro’ya tekabül etmekte idi.   30 Nisan 2021 itibarı ile asgari ücret 382 Euro’ya gerilerken,    açlık sınırı 439 Euro’ya yükselmiştir. Yani Euro  bazında  asgari ücretle açlık sınırı arasındaki fark  57 Euro’ya (566.58 TL)  yükselmiştir.”

“ALIM GÜCÜ EROZYONA UĞRADI”
Mal ve hizmet fiyatlarının artmasının yanında Türk Lirasının sürekli değer kaybetmesi ile halkın alım gücünin artan bir ivme ile erozyona uğradığını belirten Bengihan, hayat pahalılığı ödeneğinin dondurulması ile çalışanlar, dar ve sabit gelirli kesimlerin yoksullaştırıldığını, asgari ücretli özel sektör çalışanlarının “açlığa mahkûm edildiğini” söyledi. 
Hükümet,  çalışanların, emeklilerin, dar ve sabit gelirli kesimlerin hayat pahalılığı altına ezilmesini, günden güne fakirleşmesini önleyici tedbirleri hayata geçirmesi gerekirken tam aksine, “zaten gerçekçi olmayan” hayat pahalılığı ödeneğini dondurduğunu ve “zamlarla hayatı çekilmez hale getirdiğini” savundu. 

Editör: Mehmet Kasimoglu