Başbakanlık Devlet Planlama Örgütü (DPÖ), bu yılın ilk altı ayında, 890 istihdama imkan ve turizme bin 398 yeni yatak ilavesi sağlayacak 18 yatırım projesine teşvik belgesi verdi.
Başbakanlık Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, “Yatırım indirimi, vergi muafiyeti ve istisnai teşvikleri kapsayan yatırımların, ülke ekonomisinde üretim ve istihdama katkı sağlayacağına işaret edilerek; öğrenci yurdu, eğitim, sanayi sektörüne yönelik 18 projenin tamamlanmasıyla, 566 milyon 245 bin 754 TL tutarında sabit sermaye yatırımı da hayata geçmiş olacak” denildi.

“ÜRETİME VE İSTİHDAMA KATKI”
Başbakanlık Devlet Planlama Örgütü Müsteşarlığı, 2017 yılının ilk 6 aylık döneminde 47/2000 sayılı Teşvik Yasası kapsamında teşvik belgesi alan yatırımları açıkladı.
Sanayi, turizm ve öğrenci yurdu alanlarında 18 yatırım projesine teşvik belgesi verildiği; yatırımların hayata geçmesiyle ülke ekonomisine üretim ve istihdam katkısı sağlanacağı ifade edildi.
Yatırım teşviği verilen 18 projeden 8’i yurt yatırımları; 4’ü sanayi ve 6’sını da turizm sektörüne yönelik projeler oluşturuyor.

566 MİLYON TL’LİK YATIRIM
Bu yılın ilk 6 aylık döneminde verilen 18 teşvik belgesi sonucunda tamamlanacak yatırımlarla, ülkede 566 milyon 245 bin 754 TL tutarında sabit sermaye yatırımı hayata geçmiş olacak. 
Sabit sermaye yatırımlarının 442.2 milyon TL’si turizm; 112.8 milyon TL’si öğrenci yurdu; 11.2 milyon TL’si de sanayi yatırımlarına harcanacak.

“EN ÇOK YATIRIM GİRNE’YE”
Teşvik belgesi alan 18 yatırımın 3 tanesi Lefkoşa’da, 2 tanesi Gazimağusa’da,13 tanesi de Girne’de hayata geçecek.
Tamamlanacak 6 turizm projesiyle, sektöre bin 398 yeni yatak ilave olması, bu 18 yatırımın hayata geçmesiyle de yaklaşık 890 yeni istihdamın sağlanması öngörülüyor.
Teşvik belgesi alan 18 projenin 4’ü sanayi sektöründe. Projeler arasında içme suyu bardak dolum ve şişeleme tesisi, ahşap kapı üretimi tesisi ve PVC alüminyum doğrama tesisi gibi projeler yer alıyor.

YATIRIMLARIN YARARLANACAĞI AVANTAJLAR
Teşvik belgesi almaya uygun bulunan projelerin yararlanacağı avantajlar şöyle:
“Teşvik belgeli yatırımlarda İskele, Güzelyurt ve Lefke ilçelerinde yüzde 200, Lefkoşa, Gazimağusa ve Girne’de ise yüzde 100 yatırım indirimi uygulanıyor. İthal edilecek veya yerli üretimi bulunan inşaat malzemesi, demirbaş, mefruşat, makine teçhizatta gümrük ve fon muafiyeti ve ayrıca yüzde 0 KDV oranı uygulanıyor, bina ve inşaat ruhsatından ise muafiyet sağlanıyor.”

Ayrıntılar VATAN'da
Editör: Mehmet Kasimoglu