Kıbrıs Türk Sanayi Odası (KTSO) tarafından yürütülecek “Sanal Kuluçka (Virtual Incubator)” tanıtım etkinliği 13 Aralık 2017 tarihinde yapıldı.
KTSO Yönetim Kurulu başkanı Mustafa Kaymak yaptığı konuşmada, sanal kuluçka projesi kapsamında 5 girişimciye teknik destek verilmesinin hedeflendiğini ifade etti. Avrupa Birliği tarafından finanse edilen ve ‘Yerel Paydaşların Kapasitesinin ve Özel Sektörünün Rekabet Edebilirliğinin Geliştirilmesi Teknik Destek Programı – TAPS Projesi’nin teknik desteğiyle, KOBİGEM ve ilgili paydaşlarımızla yürütüleceği ifade edilen KTSO Sanal Kuluçka projesinde başvuruların bağımsız bir komite tarafından yapılacağı belirtildi.
Kaymak, Sanayi Odası olarak, ABD, AB ve Türkiye başta olmak üzere birçok ülkede girişimciliğin artırılması konusunda yapılan çalışmaları yakından takip ettiklerini ve bu ülkelerde uygulanan modellerin ülkemize uyarlanarak hayata geçirilmesi konusunda Odanın çalışmalar yaptığını ifade etti.
Kaymak “Girişimcilik konusunda yapılan bu çalışmaların, o ülkelerdeki genç işsizliğini azalmasında önemli bir etken olduğu, ülkede yaratılan katma değerin arttığı, yerel üretimin geliştiği ve inovatif/yenilikçi iş fikirlerin hayata geçtiği gözlenmiştir. Bu kapsamda Oda olarak, başta KOBİGEM olmak üzere ilgili paydaşlarla birlikte ön kuluçka hizmetlerinden, hızlandırma ve ihracat hazırlamaya kadar olan ülkemize uygun girişimcilik hizmetlerinin verilebileceği bir yapı kurulması konusunda çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Bu gelişmeler ışığında birçok ülkede yaygın olarak kullanılan Sanal Kuluçka ortamı sağlayarak, ilk etapta 5 girişimciye destek olmak arzu taşımaktayız. Bir diğer başvuru yapan girişimcilere teknik destek sağlayacak bir eko-sistemi yaratmak arzusundayız. “ şeklinde konuştu.
Kaymak projenin hayata geçirilmesinde katkı sağlayan TAPS proje ekibine ve değerlendirme komitesinden görev alanlara teşekkür ederek, sözlerini sonlandırdı.
Ekonomi ve Enerji Bakanlığı KOBİGEM Koordinatörü Ebru Kaptan Sertoğlu’da proje tanıtım etkinliğinde yaptığı konuşmada farklı bir kamu kurumu olduklarını, paydaşlarla ülkede girişimciliğin geliştirilmesi konusunda çalışmaları olduğunu ifade ederek, son yıllarda TC Kalkınma ve İşbirliği Ofisi üzerinden girişimcilere kaynaklar kullandırıldığı belirtti.
Sertoğlu “AB ile 2010 yılında beri teknik kapasite geliştirilmesi konusunda yararlı çalışmalar yapmaktayız. Bu tip projelerle 2018 yılında girişimcilik ve inovasyon alanlarında iyi bir temel atılabileceğine inanmaktayım” şeklinde konuştu.
Sanal Kuluçka projesinin hayırlı olmasını temenni eden Sertoğlu, ülkede inovasyon ve girişimciliğin geliştirilmesine yönelik olan projelere her türlü desteği vermeye hazır olduklarını belirtti.
KTSO Genel Sekreter Yardımcısı Leyla Mahrum, Sanal Kuluçka Projesinin tanıtımını yaptığı sunumunda, başvuru kriterleri, başvuru değerlendirme süreci, öncelikli sektörler ve TAPS Projesi işbirliğiyle teknik destek verilecek konular hakkında bilgi paylaştı. Sanal Kuluçka için proje başvurusunda bulunmak isteyen işletmeler 8 Ocak 2018 tarihine kadar www.kibso.org adresinde bulunan başvuru formunu doldurarak KTSO’ya iletebilecek.
Ayrıntılar VATAN'da

Editör: Mehmet Kasimoglu