Şüphesiz ki savaş iyi bir şey değildir.

Savaştan kötü olan birkaç şeyden birisi de savaş kötü şeydir bahanesine sımsıkı sarılarak teslimiyetçilik pazarlamaktır.

Milyon yıllık insanlık tarihinde ne Spartaküs başka bir yolu olduğu halde kurtuluş için savaşa sarılmıştır ne de dünyada var olan halkların kahramanları.

Tito savaşın kötü olduğunu biliyordu ve fakat Balkanlara taaruz eden nazi’lere faşistlere karşı yapacak başka hiç bişey yoktu.

Ho Amca’nın savaşı Viet-Nam’lı çocukları sevdiğinden fazla sevdiğini mi sanıyorsunuz. Ho Amca savaşı hiç ama hiç sevmiyordu tıpkı Fidel ve Che gibi ve üçü de ABD ye karşı savaş kahramanı hatta insanlık önderleri oldular.

Mustafa Kemal ve arkadaşları da ‘ en kötü barış bile savaştan iyidir’ safsatasına inansalardı. İnanamazlardı böyle bir safsataya çünkü İNSANDILAR.

Kıbrıs’tan söz edelim, Aksfentiyu,  Trodos dağlarında sömürgeci İngiliz’e karşı kendi inançları doğrultusunda savaşmayı değil de İngiliz kızları ile fingirdeşmeyi seçebilirdi, seçmedi halkını seviyordu savaştı.

Ulus Ülfet için çok mu zordu Tıbbiyeyi bitirip sömürge idaresinde sterlin maaşla rahat rahat ömür tüketmek. Hiç de zor değildi ama o ve arkadaşları ömür tüketmektense YAŞAMAK için savaşmayı seçti.

Kendilerini çok en çok solda varsayanlar, hey siz, Nazi ordularına karşı savaşmama, çünkü savaş kötüdür diye bir tercihleri olsaydı Kızıl Ordu’nun ayna karşısında bangır bangır okuduğunuz ENTERNASYONAL marşını nerde bulacaktınız. Yoksa oturup da yazacak mıydınız. Yazamazdınız, yazabilemezdiniz çünkü ezberden tapındığınız her şey, Lenin ve arkadaşlarının Çarlık Rusya’sına, Stalin ve SBKP’nin Nazi ordularına karşı savaştıklarının ürünü.

 O kadar ezber soldasınız ki Marx, Lenin, Mao, Stalin, Ho Amca, Fidel VE Che gibiler savaşarak geçmeselerdi dünyadan solcu olmak aklınıza bile gelmeyecekti.

Ha aklınıza geldi de ne oldu. Modasında kaldınız, gölgenizden bile korkarsınız bu o kadar sindi ki içinize, neye ve niçin muhalif olduğunuzu unutup kültürel geçmişinize milletinize karşı oldunuz, batı dünyası korkusu ile karışık tapınma duygusuzluğunuzla.

Endişenizmişşş gibi yaparak temennilerinizi yazdığınız ve söylediğinizin farkındayız.

Savaş olursa en çok biz öleceğiz cümlesi sizin ağzınızdan döküldüğünde bu endişeniz değildir.

Neyinizdiri en iyi siz bilirsiniz.