Aralık 1949 da Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne bir memorandum gönderen AKEL,  bir sömürge olan Kıbrıs adası için ‘ Milli Restorasyon’ talep eder. Kıbrıslı Rumların ortak isteğinin Enosis olduğunu ve BM gözetiminde bir plebisit yapılmasını önerir. Enosis propagandası tekelinin elinden gitmekte olduğunu gören Klise, girişimi ele geçirerek 15 – 22 Ocak tarihlerinde Enosis için bir plebisit düzenler. Masis Kürkçügil /  Kıbrıs Dün Ve Bu Gün / sayfa 176.

Türkiye’nin önde gelen Marxsistlerinden olan Kürkçügil’in bu yazdığına itiraz eden çıkmaz sanırım ya da varsa da yoksa da ezberimdir, inandığıma ve kırk yıldır söylediklerime ters düşemem diyerek Masis de kim, ben inandığıma inanırım, Kürkçügil,  Ezekias Papayuannu Yoldaşın yanında mıydı bu memerandumu yazarken diyenler de olabilir, hoş karşılamak lâzım, nitekim Andros Yoldaş bas bas, bar bar bağırmaktadır AKEL tek bir gün bile Yunanistan’a bağlanmak istememiştir diye.

Öte yandan da Makarios Druşotis Karanlık Yön EOKA kitabının 38. Sayfasında AKEL’in efsanevi Genel Sekreteri Ezekias Papayuannu’nun Milli Liderlik’in düzenlediği ENOSİS plebisitini 12. Sırada imzaladığını yazmakta ve Ezekias Yoldaş’ın imzasının da yer aldığı sayfayı küpür olarak yayımlamaktadır.

Druşotis’i okumaya devam edelim,

‘Ağustos 1949 da AKEL’in 6’ncı genel kurulu yapıldı ve self-determinasyon – ENOSİS siyaseti resmen reddedilerek, DOĞRUDAN ENOSİS çizgisi onaylandı. Bu kurulda Ezekias Papayuannu Genel Sekreter seçildi.

AKEL mücadelenin önderliğini Sağ’ın elinden almaya başladı. Sol örgütlerin işbirliği ve ENOSİS talebiyle kitle hareketleri organize etmeye başladı. 1947’nin sonunda AKEL Ulusal Kurtuluş İttifakı’nı kurdu. Buna sağ kesim ileri gelenleri de katıldı. Ulusal Kurtuluş İttifakı (EAS) Başkanı Lefkoşa Belediye Reisi Yoannis Klerides’ti. Klerides belediye başkanlığına AKEL’in desteğiyle seçilmişti.’

Elbette okumaya ve yazmaya da devam edeceğim. Bildiğim şudur ki inandıklarından, inandırıldıklarından hatta bildiklerinden şüpheye düşmeyen insan yanlış bir böbürlenme içindedir.

Konumuza dönelim, AKEL bütün bunları ( yukarıda okuduklarınızı ) yaparken EOKA henüz kurulmamış ve Makarios da henüz milli lider olmamıştır. Adayı Yunanistan’a bağlamak ihtirasının örgüt olarak öncüsü AKEL  ve selefi olan KKK dir ((Kıbrıs Komunist Partisi)

dersek yanılmış olmayız. Ayrıca şimdilerde Elen komşularımızın siyasal karar mercii olan ULUSAL KONSEY’in de  AKEL tarafından taa 1947 yılında oluşturulan ULUSAL KURTULUŞ İTTİFAKI ( EAS) ın bir nevi devamı olduğu da söylenebilir.