Ol dedi oldu.

Canım öyle istediği için oldu.

Keyfe keder değildir.

Evrim.

Evrim teorisini ve evrimleşmeyi karşı olanlar dahil duymayan bilmeyen yok.

İnsan nasıl insan oldu ya da ipliği iğneden ilk defa geçirmek ve bunun öncesinde hemen öncesinde,  iğnenin tepesine ipliğin geçirileceği deliği düşünmaek rüyada görüp de yapılan bir şey midir.

Değildir.

Başparmağı insanın niye bütün parmaklardan daha uzaktır ve neredeyse her bir parmağı karşılayacak, işaret parmağının, serçe parmağının, yüzük parmağının, orta parmağın tam karşısında olabilecek bir yapılanma içinde gelişmiştir..

Balığın teki,  keyfi istediği için çıkmamıştır karaya.

Canlıların evrimi,  her bir canlı için muazzam ve çok uzun sürmüş mücadelenin mücadelelerin sonucudur.

Ve bu mücadele,  olan, değişmekte olan, oluş halinde olan koşullarla başa çıkabilme için verilen mücadeledir evrimin tarihi.

Ne,  balık keyfciği öyle istedi diye sulardan karalara çıkmış ve ne de Orta Asya bozkırında mutlu mesut yaşarken Türkler ‘ aman sıkıldık buralardan biraz değişiklik olsun, sağa sola kuzeye, batıya, güneye, doğuya doğru gezelim biraz’ diyerek büyük göçe başlamışlardır.

O balığın niye can havli ile kendini karaya vurduğunu anlatmaya yeltenecek kadar ukalâ değilim, ama bir gün daha fazla ve daha tok, yarınlara daha güvenle bakabilsin, neslini sürdürebilsin diye değişmiş ve değişirken,  değişen şartlara süzgeç uydurarak ayağa kalkabilmiş ve denizci bir canlıdan karacı yeni bir canlıya doğru,  dünyanın pek çok bölgesinde,  kimileri insana varacak bir evrim sürecinin bu güne kadarki en önemli aşamalarından birini gerçekleştirmiştir. Kanatlanıp uçmaya evrilen kimi canlıların evrimi de bize ulaşan evrim süreci kadar önemli bir süreçtir, bir başka evrim serüveni olarak.

Hop deyince olmuyor evrim ve durmuyor da durmayacak da.

Anlayıp bilmelisiniz ki, insanın evrim süreci tamamlanmamıştır ve meşrebinize göre,  ister Allahın bize bahşettiği ya da tabiatın bize sunduğu diye kabul edin,  beyin evrim süreçlerinde en önemli organlardan biridir ve fakat onun da evrimi devam ediyor halâ. Beynimizin çalışmalarını akıl haline devşirip,  vicdan merhamet şefkat sevgi dürüstlük ve dayanışma gibi duygularla bezeyerek ve çalışarak işleyerek, üreterek, yaratarak, beynimizin daha güzel ve canlılara hayata tabiata ( meşrebinize göre Allaha ) daha saygılı bir yaşama doğru yelken açabiliriz.

Keyf sizin ama bilin ki evrim zor.

Devrim mi dediniz, o çok daha zor, hele evrimleşmediyseniz insaniyetliğe doğru imkansız.