Gerekirse yaparız.

Ya da gerekirse yasa çıkarırız.

Partilerin hak ettiğinden daha çok önemsendiği ve takım tutar gibi parti tutulan geri bıraktırılmış ülkelerde, devletlerde çok sık, özellikle hükümet edenlerin ve parti ileri gelenlerin daha da sık kullandığı lakırdılar bunlar.

Çok ama çok tehlikeli sözler .

Gerekirse yaparız lakırdısı herhangi bir partinin sıradan üyesinin ağzından çıksa bile gösterdiği şey o ülkede- o devlette demokratik bir siyaset biçeminin olmadığıdır.

Gerek – gereklilik çünkü, herhangi bir kişinin, o kişi bakan, başbakan, cumhurbaşkanı olsa dahi iki dudağının arasından çıkacak gerekir, gereklidir fetvasına, fermanına bağlı değildir, olmamalıdır.

Şeyler, olaylar sorunlar gerekliliği getirip dayatabilir hayatımıza ve siyaseti meslek edinmiş profesyonellerin asıl işlevi de bu gerekliliğin gelmekte olduğunu görmelerdir.

Örneklersek, kişinin ilk  öğretimine doğduğu köyde başlaması, eğitimin ve sosyal yaşamın gereğidir ve dahası da yeni doğanın doğumla birlikte kazandığı sosyal toplumsal hakkıdır.

Şeylerin, olayların olguların hayatın gerektirdiği değil de siyasetçinin gerekli gördüğü bir saçmalama, sayıklama olarak köylerimiz, efendinin iki dudağı arasından dökülen sözle okulsuzlaştırılmış ve ne yazıktır ki bu saçmalığın yığınla sakıncası ortaya çıkmış olmasına rağmen,    çocuk insanların merkezi eğitim dayatması ile çocukluklarını gereğince yaşayamamalarının,  kendi küçük bedenlerinde yarattığı tahribat görmezden gelinmeye devam edilirken, küçücük bedenlerin içlerinde var olan en kocaman dünyalar da her geçen gün- yıl daralmakta küçülmekte ve çocuk insanlar giderek daha da nesneleşmektedir.

Gerekirse suça karşı mücadele edeceğiz ve gerekirse yasalar çıkaracağız, ne demek Allah aşkına, suç ile mücadele asıl görev değil mi. Keyfiniz mi beklenecek.

Ha bir de, iktidarda kalmak kalabilmek için ne gerekirse yapmak var ki. O yemin billah bir gereklilik değil keyfinizle, çıkarınızla ve en çok düşündüğünüz şeyin iktidarda kalmak olması ile ilgilidir.

Bu türden egolar tam anlamı ile gereksizliktir