Tanrıya,  Allah’a inanmak için milyon sebep bulabilirsiniz veya inanıyorum demeniz yeterlidir hatta milyon sebepten daha sebeptir.

İyilik yaparsınız bunun altında yatan Cenneti alâ’ya gidebilmek olsa da ol sebebin varlığı iyilik yapmış olmanın güzelliğini, doğruluğunu ortadan kaldırmaz.

Sadece Cennete gitme isteği ile Allah’a inanıyor olmak inananı bencil yapmaz, yapmaz çünkü  Cennet’e gitme isteği bencilce bir istek olmadığı gibi, Cennet’e gidebilmek için, inanılan dinin yapılmasını işaret ettikleri de bencilliği kötülüğü içermez.

Cennet’e gitme isteği bütün inananlar için kutsal bir istektir ve inanmayanların bu isteği tiye alması saygısızca bir davranış olur.

Tanrıya,  Allah’a inanmak için var olan – edilen milyon sebepten biri Cennet’e gitmek olabileceği gibi bir başkası da şu ölümlü dünyada da huzur içinde yaşamak isteği olabilir, huzur içinde yaşamak için huzuru oldurmak gerekir ki, huzuru oldurmak da inananın kendi dışındaki inananlar ve sayıca daha az olsalar da inanmayanlar ile kurduğu ilişkiler ile orantılıdır.

Konu komşusu hakkında ileri geri konuşan biri iseniz huzuru bulmanız olası olmadığı gibi kıskanç, haset duygusu ile yaşamak da huzurlu ortam oluşturmaya engel olur.

Tanrıya,  Allah’a inanmak, dindar olmak için milyonlarca sebep sıralayabilir her bir insan ve dahi Müezzin’ler, İmam’lar.

İnanan her dindarın inancı dokunulmaz ve tartışılmazdır.

Dini ve tanrıyı,  Allah’ı tartışma zeminine getirmek inançlı birinin asla yapmaması gereken bir şey iken, inançsızların Allah’ı ve dini tartışma konusu haline getirmesi da saygısızlık olur.

İnananlar ile inanmayanlar tartışması tartışılan ne isterse olsun sonuç vermez.

Marx’a inananlar, ile  Stalin’e inanlar arasında yüz yılı aşan tartışma bir sonuca ulaşmadığı gibi,  Federasyona inanların da federasyona inanmayanları 1977 doruk anlaşmasından bu güne ikna edemedikleri biliniyor.

Allah’a inanmak için milyon neden bulunabilir demiştim.

‘Kendi ego santrik hegemonyanızı  kurabilmek  için Allah’a inanıyorsanız’  eğer bu hiçbir şekilde bir dindarın, inananın  yapabileceği bir şey olmaz, olamaz olmamalıdır.  Yukarda tırnak içinde yazılan sebep Allah’a inanmak için  milyon nedenin içinde yoktur olabilemez.

Olabilemez çünkü burda var olan şey – var olduğu iddia edilen şey, Allah’a inanmak değil, kendime inanıyorum ve Allah’ı da kendime, inanmışlığıma dinciğimie tanık gösteriyorum böbürlenmesidir.

Hiçbir Müslüman bir başka Müslüman’dan daha çok inandığını iddia edemez, çünkü Allah inananların gönlündedir cebinde değil.

İslam’ın halifesi olma isteği anlaşılır bir şeydir ve fakat dini kendine halife yapmak isteği, şirk koşmadır başka da bir şey değil.