USAM VE KIBRIS YEŞİLAY BAŞKANI GÖKYİĞİT GÜN DOLAYISIYLA MESAJ YAYIMLADI

Bugün 1 Aralık Dünya AİDS günü. Bu yıl ana teması “Sıfıra Ulaşmak” olarak belirlenen AİDS günü nedeniyle, Uyuşturucu, Sigara ve Alkolle Mücadele Derneği (USAM) ve Kıbrıs Yeşilay Başkanı Ayşe Gökyiğit mesaj yayımladı.

Gökyiğit mesajında, ilk kez Amerika Birleşik Devletleri’nde tanımlanan AİDS’in 1981 yılından itibaren, tüm dünyada din, dil, ırk, cins ve ülke ayırımı yapmadan hızla yayılmaya devam ettiği, 2014 yılı sonu itibariyle, yaklaşık 37 milyon  kişinin HIV virüsü ile enfekte olduğu,  2014 yılı içerisinde 2 milyon kişinin HIV enfeksiyonuna yakalandığı ve 1.2 milyon kişinin de HIV bağlantılı nedenlerden dolayı yaşamını yitirdiğinin, Birleşmiş Milletler HIV/AİDS Ortak Programı tarafından rapor edildiği kaydetti.

AİDS’in, Kazanılmış İnsan Bağışıklık Yetmezliği Sendromu anlamını taşımakta olduğunu ve HIV Virüsünün neden olduğu ve vücudun mikroplara karşı koyma yeteneğinin bozulduğu bir hastalık olarak ortaya çıktığını dile getiren Gökyiğit, AİDS’in, sadece tıbbi değil,, ekonomik, kültürel, psikolojik ve sosyal boyutları da olan bir hastalık olduğunu kaydetti.

HIV enfeksiyonunun önlenebilir olduğunu ve korunma önlemlerinin tedaviden çok daha etkili ve ucuz olduğunu dile getiren Gökyiğit, “Bu nedenle, çocuklar ve gençler cinsellik konusunda aydınlatılmalı, korunma yolları hakkında  bilgilendirilmeli, cinsel ilişki sırasında mutlaka prezervatif  kullanılmalı, evlenmeden önce AİDS Testi yaptırılmalı, asla ortak enjektör kullanmamalı, cerrahi aletlerin temizliği ve sterilizasyonundan emin olunmalı, virüsü taşıyan kadınlar hamile olmaktan kaçınmalı ve uyuşturucuların zararları konusunda gençler eğitilmelidir” dedi.

Gökyiğit ayrıca, hastalığın ikinci önemli nedeni olan uyuşturucudan uzak durulması ve uyuşturucu ile mücadeleye etkin destek verilmesinin, AİDS’le mücadelede de çok önemli bir rol oynayacağını belirtti.

Editör: Mehmet Kasimoglu