MECLİS BAŞKANI ULUÇAY HALKIN VE EMEKÇİLERİN 1 MAYIS İŞÇİ VE EMEKÇİ BAYRAMINI KUTLADI
Cumhuriyet Meclisi Başkanı Teberrüken Uluçay, halkın ve alın teriyle, emeğiyle hayatını kazan emekçilerin, 1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı’nı kutladı.
Uluçay 1 Mayıs dolayısıyla yayınladığı mesajda, 1 Mayıs’ın; işçilerin, emekçilerin onurlu yaşam kavgasını, insanca çalışma koşullarını elde etme mücadelesini kutlama ve idrak etme günü olduğunu kaydetti.
Teberrüken Uluçay, mesajında şunları dile getirdi:
“Emekçiler, ulus, din, coğrafya, dil ve benzeri ayrımları aşarak birbiriyle dayanışma göstermiş, birlikte mücadele vermiş ve yeterli olmasa da bir takım asgari koşulların kabul görmesini sağlamıştır.
Bu mücadeleyi sürdüren, sömürü ve istismarın son bulması için yılmadan emek harcayanları, bu uğurda büyük fedakârlık yapanları selamlıyorum.
1 Mayıs günü vesilesiyle, ülkemizin kalkınmasına ve refahına katkı yapan tüm emekçilerin bayramı kutlu olsun.”

DP GENEL BAŞKANI VE MALİYE BAKANI DENKTAŞ’TAN 1 MAYIS MESAJI
Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş, “işçinin alın terine hak ettiği değeri vermek, uygarlık yolunda en büyük adımdır” dedi.
Denktaş, 1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı dolayısıyla yayınladığı mesajda, ülkede çalışma hayatında daha iyi standartlara ulaşılmasının en büyük gayeleri olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
“Toplumsal refah ve ekonominin en temel unsuru olan işçinin alınterine hak ettiği değeri vermek uygarlık yolunda en büyük adımdır.
Özellikle, özel sektörde emeğinin karşılığını alamayan emekçilerin birtakım sıkıntılarını göz ardı edemeyiz. İş güvenliği konusunda ciddi sıkıntıların yaşandığı ülkemizde daha insani şartlarda çalışmak tüm emekçilerin hakkıdır.
1 Mayıs’ın, anlamına yakışır bir şekilde dostluk ve dayanışma çerçevesinde kutlanmasını dileyerek, başta işçi, memur ve emekçiler olmak üzere tüm emekçilerin Emek ve Dayanışma Günü'nü kutlarım.”

UBP GENEL BAŞKANI TATAR: “GEÇMİŞTE OLDUĞU GİBİ BİRLİK BERABERLİK İÇİNDE OLMAMIZ VE TOPTAN BİR ÇABA İÇİNE GİRMEMİZ ŞART”
Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Başkanı Ersin Tatar, ülke kalkınması için geçmişte olduğu gibi birlik ve beraberlik içinde olunması, toptan bir çaba gösterilmesi gerektiğini kaydetti.
Tatar, “Emekçi kardeşlerimiz de, iş insanlarımız da el ele verecek, hükümetler doğru icraatlar yapacak ve bu ülkeyi kalkındıracağız” dedi.
Ersin Tatar, 1 Mayıs Bahar ve İşçi Bayramı dolayısıyla yayımladığı mesajda, “Ben gelecekten umutluyum. Yetişmiş insan gücümüz, vatanına ve devletine bağlı halkımız yeni başarı öyküleri mutlaka yazacak” ifadelerine yer verdi.
Halkın ve emekçilerin 1 Mayıs’ını kutlayan Tatar, “Dileriz bu bahar, ülkemiz için de yepyeni umutların yeşerdiği, daha güzel bir geleceğe yönelik çalışmaların başladığı bir sürecin başlangıcı olur” dedi.
Kıbrıslı Türklerin bugünlere gelmesinde her kesimin katkısı olduğunu vurgulayan Tatar, “Eğer, yok olmaya yüz tutmuş bir toplum noktasından devlet sahibi bir halk noktasına gelmişsek bundan herkesin katkısı vardır” şeklinde konuştu.
Ülkeyi ileriye taşımak için çok çalışılması gerektiğini de belirten UBP Genel Başkanı Tatar şöyle devam etti:
“Geçmişte olduğu gibi birlik beraberlik içinde olmamız ve toptan bir çaba içine girmemiz şart. Çağdaş dünyada artık, emek- iş dünyası karşıtlığı değil, emekçi ile iş dünyasının daha iyi, daha kaliteli üretim, daha iyi pazarlama ve daha iyi ücret için ele ele vermesi söz konusudur. Emekçi kardeşlerimiz de, iş insanlarımız da el ele verecek, hükümetler doğru icraatlar yapacak ve ülkeyi ancak böylece kalkındıracağız. Ben gelecekten umutluyum. Yetişmiş insan gücümüz, vatanına ve Devleti’ne bağlı halkımız yeni başarı öyküleri mutlaka yazacaktır. Bu duygu ve düşüncelerle halkımızın ve tüm emekçilerimizin 1 Mayıs İşçi ve Bahar Bayramı’nı candan kutlar, herkese sağlıklı, mutlu yarınlar dilerim.”

KAMU-İŞ GENEL BAŞKANI SERDAROĞLU: “MÜCADELEYE HAZIR OLUNMASI DİLEĞİYLE 1 MAYIS KUTLU OLSUN”
Kamu İşçileri Sendikası (Kamu-İş) Genel Başkanı Ahmet Serdaroğlu, tüm işçi kesimin 1 Mayıs İşçi Bayramını kutlayarak, tüm çalışan kesimi; “geriletilen sendikal hakların tesisi, Toplu İş Sözleşmelerine müdahalelerin ortadan kaldırılması, çalışanların ve halkın alım gücünün yükseltilmesi için mücadeleye hazır olmaya” çağırdı.
Serdaroğlu yazılı açıklamasında, 1 Mayıs’ın işçi ve emekçilerin uluslararası birlik, dayanışma ve mücadele günü, ayrıca günde 8 saat çalışma süresini kazanmanın yıl dönümü olduğuna işaret etti.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde çalışma hayatıyla ilgili tüm yasaların, 1974 Mutlu Barış Harekâtından hemen sonra oluşan yönetimlerle, zaman zaman mücadele, zaman zaman eylem ve grevlerle zaman zaman da uzlaşı ile tamamlandığını ifade eden Serdaroğlu, şunları kaydetti:
“Hazırlanan yasalar, Demokratik Dünya ülkelerinin, yasaları da dikkate alınarak, dünya ülkelerine uyumlaştırılarak, çağdaş uygulanabilir yasalar haline getirilmiştir.
Çıkarılmış bu yasalar dünya konjonktürüne yakın, ama eksiklikleri mevcut yasalardır. 2008 yılı itibarıyla, bu yasalardaki mevcut eksiklikleri giderip, daha çağdaş yasalar oluşturacağımıza, sendikaların karşısında olan işveren konumundaki yönetimler, bu yasaları ve içeriğini de olan işçi haklarını daha da gerilere çekecek tavırlar içerisine girmişlerdir. 2009’dan sonra değişen Yönetim kadroları da ayni uygulama yöntemini seçmişler ve çalışanların haklarını geriletmeye devam etmişlerdir.
Ne yazık ki hem geçmiş hükümetler döneminde ve hem de şimdiki hükümette olanlar çalışma yasalarını ellemekte, birçok olumsuzluklar yaratmakta, çalışma yasalarını ülkemizdeki sosyal güvenlik konularını, allak bullak etmiş, yasalar uygulandıkça Toplu İş Sözleşmeleri özelliklerini yitirmiş, ülkemizdeki maaş-ücret uygulamaları çalışanları ve ayni iş yapanları bile sınıflara ayırmıştır. Çalışanlar, daha güzel yarınlar, daha iyi haklar beklerken, son 10 yıl içerisinde hakların geriletilmesiyle verimlilik ve motivasyon ortadan kalkmıştır.
Uygulamaya konulan, göç yasası ile çalışanlar bölünmüş, eşit işe eşit ücret prensibi ortadan kaldırılmış, Toplu İş Sözleşmelerine müdahaleler artmış, hatta Toplu İş Sözleşmesi yapma gereğini bile ortadan kaldırmıştır.”
Serdaroğlu, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde, Mecliste geçen yasalar ve onaylanan Toplu İş Sözleşmesi ile toplu pazarlıkla ilgili Uluslararası Çalışma Örgütü kararlarının da hiçe sayıldığını savunarak, yeni baştan gündeme gelen “Kamu Reformu” diye adlandırılan Kamu Görevlileri Yasa Tasarısı ile işçilere büyük bir saldırı yapıldığını ve işçileri düşük gören aşağılayıcı bir tavır sergilendiğini öne sürdü.
İşçilerin hakları ve kadroları ellerinden alınmak, teşkilat yasalarından çıkarılmak istendiğini ifade eden Serdaroğlu, şöyle devam etti:
“Yıllarca çalışan ve Devlet Dairelerinin önemli görevlerini ifa eden işçilerimiz, yapmakta oldukları görevlerden alınarak, arazi işlerine gönderilmek istenmektedir.
Bu gidişle, müdahaleler altında olan Toplu İş Sözleşmesi haklarımızın yeniden tesisi için yıllar önce 1 Mayıs emekçilerinin günü için yapılan mücadeleler gibi mücadele ortamına girmemiz gerekecektir.
Biz emekçiler olarak barış ve özgürlükten yanayız. Kıbrıs konusundaki barış görüşmelerinin tekrardan başlamasını beklemekteyiz. Arzumuz bir an önce Kıbrıs müzakerelerinin başlayıp, adil bir şekilde sonuçlanması ve Kıbrıs hakları için, kalıcı bir idareye kavuşmasıdır.
İşçilerimizin ve tüm emekçi kardeşlerimizin 1 Mayıs İşçi Bayramını büyük bir burukluk içerisinde kutlamaktayız.”
Ahmet Serdaroğlu, bir taraftan yasaların getirdiği sıkıntılar, diğer taraftan ise Türk Lirası’nın yabancı para birimlerine karşı değer kaybetmesinin, enflasyonu körüklediğini, çalışanların alım güçlerini zayıflattığını, bunun da insanlarısüratle fakirliğe ittiğini ifade ederek, şu görüşlerini dile getirdi:
“T.C. ile K.K.T.C. Hükümetleri arasında yapılan protokollerde, enerji, limanlar, haberleşme ve tarım sektöründe yeniden yapılanma ismi altında yapılması ön görülen, değişikliklerle özelleştirmeler gündeme gelmektedir. Bunlar sendikaları ve çalışanları tedirgin etmekte iş güvenceleri şüphesi doğmaktadır.
Hükümetin ivedilikle bu konulara çare üretmesi gerekmektedir.”
Kamu-İş Genel Başkanı Ahmet Serdaroğlu, 1 Mayıs İşçi ve Emekçilerin Bayramının, dünya çapında kutlandığını ve birlik, beraberlik, dayanışma ve haksızlıklara karşı mücadele günü olduğuna vurgu yaparak, “Bu günün anlamına uygun olarak, geriletilen sendikal hakların tesisi, Toplu İş Sözleşmelerine müdahalelerin ortadan kaldırılması, çalışanların ve halkın alım gücünün yükseltilmesi için mücadeleye hazır olunması dileğiyle, 1 Mayıs İşçi Bayramını en içten duygularla kutlar, tüm insanlara, barış, mutluluk ve sağlıklı yaşam dilerim” dedi.

TÜRK-SEN: “BU YIL DA BURUK KUTLUYORUZ”
Türk-Sen, “ülkedeki ekonomik, sosyal ve siyasi yapının her geçen gün daha kötüye gitmesi ve bunun çalışanların ve halkın üzerinde yarattığı olumsuz etkiler nedeniyle bu yıl da 1 Mayıs İşçi Bayramı’nı buruk kutladıklarını” kaydetti.
Türk-SEN Başkanı Arslan Bıçaklı yayımladığı 1 Mayıs mesajında, demokratik ülkelerdeki çalışanlar ve ülkedeki sendikaların örgütlenme hakkı varsa ve haklarını talep edebiliyorsa bunu, 1886 yılında çalışanların Şigago’da vermiş oldukları onurlu mücadeleye borçlu olduklarını kaydetti. Bıçaklı, bu mücadeleyi veren tüm emekçileri saygıyla andıklarını ifade etti.
Bıçaklı, ülkede hükümetlerin Kıbrıs Türk halkını sıkıntıya sokacak kararlar almaya devam ettiklerini savunarak, içte yaşanan bunca olumsuzlukların yanı sıra, Kıbrıs sorununun halen çözülmemesi nedeniyle halkın tam bir belirsizlik içerisinde yaşamına devam ettiğini ifade etti.
Bıçaklı, “Her iki liderin sürdürmüş olduğu görüşmelerin bir süreden beri ilerlememesi belirsizliği daha fazla körüklemekte bu nedenle her iki liderin bir an önce her iki toplumun kabul edebileceği olumlu bir sonuca ulaşması için daha fazla iyi niyetli olarak çaba göstermeleri en büyük beklentimizdir” ifadelerini kullandı.
Bıçaklı, 1 Mayıs mücadelesinde hayatını kaybeden emekçileri anarak, tüm çalışanların 1 Mayıs İşçi Bayramı’nı kutladı.
Bıçaklı, “1 Mayısta işçilerin çalıştırılmasını isteyen ana muhalefet Başkanını ve bu tip işverenleri kınadıklarını” ifade etti.

HTKS’DEN 1 MAYIS MESAJI…
Hava Trafik Kontrolörleri Sendikası (HTKS) 1 Mayıs İşçi Bayramı dolayısıyla mesaj yayımladı.
HTKS Başkanı Cem Kapısız, mesajında, ülkeyi yönetenlere seslendi ve şöyle dedi:
“KKTC 'de çalışma hayatı koltuklarınızdan izlediğiniz gibi değildir.  Bugün piknik alanları, müzikler eşliğinde yiyip içen ve bir şenlik portresi çizmeye çalışan, fakat 2 Mayıs' ta tekrar kan ağlamaya devam edecek olan emekçilerle dolup taşacaktır. Her zamanki gibi parti merkezlerinizden işçi müzikleri eşliğinde verilen kutlama mesajları yayınlandıkça siz de ezilen işçilerin yanındaymışsınız gibi bir havaya bürüneceksiniz. Bazılarınız takım elbiselerinizi bu sefer kravatsız giyip halkın ve çalışanın içinden biriymişsiniz gibi bize güller saçacaksınız.”
Ülkede hayatın kolay olmadığını ve sistemin her geçen gün çalışanın canından can aldığını savunan Kapısız, şöyle devam etti:
“Asgari ücret sadaka niteliğindedir.  Özel sektörde işçiler 12 saati aşkın sürelerle çalıştırılmaktadır.  Çalışanın sosyal güvencesine gereken önem verilmemekte, yatırımlar yapılmamaktadır.  Her geçen gün iş kazaları artmakta, emekçiler ölmektedir. Kadın ve çocuklar birer köle gibi çalıştırılmaktadır. İşveren, genel anlamda çalışma yasalarına uymamaktadır.
Eğer gerçekten çalışanın yanında iseniz bütün bunları görür, ivedi olarak gerekeni yaparsınız.”

ÖZGÖÇMEN’DEN 1 MAYIS MESAJI
Kıbrıs Türk Hemşireler ve Ebeler Sendikası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Özgöçmen, tüm emekçilerin, 1 Mayıs Dünya Emek ve Dayanışma Gününü kutlayarak, sevgiyle selamladı ve bu günler için geçmişte mücadele vererek hayatlarını kaybeden tüm emekçileri saygıyla andı.
Özgöçmen, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığını ve tüm hükümeti işçi sağlığı ve güvenliği konusundaki çalışmaları ve denetimlerini daha üst düzeyde gerçekleştirmeye  ve aynı zamanda özel sektörde sendikalaşmayı zorunlu hale getirme konusunda yasal düzenleme yapmaya davet etti.

Editör: Mehmet Kasimoglu