Ulusal Birlik Partisi Genel Başkanı, Başbakan Ersin Tatar, “ işçi ve emekçinin katkısının bir Devlet, bir ülke için en başta gelen unsur olduğunu” belirtti.
UBP Basın Bürosu’ndan yapılan açıklamaya göre, Başbakan Tatar, “ Bu kesimin, çalışma koşullarını, yaşam seviyesini ileri taşımak, haklarını koruyup geliştirmek suretiyle üretimi en üst seviyeye çıkarmayı ödev saydıklarını” vurguladı.
Ersin Tatar, 1 Mayıs Bahar ve İşçi Bayramı dolayısıyla mesaj yayımladı.
Başbakan Tatar mesajında şunları kaydetti:
“  1 Mayıs Bahar ve İşçi Bayramı’nı Covid-19 salgını ile mücadelemiz dolayısı ile bu yıl çok farklı koşullarda kutlamaktayız.
Dünyayı kırıp-geçiren, yaşamlarımızı alt-üst eden, milyonlarca kişinin hastalanmasına, yüz binlerce kişinin ölümüne neden olan Covid-19 salgınıyla mücadele nedeniyle ülkemizde alınan önlemlerin çoğu halen sürüyor.
Ülke olarak önemli bir başarıya imza atarak Covid-19 salgınını kontrol altına almış durumda olsak da tehlike henüz tam olarak atlatılmadığından dolayı bu önlemlerimizi bir süre daha devam ettirmek belli hijyen ve sosyal mesafe kurallarına uygun yaşamak zorundayız.
Unutmamalıyız ki her işin başı sağlıktır.
Sıkıntılı bir süreçten geçsek de gelecekten umutluyuz; geleceği dünden çok daha güzel yapmak için yoğun ve etkin bir çalışma içindeyiz.
Hiç kuşku yok ki bu çabamızda desteğini beklediğimiz ülke kalkınması için destek vereceğimiz kesimlerin başında emekçilerimiz gelir.
Bizler, işçi ve emekçinin katkısının bir Devlet, bir ülke için en başta gelen unsur olduğunun bilincindeyiz. Dolayısıyla bu kesimin, çalışma koşullarını, yaşam seviyesini ileri taşımak, haklarını koruyup geliştirmek suretiyle üretimi en üst seviyeye çıkarmayı ödev sayıyoruz.
Kıbrıs Türkü bugünlere emekçisi, iş dünyası, öğretmeni, memurunun verdiği yoğun mücadele ile gelmiştir. Yine öyle olacaktır. Zorlukları birlikte aşacak, ülkemizi daha güzel, daha parlak yarınlara taşıyacağız.
Bu yıl, Bahar’ı evimizde karşılıyor, Bayramı evlerimizde kutluyoruz ama inşallah gelecek yıllarda coşkuyla, yine kırlarda, piknik alanlarında olacağız. 
Bu duygu ve düşüncelerle halkımızın ve tüm emekçilerimizin 1 Mayıs İşçi ve Bahar Bayramı’nı candan kutlar, herkese sağlıklı, mutlu yarınlar dilerim”
CUMHURBAŞKANI MUSTAFA AKINCI 1 MAYIS İŞÇİ BAYRAMI MESAJI YAYIMLADI
AKINCI :“SOSYAL ADALET İLKESİNE DAHA DA FAZLA ÖNEM VERİLEREK, İŞSİZLİK VE YOKSULLUK RİSKİNİN ORTADAN KALDIRILMASINA YÖNELİK DÜZENLEMELER YAPILMASI BÜYÜK BİR ÖNEM TAŞIYOR”

 Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, 1 Mayıs mesajında, “Böylesi bir dönemde, sosyal adalet ilkesine daha da fazla önem verilerek, işsizlik ve yoksulluk riskinin ortadan kaldırılmasına yönelik düzenlemeler yapılması büyük bir önem taşıyor” dedi. 
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın 1 Mayıs emek Bayramı mesajı şöyle:
“Ölümcül ve bulaşıcı bir virüs nedeniyle tüm dünya insanlığı gibi Kıbrıs Türk halkı da zor bir dönemden geçiyor. Emeği ve alın teriyle geçinen insanlarımız için bu günler daha da zor.
Böylesi bir dönemde, sosyal adalet ilkesine daha da fazla önem verilerek, işsizlik ve yoksulluk riskinin ortadan kaldırılmasına yönelik düzenlemeler yapılması büyük bir önem taşıyor.
Emek ve alın terinin hak ettiği değeri alacağı, emekçilerimizin örgütlülüğünün güçleneceği, iş güvencesinin korunup geliştirileceği, sağlık içinde bir gelecek dileklerimle 1 Mayıs Emek Bayramı kutlu olsun.”
BKP 1 MAYIS’I KUTLADI
Birleşik Kıbrıs Partisi (BKP) Genel Başkanı İzzet İzcan, “işçi ve emekçilerin birlik, mücadele ve dayanışma günü 1 Mayıs'ı” kutladı.
İzcan yazılı açıklamasında, bütün dünyayı etkisi altına alan Kovid-19 salgını nedeni ile bu yıl meydanlarda olamasalar da 1 Mayıs’ın, işçi sınıfının her türlü sömürüye, baskıya karşı direniş ve mücadelesini simgelediğini vurguladı.
İzcan, “İçinden geçtiğimiz süreçte toplum sağlığını korumak için tüm imkansızlıklara rağmen canla başla çalışan tüm sağlık emekçilerine teşekkürü bir borç biliriz” diyerek, kapitalizmin her türlü saldırısına karşı direnen, tüm dünya işçi sınıfını ve tüm ezilen halkların şanlı mücadelesini selamladıklarını, uluslararası işçi sınıfı ve ezilen halklar ile dayanışma içerisinde olduklarını kaydetti.
Kıbrıs'ta barış ve sosyalizm için canlarını feda eden işçi sınıfı önderlerini saygı ile andıklarını belirten İzzet İzcan, “Derviş Ali Kavazoğlu, Kostas Mişaulis, Fazıl Önder ve daha nice işçi sınıfı öncüsü yoldaşımızı katledenler mücadelemizi geriletmeyi başaramamışladır. Mücadelemiz güçlenerek devam etmektedir” dedi.
“Yurdumuzun bütünlüğünü sağlayıp, tüm Kıbrıslıların insan haklarına saygılı, birlikte özgürce yaşayacağı günlere ulaşmak ve sosyalizm bayrağını açmak temel amacımızdır” diyen BKP Genel Başkanı İzzet İzcan, “Yaşasın 1 Mayıs” ifadesini kullandı.
EL-SEN 1 MAYIS İŞÇİ BAYRAMINI KUTLADI
El-Sen Başkanı Kubilay Özkıraç, 1 Mayıs İşçi Bayramı’nı kutladı. 
Özkıraç yazılı açıklamasında, “her krizde ilk bedel ödeyen, her dönemde elini taşın altına koymaktan çekinmeyen ve istediğinde her türlü sistemi, mücadelesi ile değiştirebilen emekçilerin MANGA: “SAĞLIK, İŞ VE AŞ DİLİYORUZ”
Memur-Sen Başkanı Akın Manga 1 Mayıs’ın bu yıl buruk bir şekilde kutlandığına işaret ederek, Kovid-19’un uluslararası tehdidine karşı, KKTC Devleti yöneticilerinin ana ilkesinin, sağlık-iş ve aş güvencesi olması gerektiğini kaydetti.
Yayımladığı 1 Mayıs mesajında “Komşusu aç yatarken, kendisinin tok yatması, bizlerin örf, adet ve geleneğinde yoktur.” ifadelerini kullanan Manga, gücü olanların, olmayanlara, gıda yardımında bulunmasının bu şartlarda en büyük fitre olacağını belirtti.
Salgın sonrasında, işsizliğin artması, ekonomik yaşamın durağanlaşmasının, doğal bir sonuç olacağına vurgu yapan Manga, yerel iş gücüne istihdam olanağı yaratmanın öncelikli görev olması gerektiğini kaydetti.
Manga şöyle devam etti:
“Siyasi kadroların, azami israfından fedakârlık yapmaları gerekir. İnsanımızın sağlıklı yaşamı, iş ve aş güvencesi en önemli konumuzdur. Sağlıklı beslenmenin tasarrufu olamaz.
Memur-Sen olarak, bu gerekçeyle sağlık, iş ve aş diyoruz. Güzel, mutlu ve güvenceli bir gelecekten, umudumuzu ve ihtiyatlı iyimserliğimizi koruyarak, tüm çalışanların 1 Mayıs Bayramı’nı kutlar, sağlık ve esenlikler diliyoruz.”
bayramını kutladığını” belirtti. 
Özkıraç, sömürü düzenini yıkmak için mücadeleyi artırmaları gerektiğini ifade ederek, “Biz kimseyi ezmek istemiyoruz ancak kimsenin de bizleri ezmesine müsaade etmeyeceğiz. Asla dilenmeyeceğiz, her zaman direneceğiz ve kazanacağız. Bu duygularla, başta onurlu EL-SEN üyeleri olmak üzere dünya üzerindeki tüm emekçilerin 1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı’nı kutlar, yarınların daha aydınlık olabilmesi için ortak hedefe ortak mücadele çağrısı yaparız” dedi.
ÖZÇINAR: “1 MAYIS İŞÇİ SINIFININ BİRLİK MÜCADELE VE DAYANIŞMA GÜNÜ, HAK ARAYIŞLARININ SİMGESİDİR”
Belediyeler Birliği ve Güzelyurt Belediye Başkanı Mahmut Özçınar, 1 Mayıs İşçi Bayramının emeğin bayramı olarak tüm dünyada kutlanan çok özel bir gün olduğunu, işçi sınıfının birlik, mücadele ve dayanışma gününün, çalışma hayatının sorunlarının irdelendiği, işçilerin de hak arayışlarının simgesi olduğunu belirtti.
Yayınladığı 1 Mayıs İşçi Bayramı mesajında Koronavirüs mücadelesinde en aktif şekilde çalışan belediyelerin büyük rol oynadığının altını çizen Özçınar, “Bu süreç de bizlere, emeğin ne kadar yüce olduğunu, birlik ve beraberliğin ne kadar önemli olduğunu daha net şekilde göstermektedir.” ifadelerine yer verdi.
Tüm belediye çalışanlarının, yaşanan bu zorlu süreçte halka en iyi hizmet için en ön saflarda emek verdiğini kaydeden Özçınar, halkın tüm ihtiyaçları doğrultusunda büyük emek veren tüm belediye çalışanlarımıza teşekkür etti.
Özçınar mesajında, “Başta tüm belediye çalışanları olmak üzere, ülkemizdeve dünyadaki işçi ve emekçilerin 1 Mayıs İşçi Bayramı’nı kutlar, daha güzel sağlıklı ve mutlu yarınlar dilerim.”ifadelerine de yer verdi.
HÜR-İŞ VE KAMU-İŞ 1 MAYIS İŞÇİ BAYRAMI’NI KUTLADI
Hür-İş Başkan  Vekili ve Kamu-İş  Başkanı Ahmet Serdaroğlu, hayatını alın teriyle ve emeğiyle kazanan tüm emekçilerin 1 Mayıs İşçi Bayramı’nı kutladı.
Serdaroğlu yazılı açıklamasında, “Arzumuz, geçimini emeği ile kazanan herkes için sendikalaşmanın önünün açılması ve emekçinin kazanılmış haklarının sömürülmemesi yönündedir” dedi.
Serdaroğlu, 134 yıl önce işçilerin “8 saatlik iş günü” için greve gitmesiyle başlayan 1 Mayıs’ın, “işçilerin ve emekçilerin farklılıklara rağmen ötekileştirmeden, hak ve adalet için birlik, beraberlik, dayanışma içinde ve haksızlıklara karşı mücadele için tek yumrukla, tek çatı altında toplandığı gün” olduğunu kaydetti.
“Emek en yüce değerdir ve kazanılmış hakların sömürülmesi söz konusu değildir” ifadelerini kullanan Serdaroğlu, mesajında şunları kaydetti:
“İşçi ve emekçinin gücü birlik ve beraberlikten gelmektedir. Tek yumruk ve tek çatı altında olduktan sonra yüzyıllardır tüm dünyada süren adaletsizlikler, sömürgeler ve haksızlıkların son bulacağından şüphemiz yoktur.
Ülkedeki ekonomik, sosyal ve siyasi yapının her geçen gün kötüye gitmesiyle işçi ve emekçinin parasına ve kazanılmış haklarına göz dikenler bilmelidirler ki ne halkımız ne de işçilerimiz buna izin vermeyecektir.
1 Mayıs İşçi Bayramını en içten duygularla kutlar, tüm emekçilere başta sağlık, mutluluk ve kaliteli bir yaşam dilerim.”
KUİR KIBRIS DERNEĞİ 1 MAYIS AÇIKLAMASI
Kuir Kıbrıs Derneği,  Koronavirüs salgını döneminde Kuzey Kıbrıs’ta otoritelerin emekçilerin ihtiyaçlarını karşılamakta yetersiz kaldığını,  işten çıkarmalar gerçekleştiğini ve üçüncü ülke vatandaşlarının yok sayıldığını savundu.
Kuir Kıbrıs 1 Mayıs açıklamasında tüm LGBTİ+’li emekçilerin cinsel yönelim ya da cinsiyet kimliğinden  dolayı işe alımda ayrımcılığa maruz kaldığı, iş bulabildiği durumlarda ise cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğinin ifşa edilmesi temelinde korku yaşamakta ve ekonomik olarak yoksullaştırılmakta oldukları savunuldu.
“Bu duruma ek olarak tehdit, iş yerlerinde ayrımcılık ve şiddete maruz kalmakta, sömürülmekte, istifaya zorlanmakta, başka konular mazeret gösterilerek işten atılmakta ve yoksullaştırılmaktayız.“ denilen açıklamada, LGBTİ+lerin yaşadığı hak ihlallerinin giderilmesinin elzem olduğu belirtildi.
OĞUZ: “ÜLKENİN İLERİ TAŞINMASINDA İŞÇİ VE EMEKÇİ KESİM ETKİN GÖREVLER ÜSTLENİYOR”
Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Dursun Oğuz, “Ülkemizin her alanda ileri taşınmasında, işçi ve emekçi kesimi  etkin görevler üstlenmektedir” dedi.
Oğuz yayımladığı 1 Mayıs İşçi Bayramı mesajında, emekçinin ve iş dünyasının birlik içinde hareket ederek, üretimi canlandırmasının, içinde bulunulan zor dönemin aşılmasında büyük öneme sahip olduğunu kaydetti.
Oğuz şöyle dedi:
“Alın teri ile tarladan sofraya üretim sağlayan tüm emekçilerimizin ortaya koyduğu olağanüstü çabalar takdirde şayandır. 
Emekçilerimizin özverili çalışmalarının, ülkemizin içinden geçmekte olduğu sıkıntılı dönemin aşılmasına yardımcı olacağına inanıyorum. Bizler de bu emeğin değerinin altına düşmemesi için  şartları zorlayarak, elimizden gelen tüm desteği vermek için canla  başla uğraşıyoruz. Tüm çabamız, emekçilerimizin  dara  düşmeden, üretime devam etmeleri yönündedir. Bu zor günleri de elbirliği ile atlatacağız. 
Bu duygu ve düşüncelerle halkımızın ve tüm emekçilerimizin 1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı’nı kutlar,  sağlık dolu yarınlar dilerim”
TDP GENEL BAŞKANI ÖZYİĞİT “1 MAYIS İŞÇİ BAYRAMI” NEDENİYLE MESAJ YAYIMLADI
Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Cemal Özyiğit, 1 Mayıs İşçi Bayramı’nı kutlayarak, içinden geçilen bu dönemin; sistemin yeniden kurgulanması adına bir fırsat olabileceğini vurguladı.
Özyiğit, 1 Mayıs İşçi Bayramı dolayısıyla yayımladığı mesajda, “yerli üretimin teşvik edilip koruma altına alınması, yerli istihdamın desteklenmesi ve kendi ayakları üzerinde duracak ve kendi kararlarını alıp yönetecek” bir yapının yaratılmasının önemine vurgu yaptı.
Özyiğit, 1 Mayıs'ın; tüm emekçilerin “savaşsız, sömürüsüz, barış içinde bir dünya kurma özlemiyle, birlik, mücadele ve dayanışma günü” olduğunu belirterek, eşit, özgür ve kardeşçe bir dünya kurulana kadar mücadelenin devam edeceğini kaydetti.
Kıbrıs Türk halkının da özgürlük, barış, adalet ve eşitlik içinde yaşamayı hak ettiğini ve bu yöndeki mücadelenin sürdüğünü belirten Özyiğit, son dönemde gerek sağlık, gerekse ekonomik anlamda virüs kaynaklı olumsuz gelişmeler yaşansa da, bu mücadelenin eninde sonunda başarıya ulaşacağına inanç belirtti.
TDP Başkanı Özyiğit, önceleri işçilerin iş, aş ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi talebiyle başlayan 1 Mayıs'ın, “faşizme, şovenizme ve savaşlara karşı çıkarak, daha özgür, daha demokratik ve daha barışçıl bir dünya düzeni” talep etmekte olduğunu vurguladı.
Acımasız sömürü düzenine karşı çıkıp örgütlenerek direnmeye çalışan işçi ve emekçilerin dünyanın neresinde olursa olsun bir yandan savaşların son bularak kalıcı barışın sağlanması, diğer yandan da açlığa, yoksulluğa karşı direnerek çalışma koşullarının iyileştirilmesi için mücadele ettiklerini ifade eden Özyiğit, buna karşın ekonomik krizlerde, doğal afet ve salgın hastalıklarla mücadelede yönetenlerin aklına ilk olarak çalışanların haklarını budamak, maaşlarına el uzatmak, hatta onları işten atmak geldiğini kaydetti.
 “İŞÇİYİ, EMEKÇİYİ MAĞDUR ETTİLER”
Bu durumun benzerinin şimdilerde  ülkede de yaşandığını belirten Özyiğit, UBP-HP hükümetinin de koronavirüsle mücadele kapsamında ilk olarak maaş ve ücretlere el uzattığını, işçiyi, emekçiyi mağdur ettiğini ifade etti.
İşten çıkarmayı bile yasaklayamayan hükümetin, işsizlik ödeneğini de yarı yarıya düşürdüğünü belirten Özyiğit, iş yerleri kapandığı için binlerce insanın da açlığa mahkum edildiğini ifade etti.
Tüm bunlarla yetinmeyen hükümetin mağdur olan insanlara yardım elini uzatan belediyelerin gelirlerinden de kesinti yaptığını kaydeden Özyiğit, “Bu dönemde en büyük mağduriyeti maalesef yine işçi ve emekçi kardeşlerimiz yaşamaktadır” dedi.
Yaşanan gelişmelerin sendikalaşma ve örgütlenmenin önemini net bir şekilde gösterdiğini belirten Özyiğit, şunları kaydetti:
“Sendikalı örgütlü olan kamu çalışanları maaş ve ücretlerinden kesinti yapılsa da, iş garantisine sahipken, özel sektör çalışanları örgütsüz ve iş güvencesinden yoksunlar. Yeni dönemde buna son verilerek, tüm çalışanların sendikalaşma, örgütlenme hakkının sağlanması ve güvence altına alınması için adımlar atılmalı, bunun yanı sıra kayıt dışı işçi çalıştırılması kesinlikle yasaklanmalıdır.”
“YERLİ ÜRETİM TEŞVİK EDİLİP, YERLİ İSTİHDAM DESTEKLENMELİ”
Bu dönemin “çökmüş sistemin” yeniden kurgulanması adına da bir fırsat olabileceğini kaydeden Özyiğit, yerli üretimin teşvik edilip koruma altına alınması, yerli istihdamın desteklenmesi ve kendi ayakları üzerinde duracak ve kendi kararlarını alıp yönetecek bir yapının yaratılmasının önemine vurgu yaptı.
TDP Genel Başkanı Özyiğit, bu yıl 1 Mayıs’ta alanlar ve meydanlar yerine evlerde sağlıklı ve güvende kalınması, her şeye rağmen fikirsel ve düşünsel anlamda üretmekten vazgeçilmemesi gerektiğini kaydederek, 1 Mayıs İşçi Bayramı’nı kutladı.
HEMŞİRELER VE EBELER SENDİKASI’NIN 1 MAYIS MESAJI
ÖZGÖÇMEN: “BÖYLE 1 MAYIS OLMAZ.”
Kıbrıs Türk Hemşireler ve Ebeler Sendikası (KTHES) Başkanı Ali Özgöçmen, Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu devlet hastanesinde hastalardan alınan kan ve benzeri örnekleri getirip götüren,ihtiyaç olduğunda hastaların kendisini taşıyan bunun gibi birçok hizmetin yürütülmesinde görev alan emekçiler bulunduğunu, ancak mesai saatlerinden sonra ülkenin en büyük üçüncü basamak hastanesi olan hastanede iki görevlinin kaldığını savundu.
Özgöçmen yayımladığı 1 Mayıs mesajında, bu hastanenin aynı zamanda salgın sürecini yürüten hastane olduğunu vurgulayarak, “Onca ağır iş yükü olan bu hastanenin mesai saatlerinden sonra sadece iki görevli emekçi kardeşimize yürütülmeye çalışılması emek sömürüsü ve vicdansızlıktan başka birşey olmaz. Ayıptır, günahtır. Böyle 1 Mayıs olmaz.” ifadelerini kullandı.
Bu emekçilerin sayıca yetersiz olarak çalışmasının tüm hastane içinde işlerin ciddi bir biçimde aksamasına yol açtığının bilinmesi gerektiğini kaydeden Özgöçmen, bu gerekçeyle konuyu dün Sağlık Bakanlığının bilgisine getirerek talep ve önerilerin iletilmesinin ardından duyarlılık gösterilip çalışma başlatıldığını ifade etti.
Özgöçmen mesajında, “Konu hakkında Bakanlığın devamını getirmemesi halinde gerekli cevabın sendikamızca verileceğini belirtiriz.” dedi.
Özgöçmen, “Bu emekçi kardeşlerimizin, hastanelerimiz ve sağlık ocaklarındaki temizlik işinden bakım ve tamirat işlerini yürüten emekçilerin, tüm yurt ve dünyadaki emekçilerin 1 Mayıs işçi ve emekçi bayramını kutlar, sevgi ve saygı ile selamlar, daha iyi günler olsun diye hayatlarını feda eden geçmiş kuşakları anarım.” ifadelerini kullandı.
ÇAVUŞOĞLU: “EMEĞE VERİLEN DEĞERİN VE GÖSTERİLEN SAYGININ İFADESİ”
Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Nazım Çavuşoğlu, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla yayımladığı mesajda, tüm dünyada olduğu gibi KKTC’de de en önemli dayanışma günlerinden biri olan 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nün, emeğe verilen değerin ve gösterilen saygının ifadesi olduğunu söyledi. 
''İnsanı yücelt ki devlet yücelsin'' anlayışıyla hareket ettiklerini vurgulayan Çavuşoğlu, her zaman işçinin yanında olduklarını söyledi. 
Mesajında “Emeğin, alın terinin değerini bilen; üretimde ve paylaşımda adaleti savunan bir anlayışla, hükümet olarak bizler; çalışanlarımızın emeklerinin tam karşılığını almalarına, çalışma şartlarının iyileştirilmesine, iyi bir yaşam standartlarına kavuşmalarına büyük önem veriyoruz.” ifadelerine yer veren Çavuşoğlu “Sorunların diyalog ve uzlaşı içerisinde çözüme kavuşturulması gerektiğine inanıyoruz. Bu anlayışın, sorunların çözümünü kolaylaştıracağı ve demokrasimizin gelişmesine katkı koyacağı inancındayız.” dedi.
"1 Mayıs, hesaplaşma, çatışma, kavga günü değil, devlet memurlarının, öğretmenlerin, işçilerin, emekçilerin sorunlarının gündeme taşındığı ve çözümlerinin bulunduğu gün olmalıdır” diyen Çavuşoğlu, bugünün emeğin, alın terinin, dayanışmanın, kaynaşmanın, kucaklaşmanın, günü olduğunu söyledi.
1 Mayıs’ın, yüzyıllar süren ve birçok acılara göğüs geren hak arama mücadelesinin sembolü olduğunu belirten Çavuşoğlu, emeğin ve alın terinin kutsal sayıldığı, adaletli paylaşım, dayanışma ve güç birliğinin esas alındığı bir kültür ve medeniyetin mensupları olduklarını ifade ederek şöyle devam etti;“Emek, değer demektir. Öyle yüce bir değerdir ki karşılığı yoktur;  pahabiçilemez, ödenemez. Alın teri saklıdır; birlik, beraberlik ve mücadele saklıdır özünde. Emek ve dayanışma; empatiyi, hoşgörüyü, hak, hukuk, adaleti içinde taşır. İşte tam da bu nedenle; işçinin ve emekçinin bayramıdır. Bundandır ki emeğe saygı da kaçınılmazdır, kaçınılmaz olmalıdır.”
Bakan Çavuşoğlu çalışan, üreten kesimlerin beklentilerinin ve taleplerinin karşılanmasının, sorunlarına çözüm üretilmesinin, ülkedeki huzurun ve istikrarın temel unsurlarından birini oluşturduğunu da belirterek, her zaman ve her şartta sağduyuyu koruyarak, karşılıklı anlayış, uzlaşma ve diyalog içerisinde hareket ederek, dile getirilen tüm sorunların üstesinden geleceklerini kaydetti. 
Bu yıl 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nün Covid-19 nedeniyle sokaklarda, meydanlarda, piknik alanlarında kutlanamayacağına ancak anlamından ve coşkusundan hiçbir şey kaybetmeyeceğine dikkat çeken Çavuşoğlu, “Bu duygu ve düşüncelerle, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nün barış ve güven içinde kutlanmasını diler, tüm çalışanlarımızı sevgi ve saygıyla selamlarım” dedi.
SUCUOĞLU: “HER ÇALIŞANIN İNSAN ONURUNA YAKIŞIR BİR ÜCRETE, SOSYAL GÜVENLİĞE VE ÇALIŞMA KOŞULLARINA SAHİP OLMASI EN BÜYÜK ARZUMUZ”
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı  Faiz Sucuoğlu, her çalışanın insan onuruna yakışır bir ücrete, sosyal güvenliğe ve çalışma koşullarına sahip olmasının Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olarak en büyük arzuları olduğunu belirtti.
Faiz Sucuoğlu   " 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü "  dolayısıyla mesaj yayınladı. 
 Bakan  Sucuoğlu’nun  mesajı şu şekilde:
" Amerika Birleşik Devletlerinin Chicago kentinde 1886'da, 8 saatlik işgünü için başlatılan mücadelenin yıldönümü olan.  İşçi ve emekçi kardeşlerimizin, tüm dünyada birliğinin, dayanışmasının, mücadelesinin ve alın terinin bir sembolü olarak kutlanan 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü en içten duygularla tebrik ediyorum.
Güçlü ve başarılı bir toplum hedefine ancak, işçi-işveren arasındaki uyumu sağlayarak ve çalışan haklarına saygı gösteren, daha özgür, daha adil, daha katılımcı bir anlayış ve bu anlayış temelinde şekillenen bir çalışma hayatı ile ulaşabiliriz. Her çalışanın insan onuruna yakışır bir ücrete, sosyal güvenliğe ve çalışma koşullarına sahip olması; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olarak en büyük arzumuzdur. 
Bakanlığımızın yerel işgücü istihdamının arttırılması, özellikle özel sektörde  genç ve  kadın istihdamının  desteklenmesi  ve  çalışanların çalışma koşullarının iyileştirilmesi yönünde  yaptığı çalışmalar, içinden geçtiğimiz bu zor dönem şartlarının normalleşmeye başlamasıyla kaldığı yerden devam edecektir. 
Ülkemizin gelişmesine ve kalkınmasına emek veren tüm çalışanlarımızın  hak ettiği şartlarda, alın terinin karşılığını aldığı, huzur ve mutlulukla çalıştığı ve yaşadığı günler dileğiyle;  1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü kutlar, sevgi ve saygılarımı sunarım. ‘’
KTOEÖS YÖNETİM KURULU’NUN 1 MAYIS MESAJI…
“DÜZENİNİZ BİTMELİDİR”
Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS) daha adil, yaşanılır, savaşsız, sömürüsüz bir dünyayı kurmak ve doyumsuz kapitalistlerin yok ettiği dünyada birlikte yok olmamak için acil olarak 1 Mayıs ruhuna sarılmak gerektiğini kaydetti.
KTOEÖS Yönetim Kurulu yayımladığı 1 Mayıs mesajında, “Bu ruh bize gerçeklerle yüzleşmemizi adamızın, dünyamızın yok olmasına seyirci kalmamamızı, bu uğurda ölen binlerce emekçinin işaret ettiği dünyayı ötelemeden kurmamızı emretmektedir. İsyan derinden gelmeye başlamıştır. Yaşam savaşı verenleri gittikçe çaresizliğe iten doyumsuzluk durdurulmalıdır. Bütün dünyada pandemiden ölenlerin işçi ve emekçi olmasının izahı açık ve nettir.” ifadeleri kullanıldı.
“BU DÜZEN BÖYLE GİTMEMELİ, GİDEMEYECEKTİR”
Mesajda, Ada’da bölgeye de katalizör olacak koşulsuz ve acil bir çözüm ve barış olması gerektiği savunularak, özelleştirmenin bitmesi, kamusal alanlar, kamusal fayda ve hizmetlerin tüm kesimlerin eşitliğini sağlayana kadar yaygınlaştırılması gerektiği ifade edildi.
Mesajda ayrıca herkese güvenceli iş, aş, gelir, emeklilik garantisi sağlanması, korunan, affedilen, vergi ödemeyen, kayıt dışılığı yaratan büyük sermayenin durdurulması, adil bir vergi düzeni sağlanması, kaynakları yok ederek büyük zenginlikler elde edenlerden gerçekçi vergiler alınması gerektiği vurgulandı.
Mesajda şunlara da yer verildi:
“Kamusal olan çevrenin yağmalanmasına (Taş ocakları, kıyılar, tarım arazileri, ormanlar) son verilmelidir. İnsanca bir asgari ücret, geliri olmayanlara insanca yaşayabileceği bir ücret sağlanmalıdır.
Bütün çalışanların sigorta, iş ve maaş güvencesi yasalarla, denetimle güvence altına alınmalı, her çalışana sendika üyeliği ve toplu sözleşme hakkı verilmelidir. Her alanda, yurttaşların tümünü güvence altına alacak sosyal devlet anlayışı hayata geçirilmeli, anayasaya, yasalara girenler yazıda kalmamalıdır.
Ekonomik kalkınma modelleri, gazino, kumar, fuhuş, taşocakları gibi çevresel, kültürel, sosyal, psikolojik, ahlaki yok oluş temellerinden kurtarılmalıdır. Yaşama, doğaya, insana saygı geri gelmelidir.
Yabancı sermayeye sağlanan avantajlar, verilen kaynaklar bu kadar fazla iken ülkenin en zor dönemlerinde bile kar güdüsü belirleyici olmuştur. Bu firmalarla antlaşmalar derhal sonlandırılmalı ve/ veya antlaşmalar yenilenmemelidir.
Eğitim geleceğin sorumlu, duyarlı, bilimsel, laik yurttaşlarını yetiştirecek şekilde yeniden ve hükümetler üstü bir anlayışla tam katılımcılık ilkesi ile hayata geçirilmelidir. Eğitim ve sağlık büyük yatırımlarla tamamen kamusallaştırılmalıdır.
Çaresiz sanılan sessiz çoğunluğun bu düzeni sürdürmeye çalışan sermaye ve onların hükümetlerine tahammülünün bittiği bilinmelidir ve bu düzene son verilmelidir.”
KIBTES:” BİRİMİZİN EMEĞİ; HEPİMİZİN EMEĞİDİR”
Kıbrıs Türk Eğitimciler Sendikası,(KIBTES), 1 Mayıs’ın küresel emperyalizme karşı emeğin ve özgürlüğün kutsal olduğu, ezilmemek ve sömürülmemek için bütün emekçilerin tek vücut olması gerektiği dayanışma ve kardeşlik günü olduğunu belirtti.
KIBTES Başkanı Himmet Turgut 1 Mayıs mesajında,  işçinin ve emekçinin de insan olduğu bilinciyle insanca yaşam için emek veren tüm kesimlerin hakkının mutlak suretle verilmesi gerektiğine inandıklarını belirterek, Kovid-19 salgını nedeniyle yaşanan  ekonomik buhrana değindi.
Turgut, “Tarih boyunca bu tür zor dönemlerin başarıyla üstesinden gelen Kıbrıs Türk halkının bu zor dönemi de dayanışma, birlik ve beraberlik içerisinde atlatacağına inanç belirtiyor; Kıbrıs Türk öğretmenleri olarak tüm çalışan kesimlerin 1 Mayıs İşçi Bayramı’nı kutluyoruz.” dedi.
SANER: DÜN OLDUĞU GİBİ BUGÜN DE İŞÇİ VE EMEKÇİNİN YANINDAYIZ
Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Sekreteri Ersan Saner, “ Kıbrıs Türkünün bugünlere gelmesinde işçi ve emekçilerin büyük katkıları olduğunu, bundan sonra sağlanacak gelişmelerin de bu kesimin desteği ile olacağını”  belirtti.
Ersan Saner, yayınladığı bildiri ile halkın 1 Mayıs Bahar ve İşçi Bayramını kutladı.
Saner, kutlama mesajında şunları belirtti:
“ Bu yıl 1 Mayıs Bahar ve İşçi Bayramı son yüzyılın en tehlikeli salgını olarak nitelenen Covid-19’la mücadele sürecinde kutluyor olsak da güzel günlerin yakında geleceğine bayramlarımızı yine bayram tadında kutlayacağımıza inancımız tamdır.
İnanıyorum ki birlik ve beraberlik içinde rehavete kapılmadan Covid-19’la mücadeleyi başarı ile sonuçlandıracak, önce içe sonra dışa açılmayı gerçekleştirecek, ekonomik ve sosyal yaşamın çarklarının dönmesini sağlayacağız. Covid-19 salgınını atlattıktan sonra, bizlere düşen görev Anavatan Türkiye ile işbirliği içinde yaraları sarmak, sıkıntıları aşmak ve daha güzel, daha sağlıklı, daha müreffeh bir Devlet yapısı için gereken reformları gerçekleştirmektir.
Bunu yaparken her zaman olduğu gibi en büyük gücümüz yine işçisi, emekçisi ile tüm halkımızın birliği olacaktır. Kıbrıs Türkünün bugünlere gelmesinde işçi ve emekçilerimizin büyük katkıları olduğu kuşkusuzdur. Bundan sonra sağlanacak gelişmelerin de bu kesimin desteği ile olacağını kesindir. 
Ulusal Birlik Partisi olarak bu bilinçle dün olduğun gibi, bugün de işçimizin emekçimizin yanındayız. Bu sıkıntılı sürecin işçimize, emekçimize zarar vermemesi için elimizden gelen tüm gayreti mutlaka göstereceğiz. Bu duygu ve düşüncelerle halkımızın 1 Mayıs Bahar ve İşçi Bayramı’nı içten duygularla kutlar, sağlıklı mutlu, yarınlar dilerim.”
TAK
 

Editör: Mehmet Kasimoglu