BELEDİYELER BİRLİĞİ BAŞKANI ÖZÇINAR: “ÖZGÜR BİR BASIN DEMOKRASİNİN VAZGEÇİLMEZ UNSURLARINDAN”
Kıbrıs Türk Belediyeler Birliği ve Güzelyurt Belediye Başkanı Mahmut Özçınar, basın emekçilerinin haklarına ve basın özgürlüğüne dikkat çekti.
Özçınar, 11 Temmuz Basın Günü vesilesiyle yayımladığı mesajda, “Bu özel gün Kıbrıs Türk basını için de bir başlangıç tarihi olarak kabul ediliyor. Bu vesileyle çok seslilik ve özgür bir basının demokrasinin vazgeçilmez unsurlarından biri olduğunu vurgulamak isterim” dedi.
Basın emekçilerinin haklarına da dikkat çeken Özçınar, “Hem halkın haber alma hakkını sağlamak, hem de Kıbrıs Türk halkının sesini dünyaya duyurmak için özveriyle çalışan basın emekçilerinin de haklarının iyileştirilmesi büyük önem arz etmektedir” dedi.
Özçınar tüm basın emekçilerinin Basın Günü’nü kutladı.

Girne Vatan Lions Kulübünden Basın Günü Mesajı
Girne Vatan Lions Kulübü, 11 Temmuz Basın Günü vesilesiyle mesaj yayımladı.
Girne Vatan Lions Kulübü Başkan Mukaddes Turan, mesajında, “Ülkemizin demokrasi mücadelesinde, toplumsal bilinci canlı tutarak her koşulda, görevleri başında yüreklerini ortaya koyarak gerçek haberin peşinde koşan gazetecilerimizin, halkın sesi, gözü, kulağı olan ve haber alma özgürlüğümüzü sağlayan tüm basın emekçilerimizin 11 Temmuz basın gününü sizin nezdinizde en içten duygularımızla kutlarız” dedi.

Sucuoğlu, Basının Ülkede Demokrasinin, Çok Sesliliğin Ve Özgürlüklerin Gelişmesinde Çok Önemli Bir İşlev Gördüğünü Vurguladı
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faiz Sucuoğlu, Kıbrıs Türk Basınının 131yıllık köklü geçmişiyle ülkede demokrasinin, çok sesliliğin ve özgürlüklerin gelişmesinde çok önemli bir işlev gördüğünü vurguladı.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faiz Sucuoğlu,  11 Temmuz Basın Günü dolayısıyla yayımladığı mesajda, Kıbrıs’ta ilk Türkçe gazete olan Saadet Gazetesi’nin 11 Temmuz 1889 yılında yayın hayatına başlamasından dolayı ‘Basın Günü’ olarak kutlandığını anımsatarak, basının, halkın bilinçlenmesine katkıda bulunan, toplumların gelişimine doğrudan katkı sağlayan, yasama, yürütme ve yargıdan sonra gelen dördüncü güç olarak kabul edildiğini söyledi.
Sucuoğlu mesajına şöyle devam etti;
“Yaşadığı toplumun her zaman bir adım ilerisinde olması gereken basın mensupları, ilkeli yayıncılık anlayışının gereği olarak olayları tarafsız şekilde halka aktararak kutsal bir görev yapmaktadır. 
En doğru haberi halka ulaştırmak için fedakârca çalışan basın mensuplarımızın çalışma şartlarını kolaylaştırmak, onlara gereken desteği ve katkıyı sağlamak toplum olarak hepimizin görevidir.
Bu vesileyle, Kıbrıs Türk halkının sesini hem ülkemize, hem de tüm dünyaya duyurmak için özveri ile çalışan tüm basın mensuplarının 11 Temmuz Basın Günü’nü kutlar, sevgi ve saygılarımı sunarım."
Başçeri, Basın Günü Mesajı Yayımladı

BÜYÜKELÇİ BAŞÇERİ, GAZETECİLER HER TÜRLÜ HAKLARININ GÖZETİLDİĞİ BİR ÇALIŞMA ORTAMI TEMENNİ ETTİ
Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri, 11Temmuz Basın Günü nedeniyle kutlama mesajı yayımladı.
Büyükelçi Başçeri, hayatını kaybeden gazetecileri yâd etti, zor koşullarda mesleklerini icra eden gazetecilere de her türlü haklarının gözetildiği bir çalışma ortamı diledi.
Başçeri mesajında şu ifadelere yer verdi:
“Osmanlı Türkçesiyle yayınlanan ilk gazete olan SADED’in yayın hayatına başlamasının 131’inci senesi dolayısıyla idrak edilen ‘11 Temmuz Basın Günü’nü kutluyorum. Saded’den itibaren Kıbrıs Türkü’nün varoluş mücadelesinin en önemli unsurlarından biri olan Kıbrıs Türk medyasının, kaybettiğimiz mensuplarını bu vesile ile rahmet ve minnetle yâd ediyorum. Zor koşullar altında mesleklerini icra etmeye çalışan bugünün sorumluluk bilinciyle görevlerini yaptıklarına inandığım gazetecilerine de her türlü haklarının gözetildiği bir çalışma ortamı temenni ediyorum.”

Meclis Başkanı Uluçay, Basın Gününü Kutladı
Meclis Başkanı Teberrüken Uluçay, basın emekçilerinin 11 Temmuz Basın Günü’nü kutladı.
Uluçay, yayınladığı mesajda, Kıbrıs’ta bir Kıbrıslı Türk tarafından çıkarılan ilk Türkçe gazete olan Saded’in yayınlanmaya başlamasının anısına her yıl geleneksel olarak kutlanan 11 Temmuz Basın Günü’nde tüm basın emekçilerini kutladı.
Uluçay, ülkede basının çok sesliliğe ve demokrasiye her zaman büyük katkılar yaptığı gibi halka gerçekleri aktarmak gibi kutsal bir görevi üstlendiğine işaret ederek, şunları kaydetti:
“Bütün dünya ile birlikte aynı anda yaşadığımız pandemi dönemi boyunca basının haber verme görevinin ne kadar elzem olduğu bir kez daha ortaya çıkmıştır. Bu vesileyle pandemi dönemi boyunca büyük riskler alarak görevlerini başarıyla yerine getiren tüm basın emekçilerine de teşekkürü bir borç bilirim. Ülkemizde basının hak ettiği yeri alması, çalışma standartlarının daha iyi olması adına bizlere de büyük görevler düşmektedir. Özellikle basının ürettiği emeğin korunması adına Cumhuriyet Meclisi’nde yakın dönemde hayat bulan Bilişim Suçları Yasası bu kapsamda yapılan önemli bir çalışmadır.  Bu duygu ve düşüncelerle bir kez daha ülkemizde basın sektöründe emek veren tüm emekçi kardeşlerimizi kutlar, görevlerinde başarılar diler, ülkemiz basınına yıllarca emek veren ve bugün aramızda olmayan çok değerli basın çalışanlarını da saygıyla anarım.”

Emekli Subaylar  Derneği Basın Gününü Kutladı
Kıbrıs Türk Emekli Subaylar Derneği, basın mensuplarının 11 Temmuz Basın Günü’nü kutladı.
Açıklamada, “haber alma özgürlüğüne ve toplumu bilinçlendirme çabalarına verdikleri katkılardan dolayı tüm basın mensuplarımıza başarı ve esenlikler dileriz” denildi.

Erhürman: “Basının Kamuoyu Adına Yaptığı Denetim Görevini Önemsiyoruz”
“KAMU YAYINCISI BRT, ŞİMDİKİ HÜKÜMET DÖNEMİNDE TARAFSIZLIKTAN UZAK BİR YOLA GİRDİ”
Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman “dördüncü kuvvet” diye anılan basının kamuoyu adına yaptığı denetim görevini önemsediklerini belirterek, denetim ve eleştirinin toplumsal faydasının tartışılmaz olduğunu ifade etti.
Basın günü nedeniyle mesaj yayımlayan Erhürman, “Bu vesileyle bizi eleştiren basınımıza ve basın mensuplarımıza teşekkür ediyorum. Lütfen bizi eleştirmeye devam edin” dedi.
Mesajında, demokrasilerde hoşgörünün önemine dikkat çekerek, düşünce, ifade ve basın özgürlüğüne herkesin ihtiyacı olduğunu vurgulayan Erhürman, Kıbrıs Türk medya kuruluşlarının ve basın çalışanlarının Basın Günü’nü kutladı.
Basında araştırmaya, sorgulamaya daha fazla önem verilmesini isteyen Erhürman, medyanın ve basın çalışanlarının yaşamakta olduğu sorunların farkında olduklarını, demokrasinin önemli bir bacağı olan basına daha fazla önem verilmesi gerektiğini kaydetti.
“BRT TARAFSIZLIKTAN UZAK BİR YOLA GİRDİ”
Ana muhalefet CTP lideri Erhürman, kamu yayıncısı BRT’nin şimdiki hükümet döneminde tarafsızlıktan uzak bir yola girdiğine de dikkat çekerek, hiçbir siyasinin ve bürokratın böyle bir hakkı olmadığını vurguladı.
Turizm Ve Çevre Bakanı Evren’in 11 Temmuz Basın Günü Mesajı... “Medya Halkın Doğru Bilinçlenmesine Katkı Sağlıyor”
Turizm ve Çevre Bakanı Kutlu Evren, Kıbrıs Türk halkının sesini hem ülkeye hem dünyaya duyurmak için özveriyle çalışan tüm basın mensuplarının 11 Temmuz Basın Günü’nü kutladı.
Evren, 11 Temmuz Basın Günü nedeniyle yayımladığı mesajda, her düşüncenin seslendirilmesine, toplumun siyasi, ekonomik, sosyal ve kültürel alanda aydınlanmasına imkan sağlayan basın mensuplarının toplumdaki yerinin inkar edilemeyeceğini vurguladı.
Halkı bilgilendirmek gayesiyle özellikle pandemi süresinde de canları pahasına çalışan basın mensuplarının, büyük fedakarlıklar göstererek halkın haber alma özgürlüğünü sekteye uğratmama adına çalışmalarını sürdürdüğüne işaret eden Evren, medyanın günümüzde halkın doğru bilinçlenmesine katkıda bulunan, toplumların gelişimine direkt katkı sağlayan, yasama, yürütme ve yargıdan sonra gelen dördüncü güç olarak görüldüğüne de işaret etti.

Milli Eğitim Ve Kültür Nazım Çavuşoğlu 11 Temmuz Basın Günü Dolayısıyla Mesaj Yayımladı
“BASIN EMEKÇİLERİMİZİN GAYRETLERİ HER TÜRLÜ TAKDİRİN ÜZERİNDEDİR”
Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Nazım Çavuşoğlu, 11 Temmuz Basın Günü dolayısıyla mesaj yayımlayarak tüm basın yayın kuruluşları ve basın mensuplarının 11 Temmuz Basın Günü’nü kutladı.
Çavuşoğlu mesajında, Kıbrıs’ta bir Kıbrıslı Türk tarafından yayımlanan ilk Türkçe gazete “Saded’in anısına her yıl kutlanan 11 Temmuz’un, Kıbrıs Türk basın tarihinin başlangıcı olarak kabul edildiğini belirterek, basın kuruluşlarının demokrasiye yaptığı katkılarla, toplumsal gelişime ve ilerlemeye öncülük ettiğini dile getirdi.
Basının, halkı doğru bilgilendirme, yönlendirme ve eğitme gibi son derece önemli bir görevi bulunduğuna da dikkat çeken Çavuşoğlu, “Demokrasinin gelişmesinde ve toplumsal bilincin oluşturulmasında değerli katkıları bulunan, önemli bir kamu görevini yerine getiren ve zaman mefhumu tanımaksızın büyük bir fedakarlıkla halkın doğru haber alması için görev yapan basın emekçilerimizin gayretleri her türlü takdirin üzerindedir.” dedi.
Basının, katılımcı demokrasi ve çağdaş devlet yapısı için en temel unsur olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, “Bu anlamlı günde; mesleğini etik ilkelere uygun bir biçimde sürdüren tüm basın mensuplarının 11 Temmuz Basın Günü’nü en içten dileklerimle kutlar, yürüttükleri başarılı çalışmaların devamını dilerim.” ifadelerini kullandı.
Gürdallı: Basın, İfade Ve Haber Alma Özgürlüğünün En Önemli Unsuru
Türk Ajansı Kıbrıs (TAK) Müdürü Dr.Fehmi Gürdallı, 11 Temmuz Basın Günü nedeniyle mesaj yayımladı.
Başta kurum çalışanları olmak üzere tüm basın emekçilerinin Basın Günü’nü kutlayan Gürdallı, sadece ülkenin değil, tüm dünyanın koronavirüs nedeniyle sıradışı bir dönemden geçtiğine dikkat çekti ve salgının Kıbrıs Türk Basını’nda da radikal bir değişime yol açtığını belirtti.
Gürdallı, salgın süreci ve sonrasında yazılı basında yarı-yarıya bir azalma olduğuna ve gelir kaybı nedeniyle birçok basın emekçisinin işini kaybettiğine dikkat çekti. 
Sosyal medya nedeniyle gazeteye ve gazeteciye artık eskisi kadar ihtiyaç kalmadığı algısının doğru olmadığını kaydeden Gürdallı, salgın sürecinin tam tersine, sorumlu davranan, hızlı, doğru ve bilgilendirici haber veren basına ve basın emekçilerine ihtiyacı daha da ortaya çıkardığını vurguladı. 
Sosyal medyada aynı zamanda büyük bir dezenformasyon yaşandığını söyleyen Gürdallı, “bu dezenformasyon rüzgarının önüne geçmek ancak basını ayakta tutmakla mümkün olabilir” dedi. 
TAK’ın bugün olduğu gibi önümüzdeki dönemde de hızlı, doğru ve objektif haberlerle üzerine düşeni yapacağını aktaran Dr. Fehmi Gürdallı, bununla birlikte sektördeki diğer basın organlarının varlığını sürdürmesinin hayati önem taşıdığını ifade etti. Gürdallı, hem belli mekanizmalarla devletin, hem de halkın, ifade ve haber alma özgürlüğünün en önemli unsuru olan basın organlarını desteklemesi gerektiğini bildirdi.

Dış Basın Birliği’nin Basın Günü Mesajı
ÖZELLİKLE PANDEMİ DÖNEMİNDE, KENDİ SAĞLIKLARINI RİSKE ATARAK BİRÇOK BASIN EMEKÇİSİ KARDEŞİMİZİN KAMUOYUNUN ANINDA VE DOĞRU BİLGİ ALMASI İÇİN UĞRAŞ VERDİĞİ UNUTULMAMALIDIR”
Dış Basın Birliği (DBB) özellikle pandemi döneminde basın mensuplarının kendi sağlıklarını da riske atarak kamuoyunun anında ve doğru bilgiye ulaşabilmesi için uğraş verdiğini hatırlattı.
DBB’den Basın Günü dolayısıyla yayımlanan mesajda, ülkedeki basın çalışanlarının kabul edilebilir normlarda başta hak ettikleri maaş ücretlerine ulaşması ve tüm çalışanların sosyal güvencelerinin sağlanması beklentisi ifade edildi.
DBB mesajında şunlara yer verildi:
“Birlik olarak ülkemizde basının her zaman tarafsız görev anlayışıyla kamuoyunu bilgilendiren, toplumu düşünmeye araştırmaya ve doğru sonuçlara ulaşmaya yönlendiren etkin bir araç olarak çalışmasını her zaman savunduk.
Bu bağlamda ülke basınımız geçmişten bugüne Kıbrıs adasında yaşanan tarihsel bütün olaylarda görevini layıkıyla yerine getirmiş, kamuoyunu doğru bilgilendirmesinin yanında ülkeyi yönetenlere yol gösteren demokrasiye ve çok sesliliğe güç katan bir konumda olmuştur.
HAK EDİLEN MAAŞ VE ÜCRETLERE ULAŞILMASI
Beklentimiz, ülkemiz basın çalışanlarının kabul edilebilir normlarda başta hak ettikleri maaş ücretlerine ulaşması ve tüm çalışanların sosyal güvencelerinin sağlanmasıdır.
Basının görevini yerine getirirken karşılaştığı zorlukların aşılması adına yapılacak olan yasal çalışmaların, basın emekçisi arkadaşlarımızın görevlerini ifa ederken daha iyi koşullara ulaşmasına katkı sağlayacaktır.
Özellikle pandemi döneminde, kendi sağlıklarını riske atarak birçok basın emekçisi kardeşimizin kamuoyunun anında ve doğru bilgi alması için uğraş verdiği unutulmamalıdır.
Tüm meslektaşlarımızın 11 Temmuz Basın Günü’nü kutlar, ömrünü basın sektörüne adamış ve bugün hayatta olmayan değerli basın emekçilerini de saygıyla yad ediyoruz.”

Dp Genel Başkanı Ataoğlu, Basın Emekçilerinin 11 Temmuz Basın Günü’nü Kutladı
Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Fikri Ataoğlu, kamuoyunun vicdanını temsil eden basın emekçilerinin 11 Temmuz Basın Günü’nü kutladı.  
Ataoğlu 11 Temmuz Basın Günü nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, objektif, özgür, tarafsız, ilkeli basın ve ahlaki kurallara uyan, vatandaşın çıkarlarını savunan, onları bilgilendiren bir medyanın, toplumsal kalkınmada ve gelişimin sağlanmasında öneminin oldukça büyük olduğunu vurguladı. 
Ataoğlu açıklamasında şu ifadelere yer verdi: 
“Zor ve sorumluluğu büyük bir meslek olan basın sektörünün ülkemizde daha iyi şartlarda olmasını temenni ediyor, bizlerin doğru haber alması için gece gündüz haber peşinde koşan, milletimizin ortak sesi olmasının yanı sıra, kamuoyunun vicdanını temsil eden basın emekçilerimizin 11 Temmuz Basın Günü’nü kutluyorum.” 

Editör: Mehmet Kasimoglu