Çanakkale Zaferi’nin 104. yıl dönümü ve 18 Mart Şehitleri, Boğaz Şehitliği’nde düzenlenen devlet töreniyle anıldı.
Törene Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Meclis Başkanı Teberrüken Uluçay, Başbakan Tufan Erhürman, 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, 3. Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Yılmaz Yıldırım, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tuğgeneral Tevfik Algan, Ana Muhalefet UBP Genel Başkanı Ersin Tatar, 28. Tümen Komutanı Tuğgeneral Mahmut Altun, 39. Tümen Komutanı Tuğgeneral Coşkun Kaya, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Cemal Özyiğit, Maliye Bakanı Serdar Denktaş, diğer bakanlar, milletvekilleri, muharip dernekler, askeri erkan ve diğer yetkililer katıldı.
18 Mart Şehitler Günü Anma Töreni’nde, anıta protokol sırasına göre çelenkler sunuldu, saygı duruşunda bulunuldu, saygı atışı yapıldı ve İstiklal Marşı eşliğinde bayraklar göndere çekildi.
Tören, günün anlam ve önemini belirten konuşma, şehitlik özel defterinin imzalanması, Anıtkabir'e konmak üzere Boğaz Şehitliği’nden alınan toprağın Cumhurbaşkanı tarafından Türkiye Lefkoşa Büyükelçisi’ne verilmesiyle devam etti.
Törenin sonunda şehitlik gezilerek şehit kabirlerine çiçekler bırakıldı.

YÜZBAŞI DANDİN: "ÇANAKKALELER SONSUZA DEK HİÇBİR ZAMAN GEÇİLEMEYECEK”
KTBK'dan Yüzbaşı Orkun Zeki Dandin, törende yaptığı konuşmada, kutsal vatan toprakları için canlarını ve kanlarını 104 yıl önce hiç düşünmeden veren aziz şehitleri rahmetle ve saygıyla andı.
"Çanakkaleler sonsuza dek hiçbir zaman geçilemeyecek" diyen Dandin, vatanın bölünmez bütünlüğünü sonsuza dek koruyacaklarını vurguladı.
104 yıl önce Vatan topraklarını Her türlü tehdide karşı dik durarak koruyan Türk milletinin büyüklüğünü kazandığı zaferle dünyaya gösterdiğini belirten Dandin, Çanakkale’de yaşanan zaferin azim cesaret ve fedakarlıkla kazanıldığını kaydetti.
Türk milletinin Çanakkale’de, vatanı için nasıl zorluklara göğüs gerebileceğini ve Çanakkale'nin geçilmez olduğunu tüm dünyaya gösterdiğini belirten Dandin, ebedi başkomutan Atatürk ve tüm şehitleri andı, Çanakkale Zaferi sonrası kurulan Türkiye Cumhuriyeti’ni ilelebet koruyacaklarını vurguladı.
Kahraman aziz şehitler ve ebedi başkomutan Atatürk’ü anan Dandin, Türkiye Cumhuriyeti’nin bugüne bu zaferle geldiğini, bu zaferin de gelecek nesillere aktarılması ve sonsuza dek yaşatılması için üzerlerine düşeni yapmaya devam edeceklerini söyledi.
Dandin, her türlü saldırıya göğüs gereceklerini ve ülke birliğine göz dikenleri bertaraf edeceklerini belirterek, şehitleri andı.

AKINCI’DAN ŞEHİTLİK ÖZEL DEFTERİNE… “SİZLERİN FEDAKARLIĞI SAYESİNDE…”
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, şehitlik özel defterine şunları yazdı:
"Aziz Şehitlerimiz,
Vatanı, milleti, toplumsal varlığının devamlılığı için yaşamını feda etmek fedakarlıkların en yücesidir. Sizler genç yaşlarınızda, yeri geldiği zaman bu fedakarlığı gösterdiniz. Bugün Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde varlığımızı sürdürüp daha iyi bir gelecek mücadelesi verebiliyorsak sizlerin bu büyük fedakarlıklarınız sayesindedir.
Bu topraklarda genç kuşaklarımız için daha iyi bir gelecek kurmak, ekonomisi ve demokrasisi ile daha gelişmiş bir toplumsal yapı oluşturmak, bu görevi üstlenmiş bugünkü kadroların en büyük sorumluluğudur.
Bir yandan bu sorumluluğun gereklerini yerine getirerek her açıdan daha güçlü bir Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti yaratmak; öte yandan da tüm ada halklarının eşitlik, özgürlük ve güvenlik içinde yaşayabilecekleri onurlu bir barışın tesisi için kararlılıkla uğraş vermek birlikte yürütülmesi gereken bir süreçtir.
Bu süreçte sizlerden aldığımız ilhamla, haklarımızın istikrarlı savunucuları olmaya devam edeceğiz. Ruhunuz şad olsun."

BAŞÇERİ: “KAHRAMANLARIN ŞANLI DİRENİŞ VE ZAFERİ 1974 KIBRIS MUTLU BARIŞ HAREKATI İLE TAÇLANARAK TARİHTE HAK ETTİĞİ YERİ ALDI”
Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri, şehitlik özel defterine şunları kaydetti:
"Aziz Şehitlerimiz;
Çanakkale Zaferi’nin 104. yıl dönümünü andığımız bu anlamlı günde manevi huzurunuzda bulunuyoruz. Yüce Türk milletinin istiklal ve istikbaline kast etmeye kalkanlara karşı vatan topraklarının her karışında kahramanca mücadele eden vatan evlatlarının şehadetiyle kazanılan bu zafer, şanlı tarihimizin sayfalarına altın harflerle nakşedilmiştir.
Bu zaferden yarım asır sonra bu kez Kıbrıs Türkü’nün varlığına ve hürriyetine göz dikenler karşısında yine vatan evlatlarını bulmuş, bu kahramanların şanlı direniş ve zaferi de 1974 Kıbrıs Mutlu Barış Harekatı ile taçlanarak tarihte hak ettiği yeri almıştır.
Bu duygularla Cumhuriyetimizin banisi Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları Yavruvatan Kıbrıs’ta yatan şehitlerimiz, Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı’nın terör saldırılarında şehit düşen değerli mensupları başta olmak üzere istiklal ve vatan uğrunda canlarını feda etmiş tüm kahraman şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyor, gazilerimize uzun ömürler diliyorum. Ruhunuz şad olsun.”

YILDIRIM: “EMANETİNİZ EMİN ELLERDEDİR. RAHAT UYUYUNUZ”
KTBK Komutanı Tümgeneral Yılmaz Yıldırım da şunları yazdı:
"Türk ulusunun ebedi varlığı ve vatanın bölünmezliği uğruna canlarını feda edip kanlarıyla gökteki ay ile yıldızı bayrak, yaşadığımız toprağı da vatan yapan aziz şehitlerimiz, bu topraklarda güven içinde yaşamamız için göstermiş olduğunuz fedakarlık ve benzersiz kahramanlıklarınıza duyduğumuz şükran ve minnet ile huzurlarınızdayız.
Aziz şehitlerimiz,
Yüce milletinin engin sevgi ve güvenine mazhar olmuş Türk Silahlı Kuvvetleri olarak vatan millet ve bağımsızlık uğruna rütbelerin en yücesi olan şehitlik mertebesine ulaşarak adlarınızı tarihe altın harflerle yazdıran sizlerden ecdadımızın manevi mirasından eşsiz zaferlerle dolu şanlı tarihimizden ve asil Türk milletinin sevgisinden aldığımız güçle Türkiye Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin varlığına ve temel değerlerine yönelebilecek saldırılara karşı her türlü fedakarlığı sergilemeye devam edeceğiz. Emanetiniz emin ellerdedir. Rahat uyuyunuz.
Bugün 104. yıl dönümünü kutladığımız Çanakkale Zaferi’ni ve şanlı tarihimizdeki nice zaferleri bize armağan eden başta ulu önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları ile istiklal ve kutsal vatan toprakları uğruna hayatlarını seve seve feda eden aziz şehitlerimizi rahmet minnet ve şükranla anıyor, manevi huzurlarında saygılarımı sunuyorum. Ruhunuz şad olsun.”


18 MART ŞEHİTLERİ ANMA GÜNÜ NEDENİYLE GÜZELYURT’TA TÖREN DÜZENLENDİ
18 Mart Şehitleri Anma Günü nedeniyle bugün Güzelyurt’ta Atatürk Anıtı önünde tören düzenlendi.
Güzelyurt Belediyesi’nden yapılan yazılı açıklamaya göre, Güzelyurt Belediye Başkanı Mahmut Özçınar’ın da katıldığı tören saat 10.00’da protokol sırasına göre anıta çelenklerin sunulmasıyla başladı. Ardından saygı duruşu ve saygı atışı gerçekleştirildi; İstiklal Marşı eşliğinde bayraklar göndere çekildi.
Daha sonra KTBK 49. Piyade Alay Komutanlığı adına Piyade Teğmen İsmail Kayacı ve Güzelyurt Meslek Lisesi Tarih Öğretmeni Şengül Akçabel günün anlam ve önemini belirten birer konuşma yaptı.
Güzelyurt Meslek Lisesi Öğrencilerinden Emine Yıldız’ın “Çanakkale Geçilmez” adlı şiiri okumasıyla tören sona erdi.

TEKKE BAHÇESİ ŞEHİTLİĞİ’NDE TÖREN DÜZENLENDİ
18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi’nin 104. Yıldönümü dolayısıyla Tekke Bahçesi Şehitliği’nde tören düzenlendi.
Töre, çelenklerin şehitliğe sunulması, saygı duruşu, atışı, ve İstiklal Marşı ile başladı.
Şehitlik Özel Defteri’nin Lefkoşa Kaymakamı Hüseyin Gültekin tarafından imzalanmasının ardından Şehit Aileleri ve Malul Gaziler Derneği Kültür Kolu Başkanı, şehit oğlu Kadir Okyar ile I. Piyade Alay Komutanlığı’ndan Piyade Yüzbaşı Soner Meşe, günün anlam ve önemini belirten konuşma yaptı.
Tören şehit kabirlerinin ziyaret edilmesiyle sona erdi.

GÜLTEKİN
Lefkoşa Kaymakamı Hüseyin Gültekin Şehitlik Özel Defteri’ne şunları yazdı:
“Aziz Şehitlerimiz,
Çanakkale Zaferi, ‘Çanakkale geçilmez’ destanının tarihe altın harflerle yazıldığı, ulus olma bilincinin tohumlarının atıldığı, dünya tarihini değiştiren ve yine dünya tarihinde bir benzeri olmayan varoluş mücadelesinin destanıdır.
Bu destanda büyük Türk milleti, vatanını korumak için canı pahasına savaşırken düşmanına bile esirgemediği şefkat ve merhametiyle inanç ve geleneklerimizden bir hukuku, yani savaşın da bir hukuku olduğunu bütün insanlığa göstermiştir. Bununla birlikte tarih boyunca özgürlüğü ve vatanı için savaşmaktan çekinmeyen Türk milleti Çanakkale destanı ile tüm ezilen, sömürülen uluslara örnek teşkil etmiştir.
Bu düşüncelerle, 18 Mart Çanakkale Şehitlerini Anma Günü ve Çanakkale Zaferinin 104. yıldönümü nedeniyle gerek Türkiye Cumhuriyeti gerekse KKTC’nin kutsal vatan topraklarını kanları ve canları pahasına savunarak bizlere eşsiz zaferler armağan eden tüm şehit ve gazilerimizi saygı, minnet ve rahmetle anıyorum.
Ruhlarınız şad olsun”

OKYAR
Şehit Aileleri ve Malul Gaziler Derneği Kültür Kolu Başkanı şehit oğlu Kadir Okyar, Çanakkale destanının vatan topraklarını korumak için şahlanan Türk milletinin destanı olduğunu belirtti.
Destanın eşsiz bir zafer yanında Gazi Mustafa Kemal gibi büyük bir komutan ve lideri de ortaya çıkardığını, milletin güvenini artırdığını, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasının yolunu açtığını dile getiren Okyar, Çanakkale’de maneviyatın maddiyatı yenmesinin önemine işaret etti.
Çanakkale zaferinin Türk milletinin kaderini olumlu etkilemenin yanında dünya milletlerinin bakış açılarını da değiştirdiğini dile getiren Okyar, aziz şehitleri rahmetle andı, şükranlarını sundu.

MEŞE
I. Piyade Alay Komutanlığı’ndan Piyada Yüzbaşı Soner Meşe, kutsal vatan toprakları uğruna canlarını feda eden aziz şehitleri rahmetle anarak başladığı konuşmasında, Çanakkale Zaferi’nin Boğaz’ın geçilmeyeceğini tüm dünyaya gösterildiği gün olduğunu söyledi.
Zaferin tüm yokluklar ve imkansızlıklara rağmen kazanıldığını dile getiren Meşe, zaferin çok önemli bir kilometre taşı olduğunu kaydetti.
Büyük Önder Atatürk olmak üzere tüm Anadolu insanının bu zaferden güç alarak Türkiye Cumhuriyeti’ni kurduklarını dile getiren Meşe, şehitlerin kahramanlıklarının nesilden nesile aktarılmasının önemine vurgu yaptı.

GAZİMAĞUSA’DAKİ ÇANAKKALE ŞEHİTLİĞİ’NDE TÖREN DÜZENLENDİ
18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi’nin 104. yıldönümü dolayısıyla Gazimağusa’daki Çanakkale Şehitliği’nde tören düzenlendi.
Törene, Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, Meclis Başkan Yardımcısı Zorlu Töre. Gazimağusa Milletvekili Resmiye Canaltay, Kaymakam Kemal Serpal, Merkez Komutanı Albay Serdar Ünal, 4. Piyade Alay Komutanı Piyade Kurmay Albay Ali Koruk, Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter ile diğer askeri ve sivil yetkililer katıldı.
Protokol sırasına göre çelenklerin anıta konulmasıyla başlayan törende saygı duruşunda bulunuldu, saygı atışı yapıldı.
İstiklal Marşı eşliğinde bayrakların göndere çekilmesiyle devam eden törende, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı’ndan Hava Savunma Yüzbaşı Uğur Kaya ile Doğu Akdeniz Doğa Koleji Öğretmeni Damla Solyalı konuştu.
Doğu Akdeniz Doğa Koleji öğrencisi Nehir Önderoğlu’nun okuduğu şiirin ardından tören Din İşleri Başkan Yardımcısı Mustafa Küçük tarafından dua okunması ve şehitliği ziyaretle sona erdi.

KAYA
Hava Savunma Yüzbaşı Uğur Kaya törendeki konuşmasında, 18 Mart tarihinin Çanakkale’nin denizden geçilemeyeceğinin tüm dünyaya gösterildiği gün olduğunu belirtti.
Kaya, Türk milletinin vatanı için zorluklara göğüs gerebileceğinin en güzel örneklerinden birinin Çanakkale Zaferi olduğunu kaydetti.
Uğur Kaya, ülkenin bölünmezliğine göz diken düşmanlar, terör örgütleri ve tüm tehditlerin, Türk milleti ve Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından bertaraf edileceğini ifade etti

SOLYALI
Doğu Akdeniz Doğa Koleji öğretmeni Damla Solyalı da Çanakkale’de gösterilen kahramanlıkla dünya tarihinin zirve noktalarından birine “Çanakkale Geçilmez “ yazdırıldığını kaydetti.
Solyalı, 18 Mart’larda Türk ulusunun Çanakkale şehitlerini yad ederken Çanakkale ruhunu yaşadığını belirtti.
Damla Solyalı, “Her 18 Mart geldiğinde, başımız minnetle eğilirken, övünçle doluyor göğsümüz” dedi.

Editör: Mehmet Kasimoglu