TARIM VE DOĞAL KAYNAKLAR BAKANI OĞUZ'UN 20 TEMMUZ BARIŞ VE ÖZGÜRLÜK BAYRAMI MESAJI
Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Dursun Oğuz, Barış Harekatı’nın 45’inci yıl dönümünü kutlarken, Adada Kıbrıs Türk halkının haklarını gözardı etmeyen, adil ve kalıcı bir çözüm bulunmasının arzuları olduğunu vurguladı. 
Oğuz,20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı nedeniyle yayımladığı mesajda, 20 Temmuz 1974 Barış Harekatı’nın, Kıbrıs Türk halkının onurlu varoluş mücadelesinde önemli bir dönüm noktası olduğuna işaret ederek, Kıbrıs Türk halkının 1963-74 arasındaki zorlu dönemde çetin mücadele verdiğini, toplumsal varlığını sürdürerek, Barış Harekatıyla birlikte özgür ve güven içinde yaşayabileceği bir coğrafyaya kavuştuğunu kaydetti. 
Bugün Kıbrıs Türk halkının, huzur içinde yaşadığını ve geleceğe umutla baktığını ifade eden Oğuz, “Türkiye Cumhuriyeti’nin vermiş olduğu destekle birlikte dün olduğu gibi bugün de ilerlemeye devam edeceğiz. İnsan haklarına aykırı olan, ambargo ve izolasyonlara karşı mücadelemizi sürdürüp, tüm platformlarda bu ambargoların haksızlığını dile getireceğiz” dedi. 
Oğuz mesajında şu ifadelere yer verdi: 
“Halkımızın Barış ve Özgürlük Bayramı’nı kutlar, bu topraklarda insanca ve özgürce yaşayabilmemiz için canlarını feda eden aziz şehitlerimizi rahmet ve minnetle anar, gazilerimize en derin sevgi ve saygılarımı sunarım.”

TÖRE: “KIBRIS TÜRKÜ, ANAVATAN TÜRKİYE'NİN GÜVENCESİNDE YOLUNA EMİN ADIMLARLA DEVAM EDECEK”
Cumhuriyet Meclisi Başkan Yardımcısı Zorlu Töre, daima uzlaşı ve hoşgörüden yana olan Kıbrıs Türkü’nün Anavatan Türkiye'nin güvencesinde yoluna emin adımlarla devam edeceğini vurguladı.
Töre, 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı nedeniyle yayımladığı mesajda, 20 Temmuz Barış ve Özgürlük bayramının şan ve şerefle kutlandığını söyleyerek, bundan tam 45 sene önce büyük Türk ordusunun Kıbrıs adasına barışı ve Kıbrıs Türk halkına özgürlüğünü getirdiğini kaydetti.  
Töre mesajında şu ifadelere yer verdi: 
“O günlerden bu günlere yükseltmek ve yüceltmek gayretinde olduğumuz, ilelebet muhafaza ve müdafaa edeceğimiz milli bir devlet kurduk. Bu devlet Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'dir. Kıbrıs Türk Halkı için Anavatan Türkiye'nin garantörlüğü ve Türk Ordusunun adadaki varlığının vazgeçilmez olduğunu 20 Temmuz Barış Harekatı’nın yıl dönümünde bütün dünyaya bir kez daha haykırıyoruz. Daima uzlaşı ve hoşgörüden yana olan Kıbrıs Türk'ü Anavatanı Türkiye'nin de güvencesinde yoluna emin adımlarla devam edecektir. Kıbrıs Türk halkının şanlı direnişinde ve 20 Temmuz Barış Harekatı esnasında şehit düşen kahramanları rahmet ve minnetle anıyoruz. 20 Temmuz ruhunu her zaman yaşatacağız.”

BAYBARS: “HİZMET ODAKLI DEVLET MEKANİZMASI OLUŞMASI HEDEFİYLE ÇALIŞMAYA DEVAM EDİYORUZ”
İçişleri Bakanı Ayşegül Baybars, “Gençlerin bu topraklara sımsıkı sarılması, devletlerine sevgiyle, gururla sahip çıkması için teknolojik yeniliklerle güçlendirilmiş, her yönüyle çağdaş standartlara kavuşmuş, hizmet odaklı devlet mekanizmasının oluşması hedefiyle çalışmaya devam edeceğiz” dedi.
Baybars, 20 Temmuz Barış ve Özgülük Bayramı mesajında halkın barış ve özgürlük bayramını kutlayarak, şunları kaydetti:
“Bugün, acı dolu karanlık günleri geride bırakmamızın ve özgürlüğe kavuşmamızın 45’inci yılını kutluyoruz. 21’inci yüzyılda maalesef bölgemizde çatışmalar, savaşlar halen devam etmektedir.  Çatışma ve savaşların yarattığı insanlık dramlarını çok iyi bilen bir halkız.
Günümüzde yaşanan bölgesel çatışmalar ve savaşların yarattığı kaygı verici gelişmeler, geçmişin acılarından ders alarak, geleceğimizi sağlam, güvenli temeller üzerine kurmanın ne kadar hayati öneme haiz olduğunu bir kez daha göstermektedir. 
Bir yandan çözüm için her türlü alternatif çabayı ortaya kayarken, diğer yandan da ülke insanımızın hak ettiği çağdaş standartları yakalamak için yapısal dönüşümleri gerçekleştirmeliyiz. 
Gençlerin bu topraklara sımsıkı sarılması, devletlerine sevgiyle, gururla sahip çıkması için teknolojik yeniliklerle güçlendirilmiş, her yönüyle çağdaş standartlara kavuşmuş, hizmet odaklı bir devlet mekanizmasının oluşması hedefiyle çalışmaya devam edeceğiz. 
Bu duygu ve düşüncelerle halkımızın 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı’nı kutlar, bizler için hayatlarını feda eden şehitlerimize Tanrı’dan rahmet, gazilerimize sağlık dilerim.”

SANER:  “ÖZGÜRLÜK, EGEMENLİK VE DEVLETTEN GERİ ADIM ATILMAYACAK”
Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Sekreteri Ersan Saner, Kıbrıs Türk halkının özgürlüğünden, egemenliğinden ve devletinden geri adım atmayacağını kaydetti.
Saner, “Gerçekleri ters yüz ederek Kıbrıs Türkü’nü 1974 20 Temmuzu öncesine götürmek için çaba gösterenler var. Özellikle gençlere gerçekleri anlatmak durumundayız” dedi.
UBP Genel Sekreteri Ersan Saner, halkın barış ve özgürlük bayramını kutladığı 20 Temmuz mesajında şunları kaydetti:
“20 Temmuz Kıbrıs Türk halkı açısından tarihi bir dönüm noktasıdır.  20 Temmuz olmasaydı 15 Temmuz'da başlatılan faşist Rum-Yunan darbesi başarıya ulaşır Kıbrıs adası Yunan egemenliğine girerdi. Muratağa-Atlılar-Sandallar’da, Taşkent’te, Aleminyo'da yaşanan Türk katliamları diğer yerleşim birimlerimizde de yaşanırdı. Anavatan Türkiye güneyden de tamamen kuşatılmış bir duruma düşer, bugün kendisine oynanmak istenen oyunların çok daha büyükleriyle karşı karşıya kalırdı.”
“20 Temmuz Barış Harekatı olmasaydı bugün sahip olduğumuz coğrafya ve devletimiz olmazdı” diyen Saner, şunları da ifade etti:
“Bu gerçekleri özellikle gençlerimize anlatmak durumundayız çünkü gerçekleri ters yüz ederek Kıbrıs Türkü’nü 1974 20 Temmuzu öncesine götürmek için çaba gösterenler vardır.
Biz, yaşananlar ve var olan gerçekler temel alınarak Kıbrıs’ta adil, kalıcı, yaşayabilir bir anlaşma için çaba gösterdik ama Rum tarafı hala Kıbrıs’ın bütününü hegemonyası altına alabilme hayali kuruyor.
Hala, hidrokarbon kaynakları için canının çektiği gibi araştırma ve sondaj yaparken bize ve Türkiye’ye aramalardan vazgeçmeyi, azınlık hakları ile yetinmeyi, Türkiye’nin etkin ve fiili garantisinin sıfırlamasına evet dememizi teklif edebiliyor.
Ancak bilinsin ki, Kıbrıs Türk halkı asla, özgürlüğünden, egemenliğinden, devletinden geri adım atmayacaktır. 
Barış ve Özgürlük Bayramımızın 45’inci yılını kutlarken bir kez daha 20 Temmuz Barış Harekatı döneminin Başbakanı Bülent Ecevit, Başbakan Yardımcısı Necmettin Erbakan ve 20 Temmuz Barış Harekatı dönemi Kıbrıs Türk Yönetimi Başkanı, KKTC’nin Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş ve dönemin tüm komutanları, tüm şehitlerimiz olmak üzere o büyük özgürlük savaşının başarıyla sonuçlanmasına vesile olan ve bugün aramızda olmayan herkesi rahmetle, kahraman gazilerimizi minnetle anıyoruz. Ulusal Birlik Partisi onların emanetlerine hassasiyetle sahip çıkmaya devam edecektir.”

SUCUOĞLU: “DAHA GÜZEL YARINLAR İÇİN TÜM GÜCÜMÜZLE ÇALIŞMAYI SÜRDÜRECEĞİZ”
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faiz Sucuoğlu, “20 Temmuz Barış Harekatı’nın 45 yılında daha güzel yarınlar için tüm gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz” dedi.
Halkın, Barış ve Özgürlük Bayramı’nı kutlayan Bakan Sucuoğlu, 20 Temmuz mesajında şunları kaydetti:
 “Kıbrıs adası için bir dönüm noktası olan 20 Temmuz Barış Harekâtı adada tesis edilen barış, istikrar ve huzurun güvencesi olmuştur. Kıbrıslı Türkler 45 yıl önce Türk Silahlı Kuvvetleri’nin gerçekleştirdiği iki aşamalı harekâtla özgürlüğüne kavuşmuştur. Anavatan Türkiye’nin de desteğiyle inanç ve kararlılıkla yolumuzda ilerlemeye devam ediyoruz. 
Varoluş Mücadelesi Lideri Dr. Fazıl Küçük, Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş’ı saygı ve hürmetle anarken Kıbrıs Barış Harekâtı’nı gerçekleştiren Türkiye Cumhuriyeti yöneticilerine ve Türk Silahlı Kuvvetleri mensupları ile KKTC Güvenlik Kuvvetleri’ne şükranlarımı sunarım. 
Bu günü Barış ve Özgürlük Bayramı olarak kutlamamızı sağlayan, canlarını feda eden şehitlerimizi rahmetle anarken, gazilerimizi saygıyla selamlarım. 20 Temmuz Barış  Harekatı’nın 45 yılında, daha güzel yarınlar için tüm gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz. 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramımız kutlu olsun.”


BELEDİYELER BİRLİĞİ BAŞKANI ÖZÇINAR’IN 20 TEMMUZ BARIŞ VE ÖZGÜRLÜK BAYRAMI MESAJI
Belediyeler Birliği ve Güzelyurt Belediyesi Başkanı Mahmut Özçınar, 20 Temmuz’un Kıbrıs Türkünün varoluş ve özgürlük mücadelesi açısından büyük önem ve anlam taşıdığını belirtti
Özçınar yayınladığı mesajda, 15 Temmuz Yunan cunta darbesinin, 20 Temmuz 1974’te Türkiye’nin Garanti ve İttifak Antlaşmalarından doğan haklarıyla yaptığı müdahale sonucunda bertaraf edildiğinin ve bu haklı müdahalenin Kıbrıs Türkünü özgürlüğe kavuşturduğunun altını çizdi.
Özçınar mesajında “Bu günlere nasıl ulaşıldığını, verilen mücadelenin önemini gelecek nesillere aktarmaya devam edip, geçmişten ders alarak çocuklarımız için güven veren bir gelecek inşa etmeliyiz. Halkımızın, 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı’nı kutlarken, Barış Harekâtı sırasında şehit düşenlere Allah'tan rahmet diler, gazilerimizi saygı ile anarım.” ifadelerine yer verdi.

YDP BARIŞ VE ÖZGÜRLÜK BAYRAMI MESAJI YAYINLADI
Yeniden Doğuş Partisi (YDP) Genel Başkanı Erhan Arıklı, hiç kimsenin statükonun yanlışlarını örnek göstererek Devlet düşmanlığı yapma hakkı olmadığını vurguladı.
Erhan Arıklı, Barış ve Özgürlük Bayramı vesilesiyle yaptığı yazılı açıklamada, Kıbrıs Türkünün, 1974, 20 Temmuz’da elde edilen zaferi, ekonomik, sosyal ve siyasal zaferlerle taçlandıramasa dahi, 
kendi devletine sahip olmanın kıymetinin bilinci içerisinde olduğunu kaydetti.
Devleti daha iyi noktalara getirmenin Kıbrıs Türkünün görevi olduğunu kaydeden Arıklı, “Hiç kimse yıllardan beri süregelen iç statükonun hatalarını Devlete mal etme ve iç statükonun yanlışlarını örnek göstererek Devlet düşmanlığı yapma hakkı yoktur, olmamalıdır” dedi.
Devleti yıkmak ve bayrağı indirmek için “iç ve dış şer odaklarının” uğraş verdiğini belirten Arıklı, “Bu uğraşlara rağmen Kıbrıs Türklerinin kahhar ekseriyetinin bağımsız bir devlet çatısı altında yaşamaktan son derece mutlu olduklarını biliyoruz” ifadesini kullandı.
Arıklı, Kıbrıs Türk halkının 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı’nı kutladı.

HÜR-İŞ: “20 TEMMUZ 1974 KIBRIS TÜRK HALKININ RUM ZULMÜNDEN KURTULARAK AYDINLIĞA ULAŞTIĞI GÜNDÜR”
Hür-İş, 20 Temmuz 1974’ün Kıbrıs Türk halkının Rum zulmünden kurtularak aydınlığa ulaştığı gün olduğunu vurguladı.
Hür-İş Genel Başkanı Ahmet Çaluda yaptığı açıklamada, 20 Temmuz 1974 Mutlu Barış Harekatı ile Anavatan Türkiye sayesinde tüm Kıbrıs adasına barış, huzur ve güvenlik geldiğini belirterek, “Bu nedenledir ki Anavatanımız Türkiye’nin garantörlüğü olmazsa olmazımızdır” dedi.
1974’ten sonra adadaki Kıbrıs Türk varlığının, ekonomik, siyasi ve sosyal anlamda varlığını kazandığını anımsatan Çaluda, bunun yanında Emperyalist güçlerin sömürülerinin Kıbrıs adası üzerinde devam ettiğini ve Kıbrıs Türklerin haklarını gasp ettiğini söyledi.
“Kıbrıs adasına ait petrol ve doğal gaz rezervlerinde Kıbrıs Türk halkı yok sayılarak parsellenmektedir” diyen Çaluda,  “Kısaca yüzyıllar önce biten sömürgecilik harekatı hala daha devam etmektedir.” dedi
Çaluda, 20 Temmuz 1974 Mutlu Barış Harekatı ile adaya gelen barışın, huzurun sürdürülebilmesi temennisi ile 20 Temmuz 1974’te canlarını feda edenlere Allah’tan rahmet, gazilere uzun ömürler dilerken, Kıbrıs Türk halkı için mücadelesini devam ettirenleri saygı ile selamladı.

KAMU-SEN: “20 TEMMUZ 1974, ZORLU MÜCADELENİN TAÇLANDIRILDIĞI GÜN”
Kamu Görevlileri Sendikası (Kamu-Sen) Genel Başkanı Metin Atan, “20 Temmuz 1974, Kıbrıs Türk halkının Kıbrıs’ta insanca yaşama ve var olma hakkını korumak adına verdiği zorlu mücadelenin taçlandırıldığı gündür” dedi. 
Kamu-Sen Genel Başkanı Metin Atan, 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı nedeniyle mesaj yayımladı.
Atan, 20 Temmuz 1974’ün; “Kıbrıs Türk halkının Kıbrıs’ta insanca yaşama ve var olma hakkını korumak adına verdiği zorlu mücadelenin taçlandırıldığı ve Rumların adada hâkimiyet kurmak amacıyla başlattığı ve fasılalarla sürdürdüğü Kıbrıs Türkü'nü yok etmeye yönelik planlı saldırıların son bulduğu gün” olduğunu vurguladı. 
Metin Atan, Kıbrıs Türk halkının yıllar süren varoluş mücadelesinin 20 Temmuz 1974’te zaferle taçlandırıldığını belirterek, şunları kaydetti:
“Mutlu Barış Harekâtı’yla Kıbrıs Türk halkının kaderi değişmiş, özgür ve bağımsız günlere kavuşulmuştur. Ne mutlu ki bugün özgürüz, güvendeyiz, kendi devlet çatımız altında anavatan Türkiye ile birlikte geleceğe umutla bakıyor, yolumuza emin adımlarla devam ediyoruz.
Barış Harekatı’nı gerçekleştiren Kahraman Türk Silahlı Kuvvetleri’ne, harekatın gerçekleştiği tarihe kadar azim, onur ve tüm gücüyle yok olmaya direnen Mücahit Kıbrıs Türk halkına ve bize her zaman destek olan Türkiye Cumhuriyeti’ndeki kardeşlerimiz ile tüm gazilerimize teşekkürlerimi sunar, Kıbrıs Türk halkının özgürlüğü uğruna canlarını feda eden aziz şehitlerimizi rahmetle anıyorum. 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramımız kutlu olsun.”

KIBRIS TMT DERNEĞİ 20 TEMMUZ MESAJI…
Kıbrıs TMT Mücahitler Derneği Başkanı Yılmaz Bora, 20 Temmuz 1974’te Türk Silahlı Kuvvetleri, uluslararası antlaşmalardan doğan meşru ve de barışçı müdahaleyi yapmamış olsa  bugün Kıbrıs’ta, Girit adasında olduğu gibi tek bir Türk kalmayacağını belirterek, Türkiye’nin  20 Temmuz 1974’te  haklı ve yerinde müdahaleyi  yaptığını kaydetti.
Kıbrıs TMT Mücahitler Derneği Başkanı Yılmaz Bora, 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı mesajında,  Şubat 1959’da ilgili taraflar arasında imzalanan Londra ve Zürih Antlaşmaları ile bağımsız Kıbrıs Cumhuriyeti meydana gelerek Kıbrıs’ta yeni ve umut dolu bir süreç başladığını ancak  “Megalo İdea” hayallerinden vazgeçmeyen Rumların Cumhuriyeti Enosis’e bir basamak olarak gördüklerini söylemelerinin Cumhuriyet’in temellerini dinamitlediğini belirtti.
Bora,  Kıbrıs Türk halkının  Cumhuriyet’i büyük bir coşku, heyecan ve samimiyetle karşıladığını  ancak karşı tarafın  niyetlerinin olumsuz olduğunu  kaydetti.
Rumların  Akritas ve Enosis planlarına değinen Bora, “ Gerek düşünceleri ve gerekse uygulamaya koydukları saldırı palanlarında başarılı olamadılar. Lefkoşa’da başlattıkları saldırılarını safha safha bütün Ada’ya yaydılar. Ama saldırdıkları her yerde gördükleri direnişler karşısında şaşkına döndüler. Kıbrıs Türk halkını bu saldırılarla yıldıramadılar.” dedi
3 km2 lik bir alan içinde insanlık dışı koşullarda yaşamaya mahkum edilen Kıbrıs Türk halkının, yediden yetmişe  ulusal direnişte yerini aldığını belirten Bora, yeterli silah ve cephanesi olmamasına rağmen  asla yılgınlığa ve umutsuzluğa kapılmadığını belirtti.
Bora,  direniş 11 yıl devam etmesine rağmen Kıbrıs Türk halkının   ne Rum’a ne de BM Barış Gücü’nün tehditkâr taleplerine boyun eğdiğini,  kadını, erkeği, yaşlısı ve genci ile birlikte bu direnişte başını dik tuttuğunu, Anavatan Türkiye’ye ve Türk Silahlı Kuvvetleri’ne güveninin  boşa çıkmadığını anlattı.
Dünyada savaşlardan ve toplu göçlerden sonra mülkiyet sorununun  her zaman iki devlet arasında yapılan bir anlaşma ile çözüldüğüne dikkat çeken  Bora şu ifadeleri kullandı:
“Bilinmelidir ki,  birleşik bir Kıbrıs’ın sahibi Kıbrıs Türk halkı olmayacaktır. Birleşik bir Kıbrıs’ın sahibi Avrupa yani AB ve sonuçta Yunanistan olacaktır. Sürdürülen bugünkü görüşmelerden olumlu bir sonuç beklenmemelidir. Zira Rum ve Yunan’ın ve onlara arka çıkan emperyalistlerin amacı bizleri Anavatanımızdan koparıp devletimizden vazgeçerek Birleşik bir Kıbrıs’ta Rum’a tabi olmamız hedeflenmektedir.”
Bora, başta öğretmenler olmak üzere KKTC aydınlarını Rum faşizmine karşı direnmeye; Kıbrıs’ın yaşanmış gerçeklerini halka anlatmaya, Kıbrıs Rum Yönetimi’nin maskesini düşürmeye, Kıbrıs Türklerinin aldatılarak içinden çıkılmaz bir tuzağa düşülmesini engellemeye davet etti.”
“Barış için Kıbrıs Türk halkının varlığını ve özgürlüğünü sağlayan KKTC’nin yaşatılması, gerçeği ortadadır.  Ama Anastasiadis ve diğer Rum yetkililerin Anavatanımız Türkiye ile olan koparılamaz bağlarımızı sonlandırmamızı istemekte ve Enosis  yolunu açacak ‘Sıfır Asker ve Sıfır Garantide’ ısrar etmektedirler” diyen Bora, yeni bir görüşme sürecinin KKTC’nin tanınması ile mümkün olacağını vurguladı.
Bora, “20 Temmuz Mutlu Barış Harekâtının 45’nci Yılında bizlere bugünleri, canları ve kanları ile armağan eden aziz şehitlerimiz ile gazilerimizi minnet ve şükranla anıyor ve Büyük Türk Ulus’una olan sarsılmaz inancımızı bir kez daha kıvançla yineliyoruz.” ifadelerini kullandı.  

ATICILIK FEDERASYONU'NUN 20 TEMMUZ MESAJI…
KKTC Atıcılık Federasyonu Başkanı Türker Yiğitcan, 1974 Barış Harekâtı’nın Ada’ya kalıcı bir barış ve huzur getirdiğini belirtti.
Yiğitcan yayımladığı 20 Temmuz mesajında, harekâtın anlam ve önemini iyice idrak ederek geleceğe ümit ve güvenle bakılması gerektiğini kaydetti.
Kıbrıs Türk halkının KKTC’yi huzur ve refah dolu yarınlara ulaştırmak için el birliğiyle çalışacağını ve cumhuriyete sahip çıkacağını vurgulayan Yiğitcan, 20 Temmuz Kıbrıs Barış Harekâtı’nı coşkuyla kutlarken, harekâtı gerçekleştiren merhum mücahit ve TSK mensupları ile şehitleri rahmetle andığını, gazileri selamladığını belirtti.

 

Editör: Mehmet Kasimoglu