MİLLİ EĞİTİM VE KÜLTÜR BAKANI ÇAVUŞOĞLU MESAJ YAYIMLADI 

Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Nazım Çavuşoğlu, Kıbrıs tarihine “Kanlı Noel” olarak geçen 21 Aralık saldırıları sırasında şehit olan Kıbrıs Türklerini rahmetle andı. 
Çavuşoğlu yayımladığı  mesajında, bu saldırı ve katliamların “Türk dünyasında derin yaralar ve acılar bıraktığını” belirterek, şöyle devam etti:
“Kanlı Noel saldırıları sırasında on binlerce insanımız göçe zorlanmış, 103 köy yakılıp yıkılmış ve 11 yıl süreyle halkımız göçmen duruma düşürülerek baskı altında insanlık dışı bir yaşama mahkum edilmiştir. 
Bu efsanevi direnişte hayatını kaybeden şehitlerimizi minnet ve şükranla anarken, Kıbrıs Türk halkı tek yumruk olarak Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni ilan etmiş, verilen mücadeleyi  devlet kurarak  taçlandırmıştır.
Halkımız, Kıbrıs Türk halkına yönelik soykırım harekatı karşısında olağanüstü bir direniş ve mücadele ortaya koymuş, 400 yılı aşkın geçmişi ile bu topraklardaki varlığını sürdürdüğü mücadele ile kendi egemen devletine kadar taşımıştır.”
Çavuşoğlu, şehitleri rahmetle, gazileri minnet ve şükranla andı, manevi huzurlarında saygıyla eğildiğini belirtti. 

SUCUOĞLU: “GELECEK NESİLLERE ÖZGÜR, DEMOKRATİK BİR ÜLKE BIRAKMAK İSTİYORSAK, GEÇMİŞTE YAŞANANLARI ÇOK İYİ BİLMELİ VE GEÇMİŞİMİZDEN DERS ÇIKARMALIYIZ”
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faiz Sucuoğlu, gelecek nesillere özgür, demokratik bir  ülke bırakmak için, geçmişte yaşananların çok iyi bilinmesi ve geçmişten  ders çıkarılması gerektiğine işaret etti.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faiz Sucuoğlu, "21-25 Aralık Milli Mücadele ve Şehitler Haftası" nedeniyle yayımladığı mesajda, Kıbrıs Türkü’nün, Kıbrıs’ta onurlu bir yaşam sürme mücadelesinde, önemli bir dönüm noktasını oluşturan, Kıbrıs Türklerini  Ada’dan yok etmek isteyen Rumların saldırısı ile başlayan ve 1974 Mutlu  Barış Harekâtı ile son bulan, tarihte, “Kanlı Noel” olarak anılan 21 Aralık 1963’ün üzerinden 56 yıl geçtiğini hatırlattı.
Bakan Sucuoğlu, mesajında şu ifadelere yer verdi:
“1960’da Ortak cumhuriyet kurulmasına rağmen, Kıbrıs Cumhuriyeti’ni Enosis’e sıçrama tahtası olarak gören Rum tarafı,  tek taraflı kararlarla Akritas planını yürürlüğe koymuş;  Kıbrıs Türklerinin adadan silinmesi için saldırılara başlamış ve maalesef bugün bile unutamadığımız büyük acıların yaşanmasına sebep olmuştur. Bu saldırılar yüzünden, 364 Kıbrıs Türkü hunharca katledilmiş , 8 bin 667 Kıbrıs Türkü yaşadığı 103 köyü terk etmek zorunda bırakılarak uzun yıllar zor koşullarda yaşamıştır. 
Kıbrıs Türk halkının varoluş mücadelesinde , Aziz şehitlerimizin  canlarını feda ederek gösterdikleri özveri ve azim, bugün  en önemli kazanımımız olan  Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti devletinin  kurulmasının  başlıca dayanağı olmuş; onların vatan ve millet sevgisi ve  kırılmaz cesaretleri bugünlere gelmemizi sağlamıştır.”
Ulu Önder Büyük Komutan Mustafa Kemal Atatürk’ün "Geçmişini bilmeyen milleteler geleceğine ışık tutamaz" sözünü anımsatan Sucuoğlu, şöyle devem etti:
“Bizler, gelecek nesillere özgür, demokratik bir  ülke bırakmak istiyorsak, geçmişte yaşananları çok iyi bilmeli ve geçmişimizden ders çıkarmalıyız.
Bu anlamlı gün dolayısıyla geçmişte yaşanan acıların bir kez daha tekrarlanmaması dileğiyle, Kıbrıs Türklerinin özgürlük mücadelesi uğruna canlarını korkusuzca feda eden, Kıbrıs Türkü’nün aydınlık günlere kavuşmasına vesile olan aziz şehitlerimizi rahmetle, gazilerimizi minnetle anıyor,  huzurlarında bir kez daha saygıyla eğiliyoruz.  "
 

BAYAR: “ARADAN 56 YIL GEÇMESİNE RAĞMEN RUMLAR AYNI GÖRÜŞÜ SAVUNMAKTADIRLAR”
Kıbrıs TMT Mücahitler Derneği Genel Başkan Yardımcısı Celal Bayar, Kıbrıslı Rumların görüşünün değişmediğini, Kıbrıs Türkünü azınlık olarak görmeye devam ettiğini; tarihin tekerrür etmemesi için KKTC’yi yaşatmak ve Türkiye’ye sahip çıkılması gerektiğini
ifade etti.
Bayar, Milli Mücadele ve Şehitler Haftası vesilesiyle yayınladığı mesajında,  Kıbrıs’ın Yunanistan’a bağlanması hayali kuran Rumlar’ın, adada Kıbrıs Türk halkının insanca, özgürce ve eşit statüde var olma, yaşama hakkını tanımak istemediğini, Enosis uğruna Kıbrıs Cumhuriyeti’nin yaşamasına izin vermediğini anımsattı ve “Aradan 56 yıl geçmesine rağmen bugün dahi aynı görüşü savunmaktadırlar. Çözüm arayışlarında da haklarımızı vermeyip bizi azınlık durumuna düşürmek istiyorlar. Bir diğer önemli hayati dayanağımız olan Garantileri ortadan kaldırmak istiyorlar” dedi.
Kıbrıs Türkünün 1963 – 1974 arasında çok mücadele verdiğini, bugün özgür ve egemen bir devlet sahibi olduğunu kaydeden Bayar, “Şimdi tanınma için adım atma zamanıdır. Bugün Adamızda iki ayrı idare ve Devlet vardır. Rum tarafının ve Dünyanın artık bu gerçeği görmesi ve kalıcı bir çözümün iki eşit arasında olabileceğinin kabul edilmesidir. Bu gerçek kabul edilmedikçe müzakere ve Federasyon görüşülmesi abestir “dedi.
Tarihin tekerrür etmemesi için KKTC’yi yaşatmak ve Anavatan Türkiye’ye sahip çıkılması gerektiğini vurgulayan Bayar, şehitlere rahmet diledi.

KIBRIS TÜRK EMEKLİ SUBAYLAR DERNEĞİ MESAJ YAYIMLADI
Kıbrıs Türk Emekli Subaylar Derneği gelecek nesillere göz yaşı dolu bir yaşam bırakmamanın ve geçmiş acılardan ders çıkarmayı sağlamanın herkesin görevi olması gerektiğini kaydetti.
Dernek tarafından 21 Aralık Mücadele ve Şehitler Haftası dolayısıyla yayımlanan mesajda, “Kanlı Noel” olarak anılan trajedinin 56. yıl dönümü olduğu hatırlatılarak, bu olaylar neticesinde binlerce Kıbrıslı Türk’ün evinden toprağından göç etmek durumunda bırakıldığına, 364’ünün de şehit edildiğine dikkat çekildi. Mesajda şehitler rahmetle, canları pahasına toplumsal direniş gösterenler ise saygı ve minnetle anıldı.

BELEDİYELER BİRLİĞI’NİN 21-25 ARALIK MİLLİ MÜCADELE VE ŞEHİTLER HAFTASI MESAJI…
Kıbrıs Türk  Belediyeler Birliği ve Güzelyurt Belediye Başkanı Mahmut Özçınar, Kıbrıs Türkünün, bugünkü varlığının, canlarını feda eden aziz şehitler sayesinde olduğunu hiçbir zaman unutmayacağını bildirdi.
Özçınar, Belediyeler Birliği adına yayınladığı 21 Aralık Mücadele ve Şehitler Haftası mesajında, Kıbrıs Türkü’nün yaşadığı acılar ve verdiği onurlu mücadelenin üzerinden 56 yıl geçtiğini, Kıbrıs Türkünün katliam, göç ve büyük trajedileri yaşadığını anlattı.
Özçınar mesajında şunları kaydetti:
“Çok acı hadiselerin yaşandığı 21 Aralık 1963 olayları hafızalara kazınmıştır.56 yıl sonra, bu acı olayları ve kayıplarımızı anarken hissettiğimiz büyük üzüntünün tarifiimkânsızdır.
Kıbrıs Türkü, bugünkü varlığının, canlarını feda eden aziz şehitlerimiz sayesinde olduğunu hiç bir zaman unutmayacaktır.Gelecek nesiller için, varoluş mücadelemizi kenetlenerek sürdürmek çok önemlidir. 
21-25 Aralık Millî Mücadele ve Şehitler Haftası vesilesiyle, aziz şehitlerimizi rahmet, gazilerimizi minnet ve saygıyla anarım.”

KIBRIS TÜRK EĞİTİMCİLER SENDİKASI: “BAZI ZAMAN DİLİMLERİ GEÇMİŞTE YAŞANAN ACILARIN UNUTULMAMASI VE GELECEĞE UMUT VE GÜVENLE BAKILMASI AÇISINDAN ÖNEMLİ”
Kıbrıs Türk Eğitimciler Sendikası, toplumların hayatlarında dönüm noktalarını ifade eden zaman dilimlerinin, geçmişte yaşanan acıların unutulmaması ve geleceğe umut ve güvenle bakılması açısından önemli olduğunu vurguladı.
Sendika Başkanı Himmet Turgut, 21 Aralık Mücadele ve Şehitler Haftası dolayısıyla yayınladığı mesajda, “Kanlı Noel” saldırısı sonrasında büyük acılar doğduğunu, 364 Kıbrıslı Türk’ün şehit olduğunu, 8 bin 667’sinin  de yaşadığı köyleri terk etmek durumunda kaldığını hatırlattı.
Turgut, “Gelecek nesillere bir barış ve huzur adası bırakmak istiyorsak geçmişte yaşanan bu ve benzeri her olayı çok iyi bilmeli ve bunlardan olumlu dersler çıkarmalıyız” dedi.

Editör: Mehmet Kasimoglu