GÜVENLİK KUVVETLERİ EMEKLİ SUBAYLAR DERNEĞİ: “ŞEHİTLERİMİZİ SAYGI, MİNNET VE RAHMETLE ANIYORUZ”

ATATÜRKÇÜ YAŞAM DERNEĞİ: “ŞEHİTLERİ BİR GÜN DEĞİL, HER GÜN ANMALIYIZ”

AK HATAYLILAR KARDEŞLİK DAYANIŞMA VE KÜLTÜR DERNEĞİ: “KKTC HALKININ MİLLİ MÜCADELE VE ŞEHİTLER HAFTASI KUTLU OLSUN”

,KARADENİZ KÜLTÜR DERNEĞİ: “ÖZGÜRCE YAŞAMAMIZ İÇİN CANLARINI VEREN ŞEHİT VE GAZİLERİMİZİ MİNNET VE RAHMETLE ANIYORUZ”

Kıbrıs Türk halkının varoluş mücadelesinde hayatını kaybedenlerin anıldığı 21- 25 Aralık Mücadele ve Şehitler Haftası nedeniyle çeşitli dernekler mesaj yayımladı.

GÜVENLİK KUVVETLERİ EMEKLİ SUBAYLAR DERNEĞİ

Güvenlik Kuvvetleri Emekli Subaylar Derneği Yönetim Kurulu, 21 Aralık Şehitler Haftası nedeniyle yayımladığı mesajda, “Kıbrıs’ımızın yakın tarihinde yaşadığımız ve 21 Aralık Kanlı Noel Haftası olarak hatırlanan trajedinin 52’nci yıl dönümündeyiz” ifadelerine yer verildi.

Mesaj şöyle devam etti:

“Aynı topraklarda yaşayan iki farklı toplumda olsa, aklı selim insanların huzur ve barış içerisinde yaşamayı tercih etmesi beklenirken, kan ve göz yaşının tercih edilmesi, maalesef bu gün bile unutamadığımız o acıların yaşanmasına neden olmuştur. Antlaşma ile oluşturulan ‘Kıbrıs Cumhuriyeti’ni Enosis’e sıçrama tahtası olarak gören Rum tarafı, ilk etapta gayri yasal anayasa değişiklik taleplerini ortaya atmış ve hemen arkasından ‘Akritas planını yürürlüğe koymuştu. Bunun sonucunda 364 Kıbrıs Türkü hayatını kaybetmiş, 8 bin 667 Kıbrıs Türk’ü yaşadığı 103 köyü terk ederek uzun yıllar zor koşullarda yaşamak zorunda bırakılmıştı. Ortak cumhuriyet kurulmasına rağmen, Rum tarafının tek taraflı kararlarla o günlerde insanlarımıza o büyük acıları yaşatması, günümüzde oluşamayan karşılıklı güvenin bir nedeni sayılmaktadır.

Bizler, gelecek nesillere bir barış, huzur adası bırakmak istiyorsak geçmişte yaşanan bu ve benzeri her olayı çok iyi bilmeli ve bunlardan olumlu dersler almalıyız. Toplumumuza yaşatılan o faşist ve her türlü şövenist saldırılarla benzeri toplumsal trajedilerin adamızda ve tüm dünyada artık son bulmasını diler, 21 Aralık haftasında canı pahasına toplumsal direniş savaşı veren tüm komutanlarımızı, silah arkadaşlarımızı ve kahraman halkımızı onurlu mücadeleleri adına kutlar, şehitlerimizi saygı, minnet ve rahmetle anarız.”

ATATÜRKÇÜ YAŞAM DERNEĞİ: “ŞEHİTLERİ BİR DEĞİL, HER GÜN ANMALIYIZ”

Atatürkçü Yaşam Derneği Başkanı Ahmet İşcan ise mesajında, “21 Aralık 1963 tarihinde Kıbrıslı Rumlar’ın adayı Helenleştirmek ve Türk varlığını temizlemek için kurdukları EOKA örgütü vasıtası ile ırkçı ve faşist emellerine ulaşmak hedefiyle harekete geçtikleri ve dünya tarihine kara bir leke olarak yazılan kalkışmanın 52. yıldönümündeyiz” ifadelerine yer verdi.

İşcan şöyle devam etti:

“1960 yılında kurulan ve Kıbrıslı Türkler’in kurucu ortağı olduğu Kıbrıs Cumhuriyeti’nden silah zoruyla dışlanan Kıbrıs Türkleri’nin adadan da silinmesi için saldırarak veya göçe zorlayarak hedefine ulaşmaya çalışan Rumlar, 1963 yılı 21 Aralık’ta tarihe Kanlı Noel olarak da geçen taarruzu gerçekleştirmişlerdir.

Aziz şehitlerimizin Kıbrıs Türk halkının varoluş mücadelesinde canlarını feda ederek gösterdikleri özveri ve azim, bugünlere ulaşmamızın başlıca dayanağı olmuştur. Onların vatan ve millet sevgisi, kırılmaz cesaretleri ve yılmaz kararlılıkları olmasaydı bugünlere gelinemeyeceğinin bilinci içerisindeyiz.

KKTC Atatürkçü Yaşam Derneği olarak şehitlerimizi yalnızca 21–25 Aralık Milli Mücadele ve Şehitler haftasında değil, yılın her günü ve saatinde unutulmadıkları için egemenliğe, bağımsızlığa ve bugünkü aydınlık günlere kavuşulduğunun bilinci içerisindeyiz.

Bu duygu ve düşüncelerle başta 21 Aralık 1963 yılında şehit düşenlere Allah’tan rahmet diliyoruz. Ruhları şad olsun.” 

AK HATAYLILAR KARDEŞLİK DAYANIŞMA VE KÜLTÜR DERNEĞİ: “KKTC HALKININ MİLLİ MÜCADELE VE ŞEHİTLER HAFTASI KUTLU OLSUN”

Ak Hataylılar Kardeşlik Dayanışma Ve Kültür Derneği Başkanı Mehmet İpek ise şehit ve gazilerle gurur duyduklarını ifade etti.

İpek mesajında şunları kaydetti:

“Kıbrıs Türk Halkının uzun ve zorlu mücadelelerden sonra özgürlüklerine vatanına ve bayrağına kavuştuğu bu varoluş mücadelesinde Kıbrıs Türkünün yıllar boyu maruz kaldıkları acı ızdırap gözyaşına rağmen umut ve azmini hiçbir zaman kaybetmediğini başını dik tutarak anavatan Türkiye’nin yılmaz desteğinde mücadelesini inançla sürdürdüğünü soykırımla ortadan kaldırıp adayı Yunanistan’a bağlamak için Akritas planını uygulamaya başlayan Rumlar hiç beklemedikleri bir direnişle karşılaşarak bu hedeflerini başarıya ulaştıramamışlardır.

Şehitlere Allahtan rahmet gazilere sağlık dileğinde bulunulan mesajda “Kuzey Kıbrıs Türk cumhuriyeti topraklarında anavatan ile el ele göklerden bayraklarımız inmeyecek huzur içinde yaşamak dileğiyle tüm KKTC halkının milli mücadele ve şehitler haftası kutlu olsun” denildi.

KKTC KARADENİZ KÜLTÜR DERNEĞİ

KKTC Karadeniz Kültür Derneği Başkanı Baki Aygün ise mesajında şunları kaydetti:

“Kıbrıs Türkü’nün, Kıbrıs’ta onurlu bir yaşam sürme mücadelesinde, önemli bir dönüm noktasını oluşturan, Kıbrıslı Türkleri Ada’dan yok etmek isteyen Rumların saldırısı ile başlayan ve 1974 Barış Harekâtı ile son bulan, tarihimizde, Kanlı Noel olarak anılan 21 Aralık 1963’ün üzerinden 52 yıl geçmiştir.

Adayı Yunanistan’a bağlamak amacıyla ada genelinde başlatılan Rum saldırılarına, Türk Mukavemet Teşkilatı çatısı altında dur diyerek, adadaki Türk varlığını korunmuş, bu uğurda birçok can feda edilmiştir. Bugün özgürce ve bağımsız yaşadığımız Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde huzur içinde yaşıyor olmamızın mimarı, hiç şüphe yok ki bu vatan uğruna can veren şehitlerimizdir. Bu uğurda canlarını veren şehit ve gazilerimizi minnet ve rahmetle anıyoruz. Ruhları şad olsun.”

Editör: Mehmet Kasimoglu