Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, BM yetkilisi Jane Holl Lute’un, Cenevre’de yapılacak Kıbrıs toplantısının, pandeminin başlamasından sonra Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres'in katılacağı ilk toplantı olacağını ve bunun Genel Sekreter’in Kıbrıs konusuna verdiği önemi gösterdiğini kendilerine ifade ettiğini söyledi. 
Cumhurbaşkanı Tatar, bugün Lute ile Cenevre toplantısı öncesi son görüşmelerini gerçekleştirdiklerini ifade ederek, BM yetkilisi Lute’un Cenevre’de yapılacak toplantının gerçekleşebilmesi için büyük bir çaba sarf ettiğini kaydetti, kendisine teşekkürlerini iletti.
Tatar, Kıbrıs Türk tarafının tutumunu bir kez daha Lute’a aktarma fırsatı bulduklarını söyleyerek, “egemen eşitliğe dayalı, yan yana yaşayan iki bağımız devletin iş birliği ile Kıbrıs’ta sürdürülebilir, kapsamlı, adil ve herkesin saygı duyabileceği bir anlaşmanın olabileceğini” yineledi. 
Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs Türk tarafının, Cenevre’de gerekli açılımları yapmak ve yeni fikirlerini masada BM’ye ve ilgili taraflara aktaracağını ifade ederek, “Son 50 senedir söylenenler bellidir. 50 seneden sonra ilk kez yeni bir şey söylemeye gidiyoruz” dedi.
Adada temaslarda bulunan Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres'in Kıbrıs için görevlendirdiği üst düzey BM yetkilisi Jane Holl Lute ile saat 13.00’te çalışma yemeğinde bir araya gelen Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, bir buçuk saat süren görüşme sonrası basına açıklamalarda bulundu.
27-29 Nisan tarihlerinde Cenevre’de gerçekleştirilecek 5+BM gayriresmi toplantıya yönelik hazırlıkların ele alındığı görüşmede, Cumhurbaşkanlığı Özel Temsilcisi Ergün Olgun’un yanı sıra, müzakere heyeti üyeleri yer aldı. 
BM yetkilisi, bu sabah da Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile görüşmüştü.

Editör: Mehmet Kasimoglu