YDP Genel Başkan Yardımcısı Ali Akın Önder tarafından yapılan yazılı açıklamada, okuma ümidi ile adaya gelen ve üniversite harcını yatıramayan öğrencilerin bir süre sonra kaçak işçi statüsü ile çeşitli işlerde çalışmaya başlaması güvenlik ,sağlık ve uyuşturucu riski oluşturduğunu vurguladı.
Önder, "hükümetimizin haclarını yatıramayıp kaçak duruma düşen bu öğrenciler için bir defaya mahsus af çıkartması ve üniversitelerinin kayıt ücreti affı ile bu öğrencilere okula kaydetmesinin sağlanmasıdır. Hükümetimizi bu konuda acil önlem almaya davet ediyoruz. " dedi.

YDP'den yapılan açıklama aynen şöyle:
"Ülkemizdeki öğrenci sayısı tehlikeli bir şekilde azalmakta ve üniversite sektörünü tehdit etmektedir. 
Yıllar itibari ile tanınmamışlık ve büyüme sorununa tutulan ilk kurulan üniversitelerimiz, öğrenci getirdiği ülkelerde aracı-komisyoncu denilen ve her getirdiği öğrenci üzerinden komisyon alan kişilerle çalıştılar. Üniversite sektörünü tehlikeye sokan unsurlardan bir tanesi üniversitenin kullandığı bu “Aracı ve komisyonculardır”. Çünkü kontrolsüz bir şekilde çalışan bu Aracı-komisyoncular ülkemiz ve üniversitelerin tanıtımı yaparken ülkemizi AB ülke olarak tanıtmakta, okuma ve çalışma imkânına sahip bir ülke olarak pazarlamakta, böylece öğrencileri yanıltmaktadırlar.  
Bu vaatlere inanan yabancı öğrenciler buraya geldiklerinde durumun hiç de kendilerine anlatıldığı gibi olmadığını görmekte ve hayal kırıklığına uğramaktadırlar. 
Çalışıp okuma ümidi ile adaya gelen ve üniversite harcını yatıramayan bu öğrenciler bir müddet sonra kaçak işçi statüsü ile çeşitli işlerde çalışmaya başlamaktadırlar. Ve böylece 3 önemli riski ülkemize taşımışlardır.  
Bunlar:
1. Güvenlik riski
2. Sağlık riski 
3. Uyuşturucu riski
YDP Olarak teklifimiz hükümetimizin haclarını yatıramayıp kaçak duruma düşen bu öğrenciler için bir defaya mahsus af çıkartması ve üniversitelerinin kayıt ücreti affı ile bu öğrencilere okula kaydetmesinin sağlanmasıdır. Hükümetimizi bu konuda acil önlem almaya davet ediyoruz.  
Saygılarımızla 
Ali Akın ÖNDER 
Genel Başkan Yardımcısı"

Editör: Mehmet Kasimoglu