Akıncı, Birleşmiş Milletler'deki (BM) temaslarının ardından New York'ta Türk gazetecilerle bir araya geldi. Kıbrıs sorunu çözülürse, Doğu Akdeniz'de doğalgaz yatakları nedeniyle gerginlikler yaşanması yerine işbirliği olanaklarının artmasının mümkün olacağına dikkati çeken Akıncı, bütün bunların, iyi niyetle çalışmaya ve çözüm hedefi doğrultusunda hareket etmeye bağlı olan konular olduğunu dile getirdi. Akıncı, bunun için de bugüne kadar varılan mutabakatlara uymanın ve 1. Cenevre Konferansı'nın sonuç bildirisi doğrultusunda hareket etmenin önemli olduğunu söyledi.

"TÜRKİYE'YE TEŞEKKÜR EDİYORUM"
 Ortaya çıkan tabloyu bir tarafın kazandığı diğer tarafın kaybettiği durum olarak algılamak ya da algılatmanın yanlış olacağına işaret eden Akıncı sözlerini şöyle sürdürdü:
 "Biz Kıbrıs'da adil, eşitlikçi, herkesin güven içinde yaşayabileceği bir çözümün peşindeyiz. Bu nedenle haziran ayında yer alacağı açıklanmış olan ve tabii ki gününün garantör ülkelerle de konuşularak tespit edileceği bu son fırsatın çok iyi değerlendirilmesi gerekir diye düşünüyorum. Son fırsat diyorum çünkü federal çözüm için yıllardır konuşuluyor, gayret ediliyor ve artık toprakta da ileri adımların atılabildiği, güvenlik garantileriyle ilgili konferansların toplanabildiği bir noktaya geldik. Bu noktaya gelmek Kıbrıs Türk tarafının ve Türkiye'nin ciddi gayretleriyle oldu, bunun da altını çizmek istiyorum. Bu çerçevede bugüne kadar ve özellikle son dönemde yakın istişare içinde olduğumuz Türkiye Cumhuriyeti'nin hükümetlerine verdikleri destekten dolayı da teşekkür etmek isterim."

Ayrıntılar VATAN'da
Kaynak: T.A.K.

Editör: Mehmet Kasimoglu