Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile dün bir araya geldi.
New York’taki BM binasında yer alan görüşme Kıbrıs saatiyle 20.25’te başladı.
Guterres ve Akıncı, görüşmenin başında basın mensuplarına el sıkışarak poz verdi.
Akıncı’ya, Müzakereci Özdil Nami, KKTC’nin New York Temsilcisi Mehmet Dana, Cumhurbaşkanlığı Diplomasi ve AB Danışmanı Erhan Erçin, Özel Kalem Müdürü Cenk Gürçağ ve Sözcü Barış Burcu eşlik ederken Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Siyasi İşlerden Sorumlu Yardımcısı Jeffrey Feltman da hazır bulundu.
Yaklaşık yarım saat süren görüşme sonrası Cumhurbaşkanı Akıncı, Birleşmiş Miletler Genel Merkezi’nde açıklama yaptı.
Akıncı, Güney Kıbrıs’taki Başkanlık seçimi nedeniyle yakın bir zamanda BM’den müzakerelerin yeniden başlaması için inisiyatif üstlenmesini beklemediklerini kaydetti.
Müzakerelerin açık uçlu devam edemeyeceğine de vurgu yapan Akıncı; bundan sonra nasıl bir yöntem izleneceğinin düşünülmesi gerektiğini söyledi.
Güven artırıcı önlemler konusunda da değinen Akıncı, mobil telefonlar ve elektrikte interkonekte konularında adım atılamadığını ifade ederek süreçte kurulan komitelerin çalışmalarına devam etmesi gerekliliği üzerinde durdu.
Cumhurbaşkanı Akıncı; gazetecilerin sorularını da yanıtladı.
Federasyon konusunda toplumların yaklaşımının sorulması üzerine Akıncı; ‘Kıbrıs sorunun çözümünün 2004’e göre bugün çok daha zor olduğuna işaret etti ve 10 yıl sonra imkansız hale gelebileceği uyarısını yaptı.
Akıncı, Rum toplumunun eşit ortaklığa hazır olmadığı yönündeki görüşünü de aktardı.


Ayrıntılar VATAN'da
Editör: Mehmet Kasimoglu