Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Elizabeth Sphear’ı kabul etti.
Cumhurbaşkanlığı’nda gerçekleştirilen görüşme saat 11.00’de başladı. Görüşme sonrasında  Cumhurbaşkanı Akıncı, basına açıklama yaptı.
Akıncı, Birleşmiş Milletler’in Kıbrıs’la ilgili hazırladığı iki rapor olduğunu ifade ederek, Birleşmiş Milletler’in gönderdiği raporun ilgili kişiler tarafından değerlendirildiğini ve ortaya çıkan sonuçları Sphear ile paylaştığını söyledi.
Raporla ilgili görüşlerini içeren bir de sunum hazırlayıp Sphear’a sunduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Akıncı, “raporda yanlış gördüklerimizi eksik gördüklerimizi düzeltmesini talep ettim”dedi.
Akıncı, söz konusu raporun Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nden çıktıktan sonra ayrıntıları paylaşacağını da söyledi.
Dünya’da yaşanan pandemi nedeniyle Ada’da iki taraf arasındaki ilişkilerin daha da önem kazandığını dile getiren Akıncı, Covid-19’dan sonra ortaya çıkan ikili ilişkileri daha ileriye nasıl götürebilineceği konusunda Sphear ile görüştüklerini anlattı.
Cumhurbaşkanı Akıncı, “ikili ilişkilerin daha ileriye götürülmesi şarttır. Pandeminin çok yakın zamanda biteceğini hiçbir bilim adamı söyleyemiyor ve tüm dünya gibi Kıbrıs’ta yaşayan bizler de bu ciddi sorunla mücadele etmeye devam edeceğiz. O nedenle adada iki taraf arasında daha verimli bir ilişkiyi geliştirmemiz gerekir”dedi.
Konuşmasında Rum Yönetimi tarafından hala kapalı tutulan Lokmacı geçiş kapısı konusuna da değinen Akıncı, Lokmacı geçiş noktasının iki taraf için önemli olduğunu dile getirdi ve Rum tarafının lokmacı kapısnın açılması konusundaki tavrının yanlış olduğunu ve bunu da BM’ye ilettiklerini söyledi.
Akıncı, Lokmacı Kapısı’nın açıklaması konusu BM’nin daha ciddiyetle ele alıması gereken bir konu olduğunu da söyledi. Sağlık Bakanlığı’nın epidemiyolojik raporun sunulup sunulmadığı sorusuna karşılık ise raporun hala sunulmadığını belirterek, raporun sunulmamasına rağmen ilgili bakanlığın yaptığı açıklamaları hayretle izlediğini belirtti.
BRTK

Editör: Mehmet Kasimoglu