- "ŞAHISLARA DEĞİL DAİREDEKİLERE KIZGINIZ"
Lefkoşa Arap Ahmet Cami günlerdir kapalı ve etraftaki vatandaş bu durumdan şikayetçi. Vatandaş ibadetlerini yapamıyor bundan dolayı birçok şikayette bulundu. Camide görevli olan imamın ailesini almak için Türkiye’ye gittiği öğrenildi. Vatandaş imamın izinde olmasından değil yerine birisini atmadıklarından şikayetçi olduklarını sürekli dile getirdiler.
Arap Ahmet Cami çok eski ve değerli olan bir cami ve gelen turistlerin dikkatini çeken bir cami. Bu durumda kapalı olması insanların tepkisini aldı. Vakıfların bu cami hakkında çalışma yapması, ve en yakın zamanda bu sorunun çözülmesini bekleniyor.

Ali Sarı (Arap Ahmet Cami Muhtarı):
Muhabir: Uzun bir suredir caminin kapalı olduğu doğru mudur?
Muhtar: Evet şuan kapalı ve kimse açmıyor. Hoca izne gitti ve şuan cami kapalı. Cuma günü buraya en çok gelen insanların olduğu bir yer fakat kapalı olduğundan kimse gelmiyor. Bahçenin kapısı açık fakat cami kapalı. Çok şikayet ettiler fakat bir sonuç alınamadı. Selimiye Camisinde üç tane hoca var fakat Cuma günleri buraya kimseyi göndermiyorlar ki Cuma namazları çok önemli olduğunu bildikleri halde yine de kapalı tutmaya devam ediyorlar.
Rauf AlhallaQ (Din İşleri Başkanı Lefkoşa Bölge Temsilcisi):
Muhabir:
Arap Ahmet Cami 15 gündür kapalı, insanlar kapalı olduğuna dair şikayette bulundular neden bu kadar zamandır cami kaplı?

ADA GENELİNDE YAKLAŞIK KIRK CAMİNİN GÖREVLİSİ YOK
Rauf AlhallQ:
Bu durumun haber olacaksa şu şekilde olması daha doğru olur. Sadece Arap Ahmet Cami adına konuşmak doğru olmaz. Şuanda ada genelinde belki kırk tane camimiz boş ve görevlisi yok. Bu kurumda çalışanlar diğer kurumlardaki gibi emekli olabiliyorlar ve onlarda hasta olabiliyorlar. Bu kurum ne yazık ki 2003 yıllarında alım oldu o tarihten bu yana hiçbir alım olmadı. Adamlar emekli oldular yaklaşık olarak son bir ay içerisinde 15 kişi emekli oldu. Ancak bu giden kişinin yeri boşalır zaten adam Camide tek başına duruyor. Şuan Lefkoşa’da Arap Ahmet, Yeni Cami , Akıncılar gibi birçok cami boş. 
Eskiden Türkiye’den görevli gelirdi. Mesela burada otuz kişi bir eksiğimiz vardı hemen otuz kişi gelirdi. Türkiye eskisi gibi davranmıyor Avrupa’da büyük bir yoğunluk var bundan dolayı eskisi gibi görevli göndermiyor. Ben Kıbrıs İlahiyat Derneği Başkanıyım bize yaklaşık ilahiyat mezunu yüz tane arkadaşımız var. Beş sene oldu ilk mezunların sayısı ama maalesef hiçbir tanesi ne Din İşleri Başkanlığına gelebildi ne de öğretmen olabildi. 

HÜKÜMET ALIMLAR KONUSUNDA DUYARSIZ
Mezun olanlar ne olabilirler ya imam olur ya da Din Kültürü Ve Ahla Bilgisi Öğretmeni olabiliyor. Ne oraya koyabildik ne de buraya koyabildik. Hükümet bu konuda duyarsız davranıyor. Dernek adına defalarca Milli Eğitim Bakanlığıyla görüştüm, defalarca Başbakanlık, yönetim kurulu başkanlarıyla görüştüm fakat sadece güzel söz var ama icraat yok.
 Din İşleri Başkanlığı Başbakanlığa bağlı ama doğrudan değil dolaylı olarak burada ofisleri odaları var yönetim kurulu başkanlığı adı altında bunlar siyasi adamlardır. Bunlar hem vakıflara bakıyorlar hem de Din İşleri Başkanlığına ve bunların üzerinden Başbakanlığı bağlıyız. Din İşleri yasaya göre sadece yeterlilik sınavı açılıyor. Biz 2018 yılında Eylül ayında o sınavı yaptık ilan ile bugün şeriattan bir kısmı sınava girdi. Otuz tanesi bu sınavı kazandı ve bu sınavdan geçtiler. Dolayısıyla bunlar açılacak olan bölüme müracaat hakkı elde ettiler. Ama münhal açılmadı bunun için bütçede ayrıldı. Maliye tarafında bunlar için bütçe alıyorduk ancak burada istikrarsızlık var. Başbakanlıktan yönetim kurulana yazı geldi bu seferde hükümet gitti. 

CENAZE VAR İMAM YOK
Bu konunun en taze örneği Akıncılar Belediye Başkanı aradı orada cenaze olduğunu söyledi hocam ne yapalım diye sordu. Bu seferde Akıncılar uzak bir yer gidebilecek olan konumlar Paşaköy’den, Dilekkaya’dan onlarda tek oraya birisini göndermem demek öğlen namazının o camide kılınması demek öyle bir durum var.

VAKIFLAR İDARESİ BİZE KARŞI SORUMLU
Girne’de on sekiz cami boş Arap Ahmet Camide bunlardan birisi fakat bu camiye Türkiye’den bir görevli geldi. Bu görevli gelmeden burası aylarca boştu. Bir iki sefer birisini tutup orayı temizlettik ancak Din İşeri Başkanlığının bütçesi belli nasıl bu işler parasal konularla vakıflar ilgilenir. Çünkü Vakıflar İdaresine bağışlanan bu bütçelerle bize karşı sorumlu. Caminin temizlenip faturasının oraya gitmesi gerekiyor. Onlarda işlerinin yürütmüyor bir sürü hikaye dolayısıyla her cami de olan bir kutu var ve cemaat ve hayırseverler o kutuya para atarlar, kutudan ne kadar para çıkarsa onunla temizlik yaptırıyoruz çünkü büyük bir bahçe olduğundan bir kişinin yapması mümkün değil. İmam caminin içerisini temizleyebilir ama bahçenin içerisini temizleyemez. 
Bu cami kapalı olduğu için kutuda bir şey yok. İnsanlar açık tutulmasını istiyor fakat bir sürü çocuk var adamlar musluklara kadar çalıyor beni camiyi açık bırakmam olmaz. Herkesin görevini yerine getirmesi gerek. Ortada bir sorun var ve işler yürümüyor, bütçede var. O para neden kasada kalsın, neden bu insanlar işsiz kalsın? Türkiye’den görevli getirilmesine de karşıyım burada dinci bir sürü arkadaşımız var.
Geçen bir kadın geldi şikayette bulundu ama vatandaş gelip şikayetini yapar bizim söylediklerimize kulaklarını tıkar. Sizin de sorumluluklarınız var. İmam istiyoruz deyince karşı çıkmayacaklar böyle bir durum da var. Alım işleri Din İşlerinin yetkisinde değildir. O sadece yeterlilik sınavını açar yeterlilik belgesini verir. Onun dışında bundan sonra münhalleri açan Başbakan ve Başbakan Müsteşarıdır. Buraya talimat verir yönetim kurulu münhali açar ve iki hafta askıda kalır, mülakatlarını yapar daha sonrada alımını yapar. Şuan da ben bir yazı hazırlıyorum ne kadar basına ulaşırsa insanların da daha çok bilgisi olacak. 
Arap Ahmet çok önemli bir cami fakat onun gibi birçok cami var burada onlarda boş insanların oraya da bakması gerekiyor. İnsanlar Cuma namazlarından olmasın diye mezun olan kişileri çağırıyoruz. Karşılıksız geliyor bu arkadaşlar, işyerlerinden izin alıp Camiye gelip namazları kıldırtıyorlar günün sonunda bunu bir tek biz biliyoruz insanların bundan haberi yok. 

Selahattin Sarsu (mahalle bakkalı):
Muhabir:
Arap Ahmet Cami uzun bir süredir neden kapalı?

HOCADAN YANA ŞİKEYETİMİZ YOK
Selahattin Sarsu:
Bu cami bayramdan beri kapalı, Cuma günleri dahi kapalı ve biz bundan çok rahatsız oluyoruz. Bizim hocadan yana şikayetimiz yok, hoca izne gidip evini buraya getirmeye gitti. Ama buraya bir tane bile görevli atanmadı. Vakit namazlarını bırak Cuma namazına bile kimseyi buraya göndermediler. Şikayetlerimiz kayda alınmadı. Biz Rumlardan daha mı kötüyüz, bizim Din İşleri Başkanımız gidip Rum Kiliselerini gezeceğine kendi camilerini gezsin. Burası Osmanlı eseri bu konuda ben çok dertliyim. Burası bir kültür mirası, buraya bakılmayacakta nereye bakılacak. 
BİZİ KAİLE ALMIYORLAR
Ben geçen gün Din İşlerine gittim daire bile kilitliydi. Ama bunlara verdiğimiz vergiler zehir zıkkım olsun. Bunu Din İşleri Başkanına söylüyorum. Sesimiz nereye kadar duyulursa duyurmak içinde uğraşacağız. Hoca memurdur, izinlidir normaldir ve biz bunlara kızmıyoruz. Bu camiye turist geliyor ve caminin temizliği yapılmıyor. Vakıflara da çok kızgınız çünkü vakıflar göstermelik çalışıyor. Sadece gazetelere manşet olsun diye binaları sıvalayıp gösteriş yapıyorlar. Onlara çok kızgınız…
Haber ve Fotoğraflar: Esengül Aykaç
VATAN ÖZEL
 

Editör: Mehmet Kasimoglu