Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri’nin Kıbrıs’la ilgili geçici Özel Danışmanı Jane Holl Lute’un liderlerle ayrı ayrı yaptığı görüşmeler ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Lute’la görüşmesinde “yeni fikirler ortaya koyması”, Rum gazetelerine de haber oldu.

Fileleftheros gazetesi “Karşılığı Olmayan Jest” başlığıyla manşete çektiği haberinde, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in “dönüşümlü başbakanlık” önerisinin, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı tarafından reddedildiğini yazdı.

Lute’un Kıbrıs’a dördüncü ziyaretinin de ilerleme olmadan sona erdiğini yazan gazete, bunun Kıbrıs sorunu ve müzakerelerin başlaması konusunda var olmaya devam eden zorluğu gözler önüne serdiğini öne sürdü.

Gazete Lute’un liderlerle dün gerçekleştirdiği temaslardan “Rum tarafının çeşitli önerilerle çıkmazın aşılması ve müzakerelere geri dönülmesi için çabaladığı; Kıbrıs Türk tarafının ise liderler arasındaki bir görüşmeyi bile kabul etmek için, siyasi eşitliğin kabul edilmesi talebinin arkasına mevzilendiğinin ortaya çıktığı” iddiasında bulundu.

Anastasiadis’in Cumhurbaşkanı Akıncı’dan aleni bir şekilde olumsuz yanıt almasına rağmen, dünkü görüşme sırasında, bir dizi konunun ele alınması için liderler ve Lute arasında bir görüşme yapılması önerisini Lute’a ilettiği de belirtildi.

“Anastasiadis’in siyasi eşitlik ve dönüşümlü başkanlık konusunda ise iki eksende hareket ederek tezlerini sunduğunu” yazan gazete, bunları şöyle sıraladı:

“1. Edinilen bilgilere göre, kendisinin siyasi eşitlik ve etkin katılıma karşı olmadığını söyledi. Lute’a, siyasi eşitlik konusundaki Türk tezinin hayata geçirilmesiyle ne olabileceğini izah etti.

2. Devlet sisteminin, başkanlık sisteminden parlamenter sisteme değiştirilmesi ve yeni sistem temelinde dönüşümlü başbakanlıkta mutabık kalınıp, hükümetin ise toplumsal ayrım temelinde değil, tek partinin oy pusulasıyla ortaya çıkması önerisinde bulundu.”

Anastasiadis’in hareketinin Cumhurbaşkanı Akıncı tarafından hemen reddedildiğini öne süren gazete, haberinin devamında Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu’nun açıklamalarına da yer verdi.

Lute’un ise liderlerle yaptığı görüşmelerin ardından Kıbrıs’tan ayrıldığını kaydeden gazete, dikkatlerin ise şu an BM Genel Sekreteri’nin hazırlayacağı ve BM Güvenlik Konseyi’ne sunulacak rapora çevrildiğini ifade etti.

Kıbrıs sorunuyla ilgili iyi niyet misyonu raporunun, sonuç veya bir anlaşma olmamasından ötürü, şu ana kadarki gelişmeleri kayda geçirmesinin beklendiği ifade edildi.

Gazete “Yeni Hareket Karşılıksız- Çıkmazın Sonlanması İçin Anastasiadis’ten Lute’a Yeni Öneriler- Dönüşümlü Başbakanlık Önerdi” başlıklarıyla iç sayfadan da yer verdiği haberinde, Anastasiadis’in dün Lute’la gerçekleştirdiği iki saatlik görüşmede, Kıbrıs sorunundaki çıkmazın sona ermesini başarma ve referans şartları üzerinde anlaşmaya varılması çabasının ilerlemesi yönünde çabaladığını iddia etti.

Editör: Mehmet Kasimoglu