Fileleftheros “Davutoğlu İçin Mekanizmalar Çalışmaya Başladı... Bütün Düzeylerde Hazırlık Temasları... Atina, Lefkoşa İle Direkt İrtibat Halinde Olacak” başlıklı haberinde, Yunanistan’ın, Doğu Akdeniz ve Ege’deki faaliyetlerinden rahatsız olmasına karşın Türkiye ile iletişim kanallarını açık tutmakta ısrarlı olduğunu yazdı.

ATİNA, TÜRKİYE İLE İLETİŞİM KANALLARINI AÇIK TUTMAK İSTİYOR

Atina’nın, Ahmet Davutoğlu’nun 5-6 Aralık’ta gerçekleşecek ziyaretinden ve yapılacak Türk-Yunan Yüksek İşbirliği Konseyi’nden bir sonuç çıkmasını beklemediğini belirten gazete, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki faaliyetlerine devam ettiği sürece bu ziyaretin Yunanistan açısından büyük risk taşıdığını vurguladı ancak buna rağmen hazırlıkların çeşitli düzeylerde devam ettiğini belirtti.

Gazeteye göre, Davutoğlu’nun ziyaret gündeminin oluşturulması maksadıyla dün Yunanistan Dışişleri Bakanlığı’nda 7 bakanlığın katıldığı toplantı yapıldı. Toplantıda, Türkiye ile yeni anlaşmalar yapılmasının beklenmediği ortaya çıkarken, Yunanistan’ın Türkiye ile halen imzalanmış anlaşmalarda ilerleme kaydedilmesini murat ettiği belirtildi.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Evangelos Venizelos 29 Kasım’da İstanbul’a giderek, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Davutoğlu’nun Atina’da gerçekleştireceği temasların gündemini ve Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki faaliyetlerini görüşecek.  Türkiye Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ile Yunanistan Dışişleri Bakanlığı Genel Sekreteri Anastasios Mitsialis, 23 Kasım’da  Yüksek İşbirliği Konseyi toplantısının hazırlıkları için Atina’da bir araya gelecek.

Davutoğlu ve Samaras’ın başkanlığında gerçekleştirilecek Türk-Yunan Yüksek İşbirliği Konseyi’nde yüksek politika konularının gündeme getirilmesi beklenmiyor. Yunan tarafı bu konuları, Dışişleri bakanlarının da hazır bulunacağı Davutoğlu-Samaras baş başa görüşmesinde gündeme getirmeyi planlıyor.

ABD RUM YÖNETİMİ’NE SÖZ VERMİŞ...

Gazete, Rum Yönetimi’nin ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın yarın başlayacak Türkiye ziyaretinden beklentisinin fazla olmadığını ancak ziyaretlerle ilgili gelişmeleri yakından takip ettiğini belirterek şunları yazdı:

“ABD’nin ve Türkiye’nin öncelikle, Suriye’deki gelişmeler ve IŞİD’in göğüslenmesiyle ilgilenmekte olduğu ortadadır. Amerikalılar Türkiye’nin IŞİD’e karşı savaşta tavrını netleştirmesini istiyorlar. Washington, Lefkoşa’ya, Kıbrıs MEB’indeki ihlaller konusunu gündeme getireceğine dair söz verdi.”

Editör: Mehmet Kasimoglu