Ayurveda kitabının yazarı olan Ulli Allmendinger, Ayurvedik beslenme,yemek yapma ve AyurYoga Terapisi uzmanı bir Ayurvedik danışman. “Ayurveda sözcüğüne baktığımızda, Sanskrit dilinde iki sözcükten oluştuğunu görürüz.
Ayu, hayat; veda ise bilim demektir. Bu yüzden Ayurveda, Yaşam Bilimi olarak da adlandırılır.
Ayurveda’ya bu açıdan baktığımızda, Hindistan’dan gelen bir tıp sisteminin çok ötesinde bir şey olduğunu görürürüz. Ayurveda sağlıklı, enerjik, mutlu, doyumlu ve hedefe yönelik bir hayat için sahip olduğumuz en yüksek potansiyelle yaşamayı öğreten kadim bir bilgidir.” diye tanımlıyor Ulli Allmendinger Ayurveda’yı.
Kitabında da yer verdiği Ayurveda ile sağlıklı yaşam ipuçlarını sizde günlük hayatınızda kolaylıkla uygulayıp, sağlıklı bir yaşama ilk adımlarınızı atabilirsiniz.

Ayurveda’ya Göre Sağlıklı Yaşamak İçin 10 İpucu
Ayurveda masa üzerinde baharatlar
Sabah kalkıp dişlerinizi fırçaladıktan sonra dilinizi de bir dil temizleyiciyle temizleyin. Bu işlem, gece boyunca vücuttan temizlenip dilin üstünde biriken toksinleri atmanıza yardımcı olur. Bundan sonra bir yemek kaşığı Hindistan cevizi yağını ağzınıza alıp 5-10 dakika boyunca ağzınızın içinde gezdirdikten sonra tükürebilirsiniz.
Bu aynı zamanda ağızdaki toksinleri temizler ve iç organları daha iyi çalışmaları için uyarır.
Ardından, çay ya da kahve yerine, güne içine yarım limon suyu ve bir tatlı kaşığı bal karıştırılmış büyük bir bardak sıcak suyla başlayın. Bu, vücudunuzu nemlendirir, karaciğeri temizler ve bağırsakları uyarır.
Mevsime ve beden tipinize uygun beslenin. Sonbaharda ve kışın daha sıcak ve pişmiş yiyecekler tüketin; ilkbaharda daha çok yeşil sebzeler ve enginar, pancar ve turp gibi karaciğeri temizleyen yiyeceklerle beslenin; yazın da daha çok çiğ gıdalar, serinletici yeşil salatalar ve şeftali ya da kavun gibi sulu meyveler tüketin.
Yemeklerle birlikte çok miktarda su içmeyin. Yemekten sonra su içmek için en az iki saat bekleyin.
Doyduktan sonra yemeyin; midenizin sadece 3/4’ü dolana kadar yiyin.
Duygusal olarak dengesiz olduğunuzda ya da aç olmadığınızda yemek yemeyin.
En ağır öğününüz öğlen, en hafif öğününüz akşam yemeği olsun. Akşam yemeğini erken yiyin (ideali 19:00dan önce).
Erken yatın ve erken kalkın. Akşam 22:00’de yatmış olun çünkü bu sirkadyen ritmimizle daha uyumludur. Ayrıca 22:00- 02:00 saatleri arasında karaciğer toksinlerden arındırma işlemini gerçekleştirir ve bu saatlerde vücutta birçok yenilenme işlemi gerçekleşir.
Sabahlan biraz yoga  ve meditasyon yapmak için 5-10 dakik ayırın. Bu sinir sistemini güçlendirir ve insanı güne hazırlar.
Aynı anda birçok işle uğraşmayın. Bütün eylemlerinizi farkındalık ve nezaketle yapmaya çalışın: yemek yerken, çalışırken, iletişim ve bağlantı kurarken bunların farkında olun.

Ayuveda - Ghee, kahve ve zencefil zerdeçak kökleriAyurveda Mutfak Eczanesi
Ayurveda’ya göre baharatlar beden tiplerine uygun olarak kullanılmasının yanı sıra bazı yiyeceklerin olumsuz etkilerini dengeliyor, çok değerli tıbbi özellikler de barındırıyor, İşte onlardan bazıları…

Zerdeçal
Baharat dolabının eh güçlü ilaçlarından biri Zerdeçal. Kapha’yı dengeliyor ama ölçülü olarak Vata ve Pıtta beden tiplerinde de kullanılabiliyor. Kanı temizleyen, besleyen ve hareket ettiren tek baharat. Sindirimi güçlendiriyor, bağırsak kurtların öldürüyor. Muhteşem bir antibiyotik ve çok etkili bir  iltihap giderici. Zerdeçala karabiber eklemek kanser karşıtı olan etken maddesi kurkuminin etkilerini arttırıyor.
Ayrıntılar VATAN'da

Hazırlayan: Ahmet Baba
Kaynak:https://www.mutluvesaglikli.com/ayurveda-saglikli-yasamak-icin-10-ipucu/amp/

Editör: Mehmet Kasimoglu