Tarım  ve Doğal Kaynaklar  Bakanı Dursun Oğuz, bugün fırtınadan etkilenen Mormenkeşe’de incelemede bulundu.
Fırtına sonucu barınağında büyük zarar oluşan üretici ile görüşen Bakan Oğuz,  üreticiye geçmiş olsun dileğinde bulunarak , zararın en kısa sürede giderileceğini belirtti.
Öte yandan Bakanlık, üreticilerin  uyması gereken  aşağıdaki konulara dikkat çekti:  
2019-2020   üretim   yılına   bol   yağışlarla   başlamak,   tarımsal   alanlara   bereketin geleceğinin   müjdecisidir. Ancak, gerek   bitkisel   üretim   gerekse   hayvancılık yapılan alanlarda doğal afet zararları da oluşmaya başlamıştır. Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı, ilgili daireleri aracılığı ile Bitkisel ve Hayvansal üretim alanlarında devam eden dolu, fırtına, sel ve taşkın doğal afetlerinden zarar gören köy ve/veya bölgelerin tesbiti ile zarar gören üreticilerin saptanmasına yönelik hummalı bir çalışma yürütmeye başlamıştır. Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı Genel Tarım Sigortası Fonu yasal mevzuatı çerçevesinde   Bitkisel   üretimde,   tahıl   ve   yemlik   Baklagil   ekili   alanlar,   narenciyealanları,   patates   ekili   alanlar,   seracılık   faaliyeti   yürütülen   alanlar   ve   muz   üretim alanları   Hayvansal   üretimde   ise   doğal   afet   sonucu   oluşan   hayvan   ölümleri   ve barınaklarda oluşan zararlar Sigorta Güvencesi altındadır. 
Yoğun  yağış  ve   şiddetli  fırtınadan  meydana  gelen   barınak   zararları  için 48  saat içerisinde Hayvancılık Dairesi’ne başvuruda bulunup zarar değerlendirme formlarını dolduran üreticiler, bölgelere göre listelenerek, en kısa sürede Hayvancılık Dairesi tarafından   ön   raporları   hazırlanıp   tazminat   için   Genel   Tarım   Sigortası   Fonu’na yönlendirilir.  Bununla birlikte, hayvan ölümleri ile ilgili 24 saat içerisinde Veteriner Dairesi’ne   yapılan   başvuruların  yerinde   tespitleri  yapılıp, Hayvan  Kayıt   Sistemi’ne kayıtlı ölen hayvanların ölüm raporları Genel Tarım Sigortası Fonu’na ulaştırılır. Bitkisel Üretim Zararlarına yönelik ise üreticilerimizin, Bölge/Kaza Tarım Dairelerine müracaatları   önem   arz etmektedir.
Kötü  hava   koşullarının   devam   edebileceği   ve  doğal  afet  riskinin   de  sürebileceği gözönünde bulundurularak, doğal afet zararlarının oluşması neticesinde üreticilerin en kısa sürede, hayvan ölümleri için Veteriner Dairesi,  barınak zararları  için Hayvancılık Dairesi , bitkisel üretim zararları için ise Tarım Dairesi’ne müracaatları büyük önem arz etmektedir.
 

Editör: Mehmet Kasimoglu