Bankalar Birliği, "bankacılık sektörümüz bu istisnai zamanda görevlerini yerine getirirken, temel sorumluluğu olan mevduat sahiplerinin haklarını korumaya devam edecektir. Bankalarımız kendilerine emanet edilen tasarrufları korurken, alabilecekleri tedbirler ve katkılar ekonomik kurallarla ve akılla bellidir."açıklamasında bulundu.

Bankacılık sektörü halihazırda başka ülke bankalarının bankacılık otoritelerinin yaptıklarının ötesinde tedbirleri açıklamıştır, bunlar somut olarak şöyledir:

"Sağlık kurallarını gözeterek banka personeli can siperane bir şekilde tüm sektöre temel bankacılık hizmetlerini vermek için gayret etmektedir. Temel hizmetleri verme görevimizi yerine getirirken, bekleme hatlarına çekilen çizgilerle, korunan müşteri mesafeleri, verilen eldivenler ve dezenfektanlar ile bankacılık sektörü virüsün bulaşmasını asgari seviyede tutmaya katkı koymaktadır.

Bankacılık sektöründen 100 milyon TL kaynak Hazine Bütçesine ayrılmıştır. Bu hazineye bu ay giren en büyük kaynaktır, bankacılık üzerinde ne yazık ki büyük bir yüktür. Hali hazırda bankacılık sektörü üzerinde çok büyük yükler olduğu, yıllardır bankacılık sektörünün karı kadar hatta bazen daha fazla bir karın her sene devlet bütçesine zaten aktarıldığı, Kalkınma Bankası’nın neredeyse bedava bankalardan kaynak kullandığı herkesçe bilinmektedir. İmkanlar bellidir, bir bir daha ikidir.

Şu anki krizden ilk etkilenecek olan evlerinde maaş almadan oturanlardır. Devlet kapalı sektörlerdeki özel sektör çalışanlarına sıfır TL, müteakip aylarda ise iki ay için her ay 1500 TL ödenek imkanı vermiştir. Özel sektör çalışanlarının büyük bir sıkıntı yaşayacağı aşikardır. Bu bağlamda, herkesin evine yemek ve ilaç alışverişi yapılmasının önünü açmak için kredi kartı limitlerini artırabilme imkanını sağlanmış ve gecikme faizleri dahil faizleri kredi kartı faizleri %1’e çekilmiştir. Bu fayda tabana yayılmış ve herkesi etkileyecek bir önlemdir.

Bütün faiz kapitalizeleri 3 ay ertelenmiştir. Dünya örneklerinde taksit ertelemeleri şirket borçları üzerine odaklandığı halde, KKTC’de tüm kapalı sektörlerdeki bireysel müşterilerin de taksit ödemelerinin ertelenmesi sağlanmıştır.

Kuresel salginin sonuclarindan yaygin sekilde tum bireysel ve ticari isletmelerin etkilendiğini gördüğümüz için başlangıçta sadece kapali isletmeler ve onlarin calisanlari icin alinan erteleme, oteleme ve vade uzatma karari tum musterileri kapsayacak sekilde genisletilmesi üzerinde çalışılmaktadır.

Bankalar geçen yılın vergileri olan 245milyon Türk Lirası’nı öderken, ayrıca dün açıklanan ek paket ile geçici olarak bankaların bu sene vergilerini de peşin ödemesi sağlanmış ek olarak bu sene bütçesine yaklaşık 200 milyon TL peşin ek vergi ödenmesi imkanı sağlanmıştır. Yani ek olarak bankalar bu sene bütçesine vergi yoluyla yaklaşık 445 milyon TL civarı kaynak aktaracaktır. Kapalı kalmaları nedeniyle vergilerini ödeyemeyecek yada zamanında ödeyemeyecek sektörleri düşündüğünüzde, Bankacılık sisteminin yapacağı vergi ödemelerinin önemi daha da artacaktır.

Bankalar Birliği sıkıntıda olan her müşterisine esneklik sağlamak için seferber olmuştur.  Bankalar Birliği bütün imkanlarını devletin emrine seferber etmiştir. Hiçbir sektör gibi bankaların da bu dönemde kar etme amacı yoktur, bunu denetleyen çok güçlü bir otorite vardır. KKTC Merkez Bankası üzerinden tüm sektörün karı dahil tüm uygulamaları kontrol altındadır.

Bankalar reel sektördeki her şirket gibidir. Bir şirketin rafındaki malları bedava alması mümkün olmadığı gibi, bedava alıp satsa da kendi maliyetlerini karşılayıp ayakta kalması doğaya aykırıdır.

100 yılın krizinin çözümünü sadece bankalarda aramamak, gelişen şartlara göre hep beraber çözüm sağlıklı olacaktır. Birçok kredinin geri ödenmesi gecikecek, sektörlerin ve kişilerin yeniden ayağa kalkması için yeni kredi talepleri olacak, bazı kredilerin geri ödenmesi mümkün olmayacak ve bunları göğüslemek için güçlü bankacılık sektörüne ihtiyaç olacaktır. Sağlık krizinden ne kadar zamanda çıkacağımız, ekonomik boyutlarının ne olacağı şu an belli değildir. Yukarıda da anlatıldığı üzere bankacılık sektörü bu sene doğrudan 545 milyon TL civarı bir kaynağı bütçeye aktaracaktır. Dolaylı olarak ise bundan fazla bir tutar zaten aktarılmaktadır. Gelişen ekonomik şartlara göre, devletimiz ve paydaşlarımız ile sürekli yakın işbirliği içinde olan Bankalar Birliği her türlü desteği vermeye devam edecektir."

Editör: Mehmet Kasimoglu