KKTC Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, "Topçuköy’de yaşayan Kasım Aktaş’ın Batı Nil Virüsü teşhisi dışında ağır ikincil hastalıkları da bulunuyordu" ifadeleri kullanıldı. 
Aktaş’ın ölümüyle KKTC’de ‘Batı Nil Virüsü’ kaynaklı hayatını kaybedenlerin sayısının 2'ye çıktığı öğrenildi. 
Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Genel Yoğun Bakım Servisinde 26 Temmuz’da 'Batı Nil Virüsü' nedeniyle tedavi gören 62 yaşındaki Hilmi Bolel de ‘kardiyak ve solunum arresti’ sonucu hayatını kaybetmişti. 
Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, şu anda Lefkoşa Devlet Hastanesinde 'Batı Nil Virüsü' teşhisiyle 2 hastanın tedavilerinin sürdüğü, 4 hastanın ise kan tahlili sonuçlarının beklendiği kaydedildi.
Tüm bunların sonucunda halkın bu konu hakkında ne kadar bilgi sahibi olduklarını öğrenmek için konuştuk. Birçok insan korktuklarını ve biran önce bu konu hakkında daha kapsamlı bir bilgi almak istediklerini söylediler. Vatandaşların tabiriyle bu virüs adada saldığı korku sebebeiyle ölümün kol gezdiğini dile getirdiler.


Fehim Özyiğit (Ensaf):
Soru:
 Ada Batı Nil Virüsü diye isimlendirilen bu hastalığı hiç duydunuz mu, bu virüs hakkında ne gibi önlemler alınması gerekiyor bu konu hakkında bir bilginiz var mı?
Cevap: Sulak yerleri ilaçlamaları gerekiyor. Eskiden her gece ilaçlama yapılıyordu doğaya zarar veriyor gerekçesi sunularak ilaçlamayı bu yıl yapmadılar. Bizim buralarda nerelerde yoğun olarak yaşanıyorsa oralarda önlemler alınmalı. Bu virüs çöplerin olduğu yerde mi, logarlara mı gidiyor, bizde ağaç çok oralara mı geliyor? Bunun araştırması yapılmalı. İnsanları bu konuda bilinçlendirmeleri gerekiyor. Daha sonra sağlık bakanlığının tedbirler alması lazım. Gümrükte gelen giden insanlar var bu insanların bagajları var bu çok uzun bir konu bununla birlikte gelen mallar, konteynırlar var bunun önlerine geçmeleri gerekiyor. İngiltere’de bir arının peşine düştüler Türkiye’den geldi diye. Belediyenin insanlara ücretsiz ilaç dağıtması gerekiyor. 
İnsanların bilinçlenmesi için ilaç vermeleri gerekiyor. Çöpleri ve molozları alması lazım bizim kaldığımız her yer hep çöp ve molozlarla dolu. İlaçta vermiyorsun ve doğayı zehirliyorsun diyorsun fakat bu seferde insanı öldürüyorsun. Burada devletin her birimine iş düşüyor. Mesela diyorlar ki hayvanlar için koyduğunuz suları sık sık değiştirin. Çöplük varsa evinizin etrafında temizleyin. Televizyon kanallarında bu konu hakkında bilgi verilmesi lazım. Madem ki bu ciddi bir olaysa basında her türlü tedbirleriyle birlikte ne gibi zararları vardır bunu basın yoluyla en güzeli olarak toplumu bilinçlendirmek gerekiyor. Akşam klimalar çalışıyor fakat yine sineklerle uğraşıyoruz. 
Bize diyorlar ki sineklerin sizi rahatsız etmemesi için klimaları çalıştırın diyorlar. Türküyle mi çalıştıracağız klimaları. Her şeyin bir maliyeti var. Sen bir belediye olarak ne gibi bir destek veriyorsun veya devlet olarak topluma ne gibi bir katkıda bulunuyorsun. Artık çevreyi ilaçlamaları lazım. Bu kanalizasyonlar ne zaman açılacak ta temizlenecek çok kokuyor. 
Siz şuan yanlış kişilerle konuşuyorsunuz Belediyeye, Sağlık Bakanlığına gitmeniz gerekiyor. Halk vatandaş bu kadar rahatsız, sağlığımızı tehdit ediyor ölümler var. Ne gibi önlemler alıyorsunuz biz nasıl bir açıklamada bulunalım. Biz kurbanlık kuzuyuz burada sizde öylesiniz. Burası ülke için bir alarmdır. İsteyen gidip araştırabilir sen şimdi gelip bize sorarsan biz öğrenip gidip araştırıyoruz. Halk isyan ediyor, devletten şikayetçi, devletten, sağlıktan her şeyden şikayetçi. Halkın canını hiçe sayıldığını hissediyor. İnsanlara hiçbir şekilde değer verilmiyor. Gece yatamıyoruz klimaları da açsak yatamıyoruz. Belediye insan hayatına değer veriyorsa ne demişler sağlam kafa sağlam vücutta bulunur sen benim sağlam vücutta olmamı istiyorsan bizlere değer vereceksin ve bunları yapman gerekiyor. 


Hasan Öcal (Esnaf):
Soru:
 Ada Batı Nil Virüsü diye isimlendirilen bu hastalığı hiç duydunuz mu, bu virüs hakkında ne gibi önlemler alınması gerekiyor bu konu hakkında bir bilginiz var mı?
Cevap:  Sulak alanlarda biriken sineklerin üremesinden dolayı bir durumdur ve yapılacaklar belli temizliğe dikkat edilmeli bizde o iş zor görünüyor. Güzelyurt Belediyesinin en çok hoşuma giden şey Lefkoşa’ya giderken görürüsünüz  ana yolda siyah poşetler var ve oraları temizliyorlar ve birkaç gün temiz kalıyor daha sora eski halini tekrar alıyor. Çevreye atılan çöpleri tespit edilmeli ve o çevreye çöp atanları cezalandırmaları gerekiyor. Denetim işinde Kıbrıslılar olarak hiç başarılı değiliz. Pazar günü boğaza gidiyoruz piknik alanları var pislik içinde bırakır ve kaçarız. Aynı şey Rum tarafında var ve etrafa çöp atanları kamera sayesinde tespit ederler ve cezai yaptırımları vardır. 
Bizde dileyen dilediği şekilde çöpünü atıp gidiyor zaten gazetelerde sürekli okuyoruz. En son Mağusa yolunda tarihi bir yer ve oraya çöp atıyorlar yığıntı bir şekilde duruyor belediyenin cevabı se bu konuda bize müracaat ederlerde biz gerekeni yaparız diyor. Bizim Güzelyurt’ta bir baraj var yağmur olduğunda o baraj doluyor ve o gidip görün o barajdan taşan pislikleri görün ne kadar temizleseler de yine eski halini alıyor. Denetim olmadığı müddetçe bu iş böyle gider. Daha kötüye gidecek iyiye gitmiyoruz. Araba kullanırken elinde ki şişeyi yere atarak bir şey kazanmıyorsun arabanın içerisinde tut en yakın çöp konteynırına atabilirsin. Çöp konteynırına atmak yerine yere attıkları zaman bu seferde etraftaki hayvanlar o çöpleri parçalayıp etrafta sinekler çıkıyor ondan sonra Batı Nil Virüsü diye bir hastalık çıkar sonrasında da ölümler gerçekleşir. Denetimin artması gerekir, cezanın olması gerekir.


Aysel Çelikkol (Esnaf):
Soru:
 Ada Batı Nil Virüsü diye isimlendirilen bu hastalığı hiç duydunuz mu, bu virüs hakkında ne gibi önlemler alınması gerekiyor bu konu hakkında bir bilginiz var mı?
Cevap: Benim çöp ve etrafımda bir sorunum var. Kapı komşumun yarattığı kötü koku ve etrafa saçtığı çöp sorunu beni çok rahatsız ediyor.  Bu konu hakkında Belediye’ye gittim ama bir sonuç alamadım. Kadın biraz mızır ağaçlarından düşen meyveler yere düştüğü zaman sineklere yol açıyor ve ben pencerelerimi kullanamıyorum. 
Komşularda şikayetçi ben b şu yine Belediye’de buluyorum. Hem köylüsü hem de tanıdık diye bu konunun üzerine düşmüyor. Onun yaratmış olduğu pislik tehlike saçıyor. Evinin etrafındaki fareler benim evimin duvarlarını deldi ben kendi çabalarımla kapattım ama buda bir çözüm değil. Bu adada olan virüsten haberdarım ve bu logarlardan kaynaklı olduğunu duydum fakat buradaki logarlar çok kokuyor. Bu kokuya dayanamıyoruz. Sinekler çoğaldı bu yıl bütün gece vantilatörü çalıştırıyorum yine de bir sonuç yok her tarafımızı ısırdı ve geçirmek için çok uğraştım. Çocukların suratları hep sineklerden dolayı şiş bir şekilde etrafta dolaşıyor. 
Bunun önüne geçebilmek içinde daimi olarak ilaçlama yapmaları gerekiyor. Herkesin evinde ağaçları var onların yarattığı sinekler etrafta çok fazla Belediye bizim mahalleye gelmiyor. Eskiden kollarım sağlamdı bir köşeden bir köşeye kadar ben süpürür ben temizlerdim evimin etrafını. Evimin etrafındaki logarları ben temizliyorum yağmur yağdığında tıkanmasında evime su gelmesin diye.


Resmiye Ese (Eczacı):
Soru:
 Ada Batı Nil Virüsü diye isimlendirilen bu hastalığı hiç duydunuz mu, bu virüs hakkında ne gibi önlemler alınması gerekiyor bu konu hakkında bir bilginiz var mı?
Cevap:  Ben kendim biraz araştırma yaptım ama hijyenin önemli olduğunu biliyorum bize gelen kişilere bir iki krem veriyoruz o da kaşınmayı azaltmak için daha bir tedavisi bulunmadı çünkü kimse bu hastalık için bir reçete ile gelmediler. Eskiden de sinek ve arının taşıdığı virüsler vardı ya onalar da hastalandırıyordu insanları. Benim araştırdığım kadarıyla pek bir bilgi yok bizde insanlara koruyucu sprey, antihisan böcek ısırması ve mikrop kapmasın diye bunları öneriyoruz. Bu virüsün bir ilacı yok şuan hastanede tedavi uyguluyorlar.


Hüseyin Şener (Esnaf ):
Soru:  
Ada Batı Nil Virüsü diye isimlendirilen bu hastalığı hiç duydunuz mu, bu virüs hakkında ne gibi önlemler alınması gerekiyor bu konu hakkında bir bilginiz var mı?
Cevap: Bu konuyla ilgili Belediyelerimiz olsun Sağlık Bakanlığımız olsun halkı uyardı. Dışarıda saksı altında birikmiş su birikintilerini yok edip onlarla ilgili ilaçlama ve tedbir almamamızı söylediler. Sadece o sulardan değil de bana göre göçmen kuşlardan da olabileceği kanaatindeyim. Ülkemize dışarıdan gelen göçmen kuşlarının da olma ihtimalinin yüksek olduğunu düşünüyorum. Bilimsel veri olarak inşallah Sağlık Bakanlığımız gerekli araştırmayı yapıp zamanın da ve yerinde önlemler alır. İnsanların evlerinde devamlı olarak sineklere karşı ilaç kullanmaları gerekiyor. 
Bizim sinek kaplarımız var bilhassa da uyuduğumuz ortamlara girmemesi için önlemler alınmalı. Başka ne yapabiliriz ki devlet yetkililerinden bu konu hakkında bir açıklama gelmedi. Sonuç olarak biz halkız bizim bir devletimiz var devletimizin de sorumlu olduğu Sağlık Bakanlığı var bir sonuca ulaşmalarını bekliyoruz. Bizlerde tereddüt içindeyiz. Evimizin etrafındaki su birikintilerini temizledik sinekler içinde ilaç kullanıyoruz şimdilik yapabileceğimiz bu kadar.

Gülsen Ünyol (Ezcacı):
Soru:
 Ada Batı Nil Virüsü diye isimlendirilen bu hastalığı hiç duydunuz mu, bu virüs hakkında ne gibi önlemler alınması gerekiyor bu konu hakkında bir bilginiz var mı?
Cevap: Şuan topluma bir açıklama yapmadılar. Bence adaya denetimsiz girişlerden kaynaklanıyor. Bu aşılar tamam mı değil mi kimdir adaya girenleri hiç kontrol etmiyorlar. Bir zamanlar savaştan önce aşı karnesi olmayan adaya giriş yapamazdı ya da biz çıkamazdık. Mesela benim hatırladığım biz izci olarak yurtdışına gidecektik tüm aşılarımızın olması gerekirdi. Tabi şeyde olabilir bu yıl ilaçlama yapılmadı doğaya zarar veriyor diye bu yıl ilaçlamaları durdurdular. İlk kez bu yıl bu böceği duydum. İnsanları bilinçlendirmek gerekiyor. 
Ben geçen gün Mağusa’ya tatile gittim bizi sinekler bayağı ısırdı ve korktuk. Yapabileceğimizde bir şey de yoktu sadece antizan kullanabildik. O mikrobun girseydi bilemiyoruz nasıl bir önlem alacağımızı. İnsanlarda koku var. Bu koruma amaçlı kullanılan antizanda vücuda mikrobun gelmesini engellemez o sadece kaşınmamak için kullanılıyor. Toplumda bir telaş var fakat ne yapacağımızı bilmiyoruz. Bizim yapabileceğimiz bir şey gerçekten yok devletin buna el atması lazım. Gerçekten bataklık varsa bu yıl çok yağmur yağdı onları kurumak lazım yani bir girişimde bulunmaları lazım. 
Haber ve Fotoğraflar: Esengül Aykaç
VATAN ÖZEL

Editör: Mehmet Kasimoglu