Doğal yolla çocuk sahibi olamayan çiftlerde başarı şansını arttıran bir yardımcı üreme tekniği olan tüp bebek tedavisi, hem kadın hem de erkek kaynaklı kısırlık sorunlarında, yüz güldürücü sonuçlar vaat etmektedir. Kadınlarda; tüplerdeki tıkanıklık, hormonal problemler ya da rahimdeki herhangi bir soruna bağlı olarak görülen kısırlık durumunda ya da erkeklerde; sperm kalitesi, sayısı gibi sorunlarda, tüp bebek tedavisiyle çocuk sahibi olma şansı artıyor. Tüp bebek tedavisi hakkında bilmeniz gereken soruları Marmara Bölgesi’nde hizmet veren Lefkoşa Tüp Bebek Merkezi Nicosia IVF’de, Kadın Hastalıkları Ve Doğum Uzmanı olarak görev yapan Dr. Mehmet Emin Kaptan’a sorduk.

Soru: Sizi tanıyabilir miyim?

MERKEZİMİZ DÜNYADA OLAN TÜM GELİŞMELERİ TAKİP EDİYOR

Mehmet Emin Kaptan: Lefkoşa’da doğdum. 15 yıldır tüp bebek tedavisiyle hastaları tedavi uyguluyoruz. Tüp bebek tedavisine başlamadan önce 1996 yılından beri Kadın Doğum Uzmanı olarak işe başladım. KKTC’de tüp bebek kurumunu hayata geçirenlerden birisiyim. Şuanda merkezimize dünyanın her yerinden hasta kabul etmekteyiz. Bunun için çok gurur duyuyorum.  Hem memleketimize kazanç sağlıyoruz hem de insanlara şifa buluyoruz. Dünya standartlarındayız ve yüzde yetmiş beş ya da yüzde seksen arası başarımız vardır. Merkezimiz dünyada olan tüm gelişmeleri takip etmektedir.

Soru: Tüp bebek tedavisini kimler yaptırabilir?
Mehmet Emin Kaptan: İlk önce size kısırlığın tanımını yapmak isterim.  Kısırlık bir yıl süre ile ilişkide bulunup çocuk sahibi olamayan insanları biz İnfertilite (kısır çift) olarak ifade ediyoruz.
Tüp bebek tedavisine başlamadan önce çifter için bazı tetkikler istiyoruz. Hemen tüp bebek yoluna gitmeden önce hastalara tedavi bulmaya çalışıyoruz. Günün sonunda eğer ki tüp bebek yapılması gerekiyorsa, hastada  tüp bebek kriterlerine uygunluk gösteriyorsa tüp bebek tedavisini uyguluyoruz.

ÖVÜNÇLE SÖYLEYEBİLİRİM Kİ, BAŞARIMIZ OLDUKÇA YÜKSEKTİR
Memleketimizde yasal olarak yumurta donasyonu ve sperm donasyonu yapılmaktadır. Bizim memleketimize dünyanın her yerinden hasta gelmesinin sebebi bu saydığım tedavi işlemlerinin yapılıyor olmasıdır.  Bunun yanında övünçle söyleyebileceğimiz bir nokta var. Başarımız oldukça yüksektir. Bu nedenden dolayı tüp bebek işlemi için bize Türkiye’den hastalar geliyor.

Soru: Tüp bebek tedavisine ne zaman başlamak gerekiyor?
Mehmet Emin Kaptan:  Tüp bebek tedavisi bir süreçtir. Aylık rahatsızlıklar oluyor mu, olmuyor mu? Ne tür yumurta üretimi var, ya da yumurta üretimi yok mu? Sorun spermde midir? Sorularının cevaplarını aldıktan sonra kişiye uygun bir tedavi belirlenip ona göre tedavi şeması çizmek gerekir ki bu sayede çiftlere yardımcı olabilelim.

Soru: Tüp bebek tedavisinde başarı gereken şartlar nelerdir, tüp bebek tedavisi kimlere uygulanır?

YASALARIMIZ DONASYON YAPMAMIZA MÜSAADE EDİYOR
Mehmet Emin Kaptan:  Sperm çok kötüyse ya da hastada hiç sperm yoksa o kişilere tüp bebek tedavisi uygulayabiliriz. Çünkü memleketimizde yasalarımız buna müsaade ediyor. Eğer ki hastanın yumurtası kötüyse, hastaya yumurta donasyonu yapabiliriz.
Memleketimizde bazı yasalar vardır. Bizler o yasalara uyduğumuz müddetçe herkese tüp bebek tedavisini uygulayabiliriz.

Soru: Tüp bebekle gerçekleşen hamilelik ile doğal yolla gerçekleşen hamilelik arasında fark var mıdır?

TÜP BEBEK İLE HAMİLE KALANLARIN TEDAVİ SÜRECİNCE DAHA DİKKATLİ OLMASI GEREKİR
Mehmet Emin Kaptan: Tüp bebekte düşük olma şansı biraz daha yüksektir. Normalde her yüz hamileden beş ile on arası düşük yapma ihtimali varsa tüp bebek ile hamile kalanların oranı on beşin üzerindedir. Tedavi sürecinde hamile kalan kişilerin biraz daha dikkatli olması gerekiyor. Tedavi uygulanırken bizim verdiğimiz ilaçları tam kullanmaları gerekiyor.

Soru:  Çiftlerde kısırlık oranı en fazla kimde görünür?
Mehmet Emin Kaptan: Kadında olmamasının nedeni birincisi rahimdir, ikincisi de yumurta kaynaklıdır. Rahim düzgün değilse, rahim içi ve rahim yapısı uygun değilse hamile kalınsa bile düşük ihtimali yüksektir. O yüzden tedavi protokolümüzde hangi tedaviyi belirleyeceğimizi tedaviye başlamadan önce bir rahim filmi ya da histeroskopi ile rahimin içi değerlendirilmesi gerekiyor ki bebeği yerleştirdiğimiz zaman hastanın gebeliği devam etsin diye böyle bir işlem uygulanır.

Soru: Yeni evlenen çiftler genellikle hemen çocuk yapmıyor.
Mehmet Emin Kaptan: Otuz beş yaşın üzerinde olunduğu zaman bir yıllık süreyi altı aya indirgemek gerekir. Çiftlerin altı ay çocukları olmadığı takdirde İnfertilite merkezine kontrole gitmeleri gerekiyor.

BAYANLARIN OTUZ BEŞ YAŞINDAN SONRA DOĞURGANLIĞI AZALMAKTADIR
Bayanlar geç yaşta evlilik yaptıkları için tüp bebek oranı daha artış gösterdi. Eskiden çiftler yirmi küsur yaşlarında evlenirlerdi şimdi otuzundan sonra evlenmeye başladılar. Özellikle otuz beş yaşından sonra bayanların doğurganlığı azalmaktadır. Bu nedenden dolayı tüm bebek sayısı artmıştır. Hem bizim memleketimizde hem de başka memleketlerde artış göstermektedir.

DOĞUM KONTROL HAPLARINI ARA VEREREK KULLANMAK GEREKİYOR
Çiftelerin doğum kontrol haplarını bilinçli olarak kullanması gerekiyor. Doğum kontrol haplarını altı ay boyunca kullanmak gerekiyor. Altı ay geçtikten sonra bir müddet ara verilmesi gerekiyor. Neticede yumurtalıkları tembelleştirmemek gerekiyor.
Haber ve Fotoğraf: Esengül Aykaç
VATAN ÖZEL 

Editör: Mehmet Kasimoglu