“SU YÖNETİMİ VE İŞLETMESİNDE, BELEDİYELERİMİZİN YASAL SORUMLULUKLARI ÇERÇEVESİNDE HAREKET EDECEĞİ BİR ZEMİN MÜMKÜNDÜR VE SORUNUN ÇÖZÜMÜ BU TEMELDE SAĞLANABİLİR”

“BU TOPLUM, DEĞERLERİNE, ÖZ YÖNETİMİNE VE PROJELERİNE SAHİP ÇIKARAK, TÜM DÜNYAYA ‘KENDİ ÜLKESİNDEKİ YÖNETEBİLME KABİLİYET VE İRADESİNİ’ GÖSTERMEK DURUMUNDADIR”

“7 BELEDİYE BAŞKANININ BAŞVURUSU DEĞERLENDİRİLECEK”

KKTC Belediyeleri Su ve Kanalizasyon İşletmeleri (BESKİ) Ltd. Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Y. Benli, su yönetimi ve işletmesinde, belediyelerin yasal sorumlulukları çerçevesinde hareket edeceği bir zeminin mümkün olduğunu ve sorunun çözümünün de bu temelde sağlanabileceğini belirtti.

Benli, toplumun, değerlerine, öz yönetimine ve projelerine sahip çıkarak, tüm dünyaya kendi ülkesindeki yönetebilme kabiliyet ve iradesini göstermek durumunda olduğunu vurguladı.

Kıbrıs Türk Belediyeler Birliği, Gönyeli Belediyesi ve BESKİ Başkanı Benli, 7 belediye başkanının BESKİ’nin “dondurulması” talebiyle imzalı yazı sunmasının ardından yazılı açıklama yaptı.

Ahmet Benli, BESKİ’nin “tüm belediyelerin iş ve güç birliği hedefiyle toplumsal fayda odağında, yurdun geleceğine yön vermek anlamında ciddi bir sorumluluk üstlenmek için kurulduğunu” kaydetti.

“TARİHİ BİRLİKTELİK OLARAK GÖRÜYORUZ... İRADE VE YETKİ HALEN GEÇERLİ”

Benli, Kıbrıs Türk belediyecilik hareketinde tarihi birliktelik olarak gördükleri BESKİ’nin kuruluşunda yer alan 26 belediyenin tümünün, belediye meclislerinden de aldığı yetki ve güçlü irade ile bu oluşumda yer aldığını ve bu irade ve yetkinin halen geçerliliğini koruduğunu belirtti.

“BESKİ’NİN GÖRÜŞÜ ÇOK NET”

Türkiye’nin ‘Asrın Projesi’ne imza atarak ülkeye taşıdığı suyun, yerel yönetimlerin yasal sorumlulukları ile sürdürülebilir geleceğini de yeniden gündeme getirdiğine işaret eden Ahmet Benli, su yönetimi ve işletmesine yönelik yaşanan teknik ve siyasi müzakere sürecinde BESKİ’nin görüşünün çok net olduğunu vurguladı.

Benli, bu görüşleri şöyle sıraladı:
“1- Belediyelerimizin ‘sürdürülebilir’ geleceğinin ‘su yönetim ya da işletmesi’ eliyle sekteye uğratılmaması.

2- Halkımızın, su ihtiyacını en uygun fiyata tüketme hakkının, iradesini doğrudan yansıttığı belediyeler eliyle koruması.

3- Yerel yönetimlerin depolarına ulaştığı andan itibaren yasal sorumluluğumuz gereği ‘su yönetimi ve işletmesi’ belediyelerimizin kontrolünde olması.

4- Her yıl 200 milyon TL mali kaynağın yurt dışına kaçışının önlenmesi, ülkemizdeki fakirleşmenin ve işsizliğin önüne geçilmesi.

5- Kıbrıs Türk halkının kendi kendini yönetebilme yeteneğinin korunarak geliştirilmesi.”

BESKİ’nin bu görüşlerinin, hiçbir dönemde değişmediğini, farklılaşmadığını, tüm yerel yöneticilerin ortak sesi olduğunu ifade eden Ahmet Benli, “Bu süreçte, belediye başkanlarımızın farklı telkin, teşvik ya da baskılar içerisinde kimi kararlar alması anlaşılabilirdir” ifadesini kullandı.

“7 BELEDİYE BAŞKANININ BAŞVURUSU DEĞERLENDİRİLECEK”

7 belediyenin, BESKİ’deki varlıklarını sürdürmekle birlikte “uygun zemin ve koşullar oluşuncaya” kadar BESKİ’nin faaliyetlerinin geçici olarak dondurulması yönünde dün yaptıkları başvurunun kendisine ulaştığını bildiren Benli, bu başvurunun değerlendirileceğini; başkanların tereddüt ya da farklılıklarının giderilmesi için gerekli girişimlerin yoğunlaştırılacağını açıkladı.
Ahmet Benli, BESKİ’nin “partiler üstü” çizgisini yerel yönetimlerin ve halkın menfaatleri temelinde koruyarak tarihi birliğini, bu uygun zemin ve koşulları sağlamak için dayanışmasını yükselterek oluşturmak durumunda olduğunu vurguladı.

“YÖNETEBİLME KABİLİYETİ VE İRADESİ...”

“Bu toplum, değerlerine, öz yönetimine ve projelerine sahip çıkarak, tüm dünyaya ‘kendi ülkesindeki yönetebilme kabiliyet ve iradesini’ göstermek durumundadır” diyen Benli, su yönetimi ve işletmesinde, belediyelerin yasal sorumlulukları çevresinde hareket edeceği bir zeminin mümkün olduğunu ve sorunun çözümünün bu temelde sağlanabileceğini vurguladı.

Ahmet Benli, BESKİ’nin, sonuca ulaşmak anlamında, ilgili tüm taraflarla yapıcı işbirliğine hazır olduğunu da ekledi.

Editör: Mehmet Kasimoglu