Beşparmak Düşünce Grubu, AB’nin, politika ve uygulamalarıyla, Kıbrıs Türkleri’nin AB değerlerine olan bağlılığı ile AB’nin parçası olma yönündeki istekliliğini her geçen gün, geri dönülmesi olanaksız bir biçimde erozyona uğrattığını kaydetti.
Beşparmak Düşünce Grubu tarafından yapılan yazılı açıklamada, AB gününde, AB’nin, Kıbrıs Türklerini bir sayfalık bir gazete duyurusu ile sanal kutlama eğlencelerine davet ettiği; bunun anlamsız ve ironik  olduğu ifade edildi.
Açıklamada, “Bu ironik dayanışma gösterisi, AB’nin, Kıbrıs Türk tarafının rızası olmaksızın uluslararası hukuk temelindeki Zürih Londra sistemiyle Kıbrıs’ta iki eşit kurucu halk ile  Garantör anavatanları arasında tesis edilen dengeyi ve eşit egemenliğini göz ardı etmesini, üstelik AB’nin en temel değerlerinden biri olan insan hakları ve temsili demokrasiyi çiğneyerek, Rum tarafını bütün Kıbrıs adına AB üyesi yapmasını ve hem uluslararası Antlaşmaları hem de Kıbrıslı Türklerin eşit kurucu egemenlik haklarını ihlal etmesini bir kez daha anımsattı” denildi.
Bozulan dengenin, Kıbrıs’ta iki taraf arasında oluşturulması arzulanan işbirliği ilişkisinin önündeki en büyük engel olduğu belirtilen açıklamada, AB’nin izlediği politika ve  uygulamaların, bozulan dengeyi ve  sonuçta çözümsüzlüğü beslediği kaydedildi.
Açıklamada, “koronavirüs dolayısı ile AB’nin yaptığı son yardım rakamlarının da ortaya koyduğu gibi, açıkça Kıbrıs Türklerine ayrımcılık yapmaktadır” ifadesi de yer aldı.
TAK

Editör: Mehmet Kasimoglu