Birleşik Kıbrıs Partisi (BKP) Genel Sekreteri Salih Sonüstün, Kıbrıs’ta bulunan doğal kaynakların tüm Kıbrıslıların ortak malı olduğunu belirterek, ülkedeki ortak kaynaklardan birlikte faydalanmanın yolunun çözüm sürecinin bir an önce başlatılarak, görüşme masasında çözümler üretmek olduğunu kaydetti. 
Yazılı bir açıklama yapan Sonüstün, BKP olarak liderlere bir an önce masaya dönme ve gerginliği aşağıya çekme çağrısında bulundu. 
Sonüstün açıklamasında, “Amerikan Büyükelçisi yaptığı açıklama ile Kıbrıs Cumhuriyeti’nin egemenlik haklarını tanıdıklarını söyleyerek aslında çok açık bir mesaj vermiştir. Türkiye’nin ilan ettiği navtexleri onaylamadığını göstermiştir” ifadelerini kullandı.
Türkiye Cumhuriyeti yetkililerinin, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın ve hükümet yetkililerinin yaptığı açıklamaların da gerginliği tırmandırdığını savunan Sonüstün, “‘Çözüm olsun veya olmasın önce bize hakkımızı verin, ondan sonra gerekirse görüşme süreci başlayabilir’ demek ateşe körükle gitmek demektir. Şunun bilinmesini isteriz ki bu talepler uluslararası hukuk tarafından kabul görmez. Bu tür söylemler mevcut durumu çok daha tehlikeli bir mecraya doğru sürüklenmektedir” iddiasında bulundu. 
Ayrıntılar VATAN'da

Editör: Mehmet Kasimoglu