Ulusal Birlik Partisi- Demokrat Parti- Yeniden Doğuş Partisi'nden oluşacak 3'üncü Sucuoğlu hükümeti henüz Meclis'te güvenoyu almadan dağıldı.
Yeniden Doğuş Partisi hükümette "yedek lastik" gibi göründüklerini, Ulusal Birlik Partisi'nin  radikal kararlar almaya hazır olmadığını, "100 Günlük Eylem Planı"nı imzalamaktan vazgeçtiğini duyurdu, bu nedenle güven oylamasına katılmama kararı aldı.
YDP Parti Meclisi kararı sonrasında ilk 59 gün ülkeyi yöneten UBP-DP-YDP Hükümeti'nin yenisi de Meclis'te güvenoyu almadan dağıldı. 

YDP HÜKÜMETTEN ÇEKİLME İLE İLGİLİ AÇIKLAMA YAPTI
YDP Parti Meclisi dün toplanarak MYK’nın da tavsiye kararları doğrultusunda aşağıdaki deklarasyonu yayınlama kararı almıştır. Buna göre;
YDP Büyük iddia ve ideallerle kurulmuş bir siyasi Partidir. Bu Partinin amacı, kurulan bozuk düzeni devam ettirmek değil, kronikleşmiş sorunlara radikal ve köklü çözümler bulmaktır. YDP Bu düşüncelerle koalisyonlara girmiştir.
Ne yazık ki gerek Sayın Ersan Saner döneminde ve gerekse Sayın Faiz Sucuoğlu döneminde proje ve düşüncelerini hayata geçirme imkanı bulamamıştır. Saner Hükümeti döneminde 11 ay Kurultay kaygıları ile geçmiş ve müsbet bir icraat yapılamamıştır. Sayın Sucuoğlu’nun kurduğu Hükümette ise kabine savaşları ile günler heba edilmiştir. Önümüzdeki süreçte de UBP de Parti içindeki sıkıntıların devam edeceği anlaşılmaktadır.
Bu iki tecrübeden hareket eden YDP, Hükümetin diğer ortağı DP ile bir araya gelmiş ve birlikte Hükümetin ilk 100 gününde yapılması gereken acil icraatlarla ilgili bir eylem plan taslağı hazırlamıştır. Daha sonra bu Eylem Planı Sayın Sucuoğlu’na sunulmuş onun da yaptığı bir takım düzenlemelerden sonra bizzat Sayın Başbakan tarafından Bakanlar Kurulu üyelerine dağıtılarak onların da katkı koymaları talep edilmiştir.
Yine varılan mutabakat gereği bu 100 Günlük Eylem Planı güvenoylamasından önce 3 Parti Genel Başkanı tarafından imzalanarak kamuoyuna sunulacaktı.
Üzülerek belirtmeliyiz ki bu Eylem Planı, Perşembe günü UBP Parti Grubunun gündemine getirildiğinde kızılca kıyametler kopmuş ve UBP Milletvekilleri bu Eylem Planını 2 Küçük partinin UBP’ye bir dayatması olarak lanse etmiş, Sayın Başbakan haksız yere sert bir şekilde eleştirilmiştir. Bu tepkiler üzerine Sayın Başbakan bu Eylem Planını imzalama konusunda tereddüte düşürülmüştür. 
Burada iki önemli konu öne çıkmaktadır.
Birincisi; UBP’nin, ortaklarını istepne olarak gördüğü ve Hükümet esnasında ortaklarının hassasiyetlerini dikkate   almadığıdır.
İkincisi; UBP bu ülkede radikal önlem ve reformlar yapmaya hazır değildir. UBP statükoyu devam ettirmeye ve zamana oynamaya çalışmaktadır. Takvimlendirilmiş bir Eylem Planına tahammülü yoktur.
Böyle bir durumda, ortaklarının hassasiyetinin dikkate alınmadığı bir Hükümetin içinde olmak YDP açısından kabul edilebilir değildir.
Bu sebeple YDP Parti Meclisi bugün yapılacak Güvenoylamasına katılmamaya karar vermiştir. Tavsiyemiz Sayın Faiz Sucuoğlu’nun görevi Sayın Cumhurbaşkanına iade edip geniş tabanlı bir Hükümetin oluşmasına katkı koymasıdır.

DP:"HÜKÜMETE GÜVENOYU VERMEYECEĞİZ"
DP'den yapılan açıklamada hükümete güvenoyu vermeyecekleri duyuruldu.
Açıklamanın tam metni:
Demokrat Parti MYK’sı dün akşam toplandı. Parti MYK’sının gerçekleştirdiği toplantıda ülkenin ekonomik anlamda çok zor bir süreçten geçtiğini ve bu süreçte hükümette yapılması planlanan yasa ve tedbirlerin en kısa sürede icraata geçmesi konusu ele alındı.
Geçtiğimiz hafta Demokrat Parti ve Yeniden Doğuş Partisi ile birlikte hazırlalan ‘100 günlük icraat metni’ güven oyundan önce imzalanmak üzere Başbakan Faiz Sucuoğlu’na iletilmişti.
Yapılan görüşmeler sonucunda ilk 100 gün içerisinde yapılması planlanan yasa ve tedbirleri içeren icraat metninin güven oyundan önce imzalanamayacak olması nedeni ile Faiz Sucuoğlu hükümetinin sürdürülebilir bir yapıda da olmayacağı düşünülmektedir.
Demokrat Parti MYK’sı oluşan bu durum üzerine 3. Faiz Sucuoğlu hükümetine güven oyu vermeme konusunda bir karar üretmiştir.
Demokrat Parti, bundan sonraki süreçte de ülkemizin problemlerinin çözümü ve halkımızın refahı için özveriyle çalışmaya devam edecektir.

sucuoğlu:"HAYIRLI OLSUN SÖYLEYECEK BİR ŞEY YOK"
Başbakan Faiz Sucuoğlu, Yeniden Doğuş Partisi ve Demokrat Parti’nin Bugün Cumhuriyet Meclisi’nde gerçekleştirilecek hükümetin güven oylamasına katılmama ve hükümetten çekilme kararının kendisi için bir sürpriz olduğunu dile getirdi
Sıcağı sıcağına konuşan ve hükümet ortaklarının aldığı kararı değerlendiren UBP Genel Başkanı Başbakan Faiz Sucuoğlu, Yeniden Doğuş Partisi ve Demokrat Parti’nin yarın Cumhuriyet Meclisi’nde gerçekleştirilecek hükümetin güven oylamasına katılmama ve hükümetten çekilme kararının kendisi için bir sürpriz olduğunu dile getirdi.
“Hayırlı olsun, söyleyecek bir şey yok” diyen Başbakan Sucuoğlu, “Sabah görüştük her şey yolundaydı, demek ki öğleden sonra karar değiştirdiler” diyerek, bugün UBP MYK’sı ve Parti Meclisi ile bir araya geleceğini ve hükümet kurma görevinin Cumhurbaşkanı’na iade edilip edilmeyeceğine karar verileceğini vurguladı.


 

Editör: Mehmet Kasimoglu