Finlandiya Kuzey Kıbrıs Temsilcisi Savaş Boransel dünkü paylaşımıyla Kozan – Karşıyaka yolunda meydana gelen akıl almaz uygulamaları gözler önüne serdi.

Boransel: “Bunu yapan kişiler sorumluluklarının farkında değil. Maalesef Kuzey Kıbrıs’ta sorumluluk bilinci yok. Bilerek ve isteyerek devleti zarara uğratanlara hiçbir yaptırım yok”

“Başka ülkelerde  devleti zarara uğratan kişiler çok ciddi yaptırımlarla karşılaşıyor, işlerine derhal son veriliyor. Kuzey Kıbrıs’ta da sorumluluk bilincinin yerleşmemesi halinde hiçbir alanda ilerleme ve iyileşme kaydedilemeyecek”

Muhteşem doğası, eşsiz iklimi ile dünyanın cennet köşelerinden biridir Kıbrıs’ımız.
Kozanköy de bu cennet adanın önemli açık doğa parklarından biridir. Hemen hemen herkesin yılda en az birkaç kez uğradığı Kozanköy’ü Karşıyaka’ya bağlayan dağ yolunda da uzun yıllardır gereken bakımı ve doğru uygulamayı hasretle bekliyorduk.
İşte kronikleşmiş sorunlarla kullanılmaz hale gelen Kozan – Karşıyaka yolunda yapılan bir çalışmanın sonucu Kozan Experience Sahibi Savaş Boransel tarafından dün gözler önüne serildi.
Henüz 1 – 1,5 ay önce yeniden asfaltlanan yol altyapı yetersizliği nedeniyle çökmüş durumda. Trafikte ölümcül kazalara neden olabilecek altyapısız yol için İlgililer yeniden çalışma için hazırlık yapıyor.
Kıbrıs’ın en yüksek uçurumlarının bulunduğu ve turistlerin en çok kullandığı doğa ile içiçe bu yolda güvenlik beriyerleri de eksik.

SORUMSUZLUK ÜLKEYİ MAHVETTİ
Savaş Boransel aslen Baf’lı. 1990 yılında Finlandiya’ya tahsili için gitmiş. Finlandiya’da üniversite yıllarının ardından 20 yıl Veteriner olarak hizmet vermiş. KKTC’nin fahri temsilciliğini Helsinki’de yürütmüş birisi. Kıbrıs’a aşık. Bugünlerde ise Finlandiya’nın Kıbrıs’ın kuzeyinde resmi temsilciliğini de yürütüyor. Finlandiya’dan yüzlerce turistin Kuzey Kıbrıs’a gelmesini sağlamış biri. 
Çarpık uygulamalar Boransel’i de çileden çıkarmış.  Kuzey Kıbrıs’ta yaşanan çarpıklıkları görünce “döndüğüme pişmanım” diyor. 
Kozan yoluyla ilgili uzun yıllardır yetkililere gidip geldiğini ancak geçici ve devleti zarara uğratan faaliyetleri gördük sonra bir o kadar daha bu güzel ada için kahrolmuş.
İşte Savaş Boransel ile dün görüntülü sosyal medyada paylaştığı içler acısı Kozan – Karşıyaka yolu üzerine konuştuk.
“Dünyanın en mutlu ülkesini bırakıp Kıbrıs’a döndüm. Çok umutlarla. Daha güzel günler için hep bekledim. Ancak gördüklerim ve yaşadıklarım beni son derece üzdü” diyor Boransel ve ekliyor: “Birçok yanlış iş yapılıyor. Zaman zaman uyarıyoruz ama sonuç yok. Kozan yolu turistlerimizin en sık kullandığı yollardan biri. Harika doğası ve manzarasıyla turistleri çeken bir bölgenin titizlikle korunup çevre düzenlemesi eksiksiz yapılması gerekirken, yapılan uygulamalar içler acısı.”
Kimsenin yapılan yanlışlardan sorumlu tutulmadığına dikkat çeken Boransel, işte bu noktada ülkedeki yanlış uygulamaların önünün kesilemeyeceğini belirtiyor.
Göz göre göre ülkenin zarara uğratıldığına defalarca tanıklık ettiğini belirten Boransel, Kozan-Karşıyaka yolunda altyapısız gerçekleştirilen asfalt çalışmasının da ısrarla tekrarlandığını ancak kimsenin sorumlu tutulmadığını, bu durumun kabul edilemez olduğunu vurguladı.
Alt yapısız yapılan yol çalışması sonucu içler acısı manzaranın ortada olduğunu söyleyen Boransel, altyapı için şimdi tekrar bir çalışmanın yapılacağına, başta yapılması gereken ve yapılmayan düzenlemenin devleti çok büyük zarara uğrattığına dikkat çekti.
Finlandiya’da benzeri bir uygulamayı gerçekleştiren sorumlu kişlerin çok ciddi yaptırımlarla karşılaştıklarını hatırlatan Boransel, devleti zarara uğratan ve sorumsuzca, bilerek hatalı uygulamalar yapan kişilerin işlerine derhal son verildiğini, söz konusu kişilere kamu davası açıldığını söyledi. Boransel, Kuzey Kıbrıs’ta da sorumluluk bilincinin yerleşmemesi halinde hiçbir alanda ilerleme ve iyileşme kaydedilemeyeceğini vurguladı.
Ayrıntılar VATAN'da

Editör: Mehmet Kasimoglu