- Kamu Araçları İşletmecileri Derneği (Kar-İş) Basın Sözcüsü Zekai Gece: “Bizler artık toplu taşımacılığın bir yere gelmesini istiyoruz. Eğer ki bir iş yapılacaksa ‘T’ izni verilerek yapılmaması gerekir.”
- “Bu işle ilgili ada genelinde bir proje çıkarılması gerekir. Elektronik kart sistemine geçmek istiyoruz.  Hükümetinde bu konuyla ilgili garantörlük yapması gerekiyor.”
- “Devlet ‘T’ izinlerini verirken düzenlenmeyecek bir pozisyonda veriyor. ‘T’ izni verilirken bir kritere tabi tutulması gerekiyor.“

Soru: ‘T’ izinleri ile ilgili ne gibi sorunlar yaşıyorsunuz?

Zekai Gece:
Geçen hafta verilen ‘T’ izinleri ile ilgili bir basın toplantısı yaptık. Yapılan basın toplantısının ardından geçen hafta Cuma günü Ulaştırma Bakanlığı tarafından  bizden bir randevu alındı. Sayın bakanımız bizimle görüştü ve konuyla ilgili sıkıntılarımızı kendisine anlattık. Bakanımız konuyla ilgili gerekli incelemeleri yaptıktan sonra gereğini yapacağını söyledi.

FAZLA VERİLEN ‘T’ İZİNLERİ TAŞIMACILARA ZARAR VERİYOR
Sayın Bakanımıza izah ettiğimiz sıkıntımız özel okullara verilen ‘T’ izinleri, üniversitelere verilen ‘T’ izinleri ya da sektör içinde birbirine düşürecek verilen ‘T’ izinleri bizleri rahatsız etti. Fazla verilen ‘T’ izinleri biz taşımacılara zarar veriyor.

T İZİNLERİ VERİLİRKEN BELİRLİ BİR KRİTERLERE BAKILMASI GEREKİYOR
Sorunumuz sadece ‘T’ izinlerinin verilmesi değildir. ‘T’ izni verilirken belirli kriterlere bakılması gerekiyor. Son dönemlerde basında da gördüğümüz, gerek Bakanlık tarafından gerekse KAR- İŞ tarafından; ada çapında şiketleştirme, kartlı sisteme geçiş, elektronik ücret ödeme gibi çalışmalar yapıldı. KAR- İŞ tarafından bu çalışmaların içerisinde bulunduk. Bu çalışmalar sonucunda henüz netleşen bir nokta yoktur.
Kaba taslak yapılması gerekenler ortaya çıkmıştır. İzlenmesi gereken yolda birinci olarak yasal mevzuatta düzenleme yapılmasıdır. Son görüşmemizde Sayın Bakanımızla, İzinlerin verilme şekli, kriterlerinin  olması, şirketleşme yapılırken herkesin garanti altında olabileceği bir yapıya kavuşturulması için gerekli yasal düzenlemelerin yapılması için görüştük.

ÜLKEMİZDE TAŞIMACILIK KONUSUNDA BÜYÜK SORUNLAR VARDIR
Bakanımız bizden bu konuyla ilgili çalışmalar bekliyor. Bizzat yazılı olarak gerekli çalışmayı kendisine vereceğiz. Ülkemizde taşımacılık konusunda büyük sorunlar vardır. Bizlerde bunu kabul ediyoruz. Bugüne kadar ülkede taşımacılığın gelişmemesindeki en büyük sebep düzensiz olarak verilen ‘T’ izinleri, özel okulların ve üniversitelerin kendi taşımacılıklarını kendilerinin yapmasıyla sektörün yeterli kazancı elde edememesidir.

SABAH 6’DA BAŞLAYAN GECE ON İKİYE KADAR OLAN TAŞIMACILIĞIN OLMASINI İSTİYORUZ .BOŞ KOLTUKLARI TAŞIYAMAYIZ
Sabah altıda başlayan gece on ikiye kadar olan taşımacılığın olmasını istiyoruz. Fakat bu potansiyeli yaratmamız gerekiyor. Boş koltukları taşıyamayız. Bunları nasıl yaratabiliriz? Ülkemize gerçekten katma değer koyan üniversite öğrencilerini, özel okullar veya otellerimize gelen turistlerimizi bir şekilde kurulacak olan taşımacılık ağına adapte etmemiz gerekmektedir. Kısacası bu bahsettiğim olaylar zincirleme bir halkadır.
Bölgesel şirketleşme kurup kartlı sisteme geçilirken bir şekilde bizim savunduğumuz düşünce buydu. Bizlerde bunu kabul ettikten sonra yasal düzenleme yapalım. Yasal mevzuatta mevcut sektör korunsun ve bu ülkede gerçekten ‘T’ izni verilmesi gerekirse şirketleşmeler gerçekleştikten sonra bölgesel şirketlere gerekli işletme izinleri verilsin.
Böylelikle çağımıza uygun taşımacılık ağı oluşturalım. Fakat bunları yapılması için maalesef ki yeni ‘T’ izinlerinin verilmemesinden kaynaklanıyor.
Türkiye’den Kayseri Ulaşım AŞ. diye Kayseri Belediyesine bağlı olan ve bu işte gerçekten profesyonel olan bir ekip adaya geldi. Bizlerde Ulaştırma Bakanlığıyla ve Kar- İş hükümeti olarak orada kendilerini ziyaret ettik. Kayseri Ulaştırma AŞ. Kayseri’ye bağlı tüm illerinde bu sistemi profesyonelce yapmışlar. Oradaki ekibi birebir yerinde gözlemledik.
Eğer ki bu ülkede taşımacılığı geliştireceksek mutlaka profesyonel bir proje çıkarılması gerekiyor. ‘T’ izinlerinin sayısı, otobüslerin güzergahları belirlenmesi, durakların belirtilmesi ve bunun üzerinde de elektronik kart sistemine geçerek yavaş yavaş şirketleşmeye geçileceği konusunda anlaşmaya çalışıyoruz.  Bunlar olurken yeni ‘T’ izinlerinin verilmesi bizleri ve üyelerimizi rahatsız etti. Bu konuda sesimizi duyurmak babında da gerekli hamleleri yaptık.

ÜLKEMİZDE TAŞIMACILIK VAR FAKAT BU KONUYLA İLGİLİ EKSİKLİKLERİMİZ VAR
Bu sorunlar sadece Ulaştırma Bakanlığının sorunu değildir. Eğer bu ülkede kamu yararına olacak bir şey yapılması gerekirse devletin üstlenmesi gerekiyor. Bugüne kadar birçok rahatsızlığımız oldu. Ülkemizde  taşımacılık yapılıyor ve bu konuyla ilgili eksiklerimiz var.
Bu sektörü temsil eden birlik olarak çalışmalar yapmaya çalışıyoruz. Fakat devletin garantisi altında çalışmalar yapmak istiyoruz. Yeni ‘T’ izinlerinin verilmesi ülkedeki taşımacılığı geliştirmiyor. Şu zamana kadar bunların birçok örneklerini gördük.

TAŞIMACILIK SEKTÖRÜNÜ GELİŞTİRECEKSEK BİZLER ÜZERİMİZE NE DÜŞECEKSE YAPMAYA HAZIRIZ
Eğer ki taşımacılık sektörünü çağımıza uygun hale getireceksek. Hep beraber üzerimize ne düşecekse Kar- İş olarak bir şeyler yapmaya  hazırız. Bizim bu ülkede ‘T’ izinlerine ihtiyacımız yoktur. Ülkedeki taşımacılığı gerçekten düzeltmek istiyorsak yasal düzenlemedir. Ondan sonra da bölgesel şirketleşme kurmaktır.

Soru: Ulaştırma bakanlığına gidip sorunlarımızı anlattık dediniz Bakanlıktan ne zaman geri dönüş alacaksınız ve bakanlıktan olumlu bir cevap bekliyor musunuz?

ULAŞTIRMA BAKANLIĞIMIZ BU İŞİN DÜMENİNİ TUTAN KİŞİDİR
Zekai Gece:
Evet, bakanlıktan olumlu bir geri dönüş bekliyoruz. Bize bu konuyla bir süre vermedi. Konuyla ilgili şöyle bir şey söylemek isterim. Rahatsız olduğumuz noktaların Bakanımızın anladığını umuyoruz. Fakat  bu sadece Ulaştırma Bakanlığının sorunu değildir. Bu hükümet sorunudur. Ulaştırma Bakanı bu işin dümenini tutan taraftır. Eğer devletin ortak bir politikası olmazsa bu iş çözülmez.
Haber ve Fotoğraf: Esengül Aykaç
VATAN ÖZEL

Editör: Mehmet Kasimoglu