Milliyetçi Demokrasi Partisi (MDP) Genel Başkanı Buray Büsküvütçü, Kıbrıs Türklerine kapısı açık olan Dünya Sağlık Örgütü ortak üyeliğinin, hemen BM üyesi Türkiye tarafından talep edilmesi gerektiğini kaydetti. 
Büsküvütçü yaptığı yazılı açıklamada, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay’ı, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus’e mektup göndererek, DSÖ’nün paylaştığı resmi verilere Kıbrıslı Türklerin istatistiklerini ve onların tecrübelerini de eklemesini talep etmesini eleştirdi.
Büsküvütçü, “İlk olarak Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti 100 küsur BM ve Dünya Sağlık Örgütü üyesi ülkeden üniversite öğrencileri olan bir ülkedir. Dolayısıyla birinci dalgası başarılı olsa bile ikinci ve üçüncü dalgası yüksek ihtimal olan salgının öne çıkarılmak yerine kendi başarımızla övünür olmak düşündürücüdür” dedi. 
Açıklamasında, “Bununla birlikte Dünya Sağlık Örgütüne istatistik vermek için bir dışişleri bakanı mektup mu yazmalı, yoksa 50 günü aşkındır Kuzey Kıbrıs’ta başlamış ve Türkiye kamuoyunda da çok ses getirmiş Kıbrıslı Türklerin Dünya Sağlık Örgütü’ne ortak üyeliğiyle ilgili imza kampanyasına da atıf yapıp, söz konusu uluslararası örgütten ortak üyelik talebinde bulunmak gerekmez miydi?” ifadelerine yer veren Büsküvütçü, Özersay’ın dün yazdığı mektubun gerçekten Kıbrıs Türkünün somut sağlık hakkına ilişkin bir talebi içermiyor oluşunu onur incitici bulduğunu ileri sürdü. 
Kıbrıslı Türklerin Dünya Sağlık Örgütü ortak üyeliğine dönük talebinin siyaset üstü bir talep olduğuna  ve  bu örgütün sağlık bakanlarının oluşturduğu Uluslararası Assamble’nin gündemine acilen Türkiye Sağlık Bakanlığı’nın taşımasının milli bir görev olduğuna inanç belirten Büsküvütçü, “Açık bir sağlık hakkının bugün bu pandemi koşullarında talep edilmezse önemli bir fırsat yitirilmiş olacaktır” dedi. 
Pandeminin ikinci ve üçüncü dalgasının adada bir çok insanın kaybedilmesine yol açacağını savunan Büsküvütçü, bu çerçevede Kıbrıs Türklerine kapısı açık olan Dünya Sağlık Örgütü ortak üyeliğinin hemen BM üyesi Türkiye tarafından talep edilerek,  ortak üye yapılması gerektiğini vurguladı. 
TAK

Editör: Mehmet Kasimoglu