Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşarı Evrim Hınçal, yaptığı basın açıklaması ile iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini almayan ve insan hayatını tehlikeye  sokan  işyerlerine yönelik olarak yapılan iş durdurma  işlemlerinde;  Bakanlık tarafından mühür ve  güvenlik şeridi uygulamasına geçildiğini açıkladı.
Bakanlık Müsteşarı Evrim Hınçal’ın açıklaması şu şekilde:
"  Ülkemiz hükümet krizinden geçerken  yapılması gereken işlerin aciliyeti ortadan kalkmış değildir. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olarak,  toplumumuzu  derinden üzen iş kazalarının en aza indirilmesi ve özellikle iş kazalarının en sık yaşandığı inşaat sektöründe iş sağlığı ile güvenliği önlemlerinin  alınması amacıyla,  görev süremiz boyunca sistemli çalışmalar yaparak  planlı teftişlerimizi arttırdık ve gelen  ihbarları değerlendirdik.
Yasal çalışmalarımız kapsamında, "İnşaat İşlerinde  İş Sağlığı ve Güvenliği Tüzüğü" ve "İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmeti Veren Kişilerin Sertifikalandırılması ve Kuruluşların Yetkilendirilmesi  Tüzüğü"  günün şartlarına göre yeniden düzenlenerek Başsavcılığa aktarılmış; "İşyerlerinde Risk Değerlendirmesi Esasları Tüzüğü "  ve  "  İşyerlerinin Kısmen veya Tamamen  Durdurulması Tüzüğü " ile ilgili çalışmalarda sona gelinmiştir.
Bu çerçevede  yapılan yasal çalışmalara bağlı olarak Çalışma Dairesi Müdürlüğü tarafından yapılan  işyerinde iş durdurma işlemi  ile ilgili  hem  işverenler  hem çalışanlar  hem de  vatandaşlar tarafından  farkındalık yaratılması  ve kamuoyu tarafından anlaşılması   amacıyla   Bakanlığımız tarafından yeni bir düzenleme yapılmıştır. 
Hayata geçirilen yeni uygulama ile:
-  İki ayrı form kullanılarak yapılan işten durdurma işlemi, bir forma indirgenerek  daha anlaşılır ve pratik hale getirilmiştir. 
-  Çalışma Dairesi tarafından  iş sağlığı ve güvenliği açısından tehlikeli ve acil durumların olduğu tespit edilen  işyerlerine  verilen  "iş durdurma formu"  değiştirilerek  yeniden düzenlenmiş ve forma    ‘’ Duyurunun asıldığı yerden Çalışma Dairesi Müdürlüğü’nün  bilgisi ve yazılı izni olmadan sökülmesi yasaktır ‘’ ibaresi eklenmiştir.
- 22/1992 Sayılı İş Yasası ve 35/2008 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası’nın ve bu yasaların yetkilendirdiği tüzüklerin  ilgili  hükümlerini yerine getirmeyen, iş sağlığı ve güvenliği önlemlerini  almayan işyerlerinin faaliyeti, Çalışma Dairesi tarafından  "iş durdurma  mühürü ve  formu" ile  durdurulacaktır.  İşyerinde  tespit edilen  insan hayatı için  tehlikeli ve acil durumlarla ilgili olan eksiklikler ve diğer hususlar; uyarı  formu ile işverene verilecektir.
- Çalışma Dairesi müfettişleri  tarafından "iş durdurma  formunun" ilgili işverene tebliğ edilmesi yanında;  iş sağlığı ve güvenliği açısından gereken yasal yükümlüklerini yerine getirmeyen  işyerleri,   işyerinde insan hayatını riske atan tehlikeli durumun varlığını temsil eden, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yazısının yer aldığı  "mavi güvenlik  şeridi" ile kapatılacaktır.
- Kapatma yazısının ve mühürünün  işyerinde bulunması ana işverenin sorumluluğundadır.  Çalışma Dairesi tarafından inşaata  verilen iş durdurma mührünün  ve yazısının  izinsiz olarak kaldırılması durumunda  ise yasal işlem başlatılacaktır.
-Tehlikeli ve acil durumun ortadan kalkması durumunda , ilgili işyeri Çalışma Dairesi tarafından denetlenerek, yeniden faaliyete başlayacak ve mühür kaldırılacaktır.
Kamuoyunun bilgisine önemle duyurulur. "
 

Editör: Mehmet Kasimoglu