Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kıbrıs konusunun esasının egemenlik olduğunu vurguladı.
Tatar, Cenevre’ye varışının ardından basına yaptığı açıklamada, Cenevre’ye Kıbrıs Türk halkının menfaatlerini korumak için gittiğini dile getirerek, bu süreçte Türkiye ile tam bir uyum içerisinde hareket ettiklerini kaydetti.
Gerçekleştirecekleri toplantılarda BM Genel Sekreteri Antonio Gutteres’e Türk tarafının vizyonunu anlatacağını belirten Tatar, “Kendisine yan yana yaşayan iki egemen devlet formülünü neden desteklediğimizi anlatacağız” dedi.
Rum tarafının Kıbrıs Türk halkının egemenliğini tanımadığını, dolayısıyla Kıbrıs’taki nimetleri paylaşmaktan kaçındığını vurgulayan Tatar, Cenevre’de de bu konunun üzerinde duracaklarını kaydetti.
Türk tarafının ortaya koyduğu iki devletli çözüm formülünün dünyanın çeşitli merkezlerinde artık konuşulmaya başlandığını dile getiren Tatar, İngiltere eski Dışişleri Bakanı Jack Straw’un da Türk tezlerine destek veren açıklamaları bulunduğunu hatırlattı.

TATAR-GUTTERES GÖRÜŞMESİ TAMAMLANDI
Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in görüşmesi tamamlandı.
Tatar, toplantının verimli geçtiğini söyleyerek, Guterres’in de Kıbrıs konusunu iyi bildiğini vurguladı.
InterContinental Hotel'de yaklaşık bir buçuk saat süren görüşme sonunda basına açıklama yapan Tatar, BM Genel Sekreteri Guterres’in Kıbrıs konusunu iyi bildiğini ve tecrübeli olduğunu kaydetti.
Toplantıda görüşlerini BM Genel Sekretere aktardıklarını söyleyen Tatar, görüşmede pozisyon ve iyi niyetlerini ortaya koyduklarını, Kıbrıslı Türklerin hep mağdur olduğunu dile getirdiklerini belirtti.
Guterres’in, Crans Montana’da da görüşmeleri yürütmesinden dolayı konuya hakim olduğunu dile getiren Tatar, “Gutteres konuyu biliyor, meseleyi biliyor. Şimdi artık diğer tarafla da görüşecek. Meseleyi yoğun olarak yarın ve öbür gün tartışacağız. Genel Sekreter Kıbrıs konusunu biliyor. Meseleleri Crans Montana’da da yaşadığından tartabildiğini, tecrübesi olduğunu gözlemledim. Bakıp göreceğiz” dedi.

ANASTASİADİS-GUTERRES GÖRÜŞMESİ TAMAMLANDI
Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastaiadis ile BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in görüşmesi sona erdi.
Anastasiadis-Guterres görüşmesi 1 saat 45 dakika sürdü.
Anastasiadis daha sonra Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias ile görüşmek üzere Intercontinental otele geçti. 

CENEVRE’DE BULUNAN TÜM TARAFLAR GUTERRES’İN VERDİĞİ RESEPSİYONDA BULUŞTU
Cenevre’de 5+BM formatında yapılan Kıbrıs görüşmelerine davetli tarafların tümü,dün akşam Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres’in verdiği resepsyonda biraraya geldi.
Kıbrıs saati ile 21.45’te Guterres’in evsahipliğinde başlayan resepsiyona Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in yanısıra, garantör ülke temsilcileri olarak Cenevre’de bulunan Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias ve İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab katıldı.
Koronavirüs tedbirleri nedeniyle 1+2 formatında kısıtlı davetlinin bulunduğu resepsiyonda Cumhurbaşkanı Tatar’a Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu ve özel temsilci Ergün Olgun eşlik etti.
Dün Guetrres’in, Cumhurbaşkanı Tatar ve Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis ile ayrı ayrı yaptığı görüşmelerle başlayan Cenevre’deki Kıbrıs toplantıları, bugün tüm tarafların biraraya gelmesiyle devam edecek.
Cenevre’deki görüşmelerin 29 Nisan Perşembe günü tamamlanması planlanıyor.

Editör: Mehmet Kasimoglu