Kıbrıs Türk Barolar Birliği İnsan Hakları Komitesi ile Kıbrıslı Türk İnsan Hakları Vakfı, müvekkili ile görüşme yapmak amacıyla Merkezi Cezaevi’nde bulunan avukatın gözü önünde, hükümsüz tutuklu olan bir şahsa,  bir gardiyanın tokat attığını iddia etti.
Kıbrıs Türk Barolar Birliği İnsan Hakları Komitesi ile Kıbrıslı Türk İnsan Hakları Vakfı tarafından yapılan ortak açıklamada, olayın cezaevinde avukat görüşme odalarının önünde kameraların kayıt ettiği bir yerde gerçekleştiği savunuldu.
Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Bir avukatın önünde ve kameraların kayıt ettiği bir yerde bunlar oluyorsa, kapalı kapılar ardında neler yaşandığını tahmin etmek zor değildir. Meslektaşımız olayın ardından konuya ilişkin ifade vermek için polis merkezine gitti. Yasalarımıza göre, bu gibi bir suçun işlenmesi halinde müştekinin şikayetçi olması gerekmemektedir. Suçun işlendiğine ilişkin alınan bir ihbar veya tanık olan herhangi bir kişinin vereceği ifade, meselenin soruşturulması için yeterlidir. Bu noktada Merkezi Cezaevi’nde yaşanan bu keyfi uygulama, darp, işkence ve kötü muameleye ilişkin polis teşkilatını göreve çağırıp, soruşturmanın en erken zamanda yürütülmesini talep ediyoruz”
Bu tip olayların cezalandırılmamasının,  olayları meşrulaştırdığı belirtilen açıklamada, bu mesele ile ilgili en kısa zamanda sorumlular hakkında yürütülmesi gereken cezai ve idari işlemlerin yapılması için gereken takibin yürütüleceği vurgulandı.
TAK

Editör: Mehmet Kasimoglu