Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile gerçekleştirdiği üçlü görüşme dün saat 22.00 sıralarında sona erdi.
BM Genel Sekreteri Guterres’in liderlerin onurlarına verdiği öğle yemeği, Kuzey Kıbrıs saatiyle saat 20.15’te başlamıştı.
Cumhurbaşkanı Tatar yemekten çıkışta gazetecilerin görüşmeye ilişkin sorularını yanıtında, “Sadece bir yemekti. Görüşebildiğimiz kadarıyla konuları ele aldık. Genel sekreterin fikirlerimizi değerlendireceğine güveniyoruz” dedi.
Kıbrıs Türk tarafının egemen eşitliğinin ve geçmişten gelen haklarının kabul edilmesi gerektiğini yineleyen Tatar, sürecin nasıl ilerleyeceğinin sorulması üzerine, Kıbrıs sorununun yıllardır sürdüğünü ve aceleleri olmadığını belirterek, “Şu an yapmamız gereken Kıbrıs Türk halkının haklarını korumak ve ileriye dönük yolları görüşmek için her fırsatı kullanmaktır” yanıtını verdi.

ANASTASİADİS GAYRİRESMİ ÜÇLÜ GÖRÜŞME SONRASINDA AÇIKLAMA YAPTI: “VERİMLİ VE FARKLILIKLARIN ORTAYA KONDUĞU BİR GÖRÜŞMEYDİ”
Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ve Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile bugün New York’ta gerçekleştirilen gayriresmi üçlü görüşmeyi “verimli ve farklılıkların ortaya konduğu bir görüşme” olarak nitelendirdi.
Rum haber kaynaklarına göre görüşmenin ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan Anastasiadis, Tatar’ın egemen eşitlik ile iki devletlilik çerçevesindeki tezlerini, kendisinin de BM kararlarıyla tümüyle örtüşen tezlerini ortaya koyduğunu ve çıkmazın aşılması için nasıl ilerleyebileceklerine dair farklı yöntemler üzerinde tartıştıklarını belirtti.
Daha fazla detaya inemeyeceğini ifade eden Anastasiadis, Guterres’in Güven Yaratıcı Önlemler ve diyalogun gelecekte yeniden başlaması perspektifine yönelik ortak zemin bulunması olasılığının araştırılması için “özel temsilci” (özel danışman) atama yönünde hareket ettiğini söyledi.
Anastasiadis, ilgili açıklamanın yarın BM tarafından, iki tarafın da uzlaşısının akabinde yapılacağını kaydetti.

Editör: Mehmet Kasimoglu